Κόσμος

Μέγκαν Μαρκλ: Λευκή οπτασία στα Φίτζι [pics]

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ έφθασαν στα νησιά Φίτζι, στην πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στη χώρα του Νοτίου Ειρηνικού μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από 12 χρόνια, έπειτα από το οποίο η χώρα είχε αποβληθεί από την Κοινοπολιτεία για οκτώ χρόνια έως τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Εκατοντάδες πολίτες κρατούσαν πλαστικές σημαιούλες των Φίτζι και της Βρετανίας όταν ο πρίγκιπας Χάρι, φορώντας γκρι σακάκι με τρία μετάλλια στο πέτο, και η Μέγκαν Μαρκλ, με κρεμ μακρυμάνικο φόρεμα και ασορτί καπέλο, περπάτησαν στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου Nausori έξω από την πρωτεύουσα Σούβα.

“Παρότι ψιχαλίζει, ο κόσμος είναι έξω κρατώντας ομπρέλες για να τους υποδεχτεί”, ανέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης των Φίτζι στο Twitter το οποίο συνοδεύουν φωτογραφίες που δείχνουν τον κόσμο που περίμενε για να υποδεχτεί τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ.

Ο πρωθυπουργός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, η σύζυγός του Μέρι και πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποδέχτηκαν το ζευγάρι, στο οποίο προσφέρθηκε ένα μπουκέτο με τροπικά λουλούδια, πριν αρχίσει η επιθεώρηση της τιμητικής φρουράς που στεκόταν προσοχή με τις κοκκινόλευκες στολές.

Λαοθάλασσα για πρίγκιπα Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ

Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και μαθητές είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής την οποία θα διέσχιζε η αυτοκινητοπομπή των επισήμων στην κεντρική Σούβα, με πολλούς να χαμογελούν και να υψώνουν χειρόγραφα μηνύματα. “Καλωσήρθατε στα Φίτζι, Πρίγκιπα και Πριγκίπισσα” ήταν γραμμένο πάνω σε ένα χαρτόκουτο.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θα μεταβούν αργότερα στο Albert Park στη Σούβα για την παραδοσιακή τελετή υποδοχής, μια εκδήλωση που παραπέμπει στην υποδοχή για τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1953. Άντρες με παραδοσιακές φούστες με γιρλάντες από φύλλα και λουλούδια περιμένουν για να μετάσχουν στη γιορτή.

Η πρώην βρετανική αποικία των 300 τροπικών νησιών και με πληθυσμό περίπου 910.000 κατοίκους, αποβλήθηκε από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και απομονώθηκε διεθνώς όταν ο Μπαϊνιμαράμα, τότε διοικητής του στρατού, πήρε την εξουσία με αιματηρό πραξικόπημα τον Δεκέμβριο του 2006.

Παρά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 2014, μετά τη νίκη του Μπαϊνιμαράμα στις εκλογές, η χώρα ζητούσε επιμόνως σχέσεις με την Κοινοπολιτεία, ενώ είχε αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με στρατηγικούς αντιπάλους, όπως η Κίνα.

Πριν από τη σημερινή, η τελευταία βρετανική βασιλική επίσκεψη στο νησί έγινε από την πριγκίπισσα Άννα, τη μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄τον Ιούλιο του 2006.

Στα Φίτζι θα διεξαχθούν εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, με το κόμμα FijiFirst του Μπαϊνιμαράμα να θεωρείται επικρατέστερο να νικήσει έναντι του αντιπολιτευόμενου κόμματος υπό τον Σιτιβένι Ραμπούκα, ο οποίος είχε ηγηθεί του πρώτου στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα το 1987.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ: Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ – Διαφωνεί με την εκεχειρία
Το κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, όμως επεσήμανε ότι δεν θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου
Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ: Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ – Διαφωνεί με την εκεχειρία
Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερώσει σήμερα. Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γάζα: Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς