Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με την εγκληματικότητα των αλλοδαπών ανά εθνικότητα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Telegraph, οι μετανάστες έχουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να συλληφθούν για σεξουαλικά αδικήματα από ό,τι οι Βρετανοί πολίτες.
Η αστυνομία προέβη σε περισσότερες από 9.000 συλλήψεις αλλοδαπών για σεξουαλικά αδικήματα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους στη Μεγάλη Βρετανία, γράφει το βρετανικό μέσο για την εγκληματικότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι συλλήψεις για σεξουαλικά αδικήματα – σε 41 από τις 43 αστυνομικές δυνάμεις της Αγγλίας και της Ουαλίας – αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο (26,1%) του εκτιμώμενου συνολικού αριθμού των 35.000 συλλήψεων, σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Ελέγχου της Μετανάστευσης.
Σύμφωνα με το think tank -χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις αστυνομικές αρχές, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS)- οι αλλοδαποί είχαν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να συλληφθούν για σεξουαλικά αδικήματα από τους Βρετανούς.
Αυτό βασίστηκε σε ένα ποσοστό σχεδόν 165 συλλήψεων ανά 100.000 του μεταναστευτικού πληθυσμού έναντι 48 ανά 100.000 για τους Βρετανούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αλλοδαποί υπήκοοι συνελήφθησαν σε διπλάσιο ποσοστό από τους Βρετανούς για όλα τα εγκλήματα, αντιπροσωπεύοντας 131.000 συλλήψεις τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους.
Παρά το γεγονός ότι αποτελούσαν το 9% του πληθυσμού, οι ξένοι υπήκοοι αντιπροσώπευαν το 16,1% όλων των συλλήψεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα βάσει των νόμων περί ελευθερίας της πληροφόρησης.
Ο πίνακας κατάταξης της εγκληματικότητας τοποθετεί τους Αλβανούς ως την εθνικότητα που είναι πιο πιθανό να συλληφθεί- ακολουθούν οι Αφγανοί οι Ιρακινοί, οι Αλγερινοί και οι Σομαλοί.
Βουλευτές των Τόρις, καλούν τόσο τη συντηρητική κυβέρνηση, όσο και την κυβέρνηση των Εργατικών να ακολουθήσουν τη Δανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ για να μπορέσουν να καταρτιστούν πίνακες με τα ποσοστά εγκληματικότητας των μεταναστών των χωρών.
Ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Τζένρικ ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν τέτοια στοιχεία ώστε να μπορέσει το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχύσει τις πολιτικές θεωρήσεων και απελάσεων για τις εθνικότητες που συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι βουλευτές αναμένεται να προβούν σε παρόμοιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τη μετανάστευση και την επιβολή ποινών που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο από τον Κιρ Στάρμερ.
«Για να δημιουργηθεί ένα σύστημα μετανάστευσης και ποινικής δικαιοσύνης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του βρετανικού κοινού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες. Δεν υπάρχει ούτε ένας καλός λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα πρέπει να τις δημοσιεύει πλήρως, με απόλυτη διαφάνεια, σε τακτική βάση», τονίζει ο Τζένρικ.
Η ανάλυση του Κέντρου Ελέγχου Μετανάστευσης έδειξε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους υπήρξαν 23,9 συλλήψεις ανά 1.000 για τους μετανάστες σε σύγκριση με 12 ανά 1.000 για τους Βρετανούς.
Το ποσοστό αυξήθηκε σε 3,5 για εγκλήματα σεξουαλικού χαρακτήρα.
Για όλα τα εγκλήματα, οι Ρουμάνοι αντιπροσώπευαν τις περισσότερες συλλήψεις με 11.678 και ακολουθούσαν οι Πολωνοί (9583), οι Αλβανοί (5.665), οι Ινδοί (5.414), οι Πακιστανοί (4.171), οι Νιγηριανοί (3.317), οι Λιθουανοί (3.253) και οι Ιρανοί (3.000).
Ο Ρόμπερτ Μπέιτς, ιδρυτής και διευθυντής έρευνας του Κέντρου Ελέγχου της Μετανάστευσης, δήλωσε στην Telegraph: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας ξένος υπήκοος στο Ηνωμένο Βασίλειο που να παραβιάζει τους νόμους μας. Ούτε ένας.
Κι όμως, με κάποιο τρόπο έχουμε πάνω από 10.000 αλλοδαπούς υπηκόους στις φυλακές της Βρετανίας, πολλούς περισσότερους υπό επιτήρηση ή αποφυλακισμένους στην κοινότητα και ένα γαϊτανάκι επαναλαμβανόμενων παραβατών που δεν μπορούμε να απελάσουμε.
Αν το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν σοβαρά προσηλωμένο στην ευημερία του βρετανικού κοινού, θα έψαχνε, χωρίς δισταγμό, να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα εισάγοντας πολύ αυστηρότερα πρωτόκολλα θεωρήσεων για τις εθνικότητες με δυσανάλογα υψηλή τάση για εγκληματικότητα».