Απάντηση στον Αμερινακό πρόεδρο έδωσε η Τερέζα Μέι, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε πως η Βρετανική κυβέρνηση πολεμά τον Ισλαμικό εξτρεμισμό όπου κι αν εκδηλώνεται. Νωρίτερα ο Τραμπ είχε κάνει παρατήρηση στην Βρετανίδα πρωθυπουργός, που τον είχε επικρίνει για το ρατσιστικό βίντεο ακροδεξιάς οργάνωσης που είχε αναρτήσει στο twitter του.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι, «η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων σ’ αυτή τη χώρα είναι νομοταγείς άνθρωποι που αποστρέφονται τον εξτρεμισμό σε όλες τις μορφές του.
Η πρωθυπουργός υπήρξε σαφής … ότι όπου υπάρχει ισλαμιστικός εξτρεμισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται μετωπικά. Εργαζόμαστε σκληρά για να το κάνουμε αυτό τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς και … με τους αμερικανούς εταίρους μας».
Την είπε σε… λάθος Μέι
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε retweet βίντεο με τη δράση Βρετανών ακροδεξιών. Εκνευρίστηκε η Τερέζα Μέι και (αναγκάστηκε) τον έκραξε δημοσίως. Δεν θα μπορούσε να το αφήσει αναπάντητο. Αλλά… ουπς, κάτι πήγε στραβά!
Γιατί αντί για την Τερέζα Μέι, πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε το όνομα άλλης χρήστη του twitter. Τον πήραν γρήγορα χαμπάρι, όμως και το διόρθωσε… Και έβαλε τον πραγματικό λογαριασμό της Βρετανής πρωθυπουργού. Όχι τίποτα άλλο, για να φτάσει και ως τη… Ντάουνινγκ Στριτ το «μην ασχολείσαι μαζί μου».
Ο Τραμπ, στο πρώτο tweet του, έβαλε τον λογαριασμό @theresamay. Αλλά αυτός δεν είναι ο λογαριασμός της Τερέζα Μέι στην οποία απευθυνόταν. Γιατί ο λογαριασμός της πρωθυπουργού της Βρετανίας στο twitter είναι theresa_may. Όταν το κατάλαβαν στον Λευκό Οίκο, έβαλαν την παύλα που έλειπε…
Τραμπ σε Μέι: Ασχολήσου με τους ισλαμιστές στη Βρετανία!
Στον δημόσιο καυγά του Αμερικανού προέδρου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας τώρα, ο Τραμπ ούτε λίγο ούτε πολύ είπε στη Μέι να κοιτάξει τα του οίκου της!
«Τερέζα @theresa_may, μην επικεντρώνεσαι σε μένα, επικεντρώσου στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς τα πάμε μια χαρά», έγραψε ο Τραμπ.
.@Theresa_May, don’t focus on me, focus on the destructive Radical Islamic Terrorism that is taking place within the United Kingdom. We are doing just fine!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 30, 2017
Έτσι ξεκίνησαν όλα
Είχε προηγηθεί το unfair του Τραμπ, να κάνει retweet τρία video που είχε ανεβάσει στο λογαριασμό της στο twitter η Τζέιντα Φράνσεν, αρχηγός της εθνικιστικής οργάνωσης, Britain First.
Τα βίντεο της Φράνσεν (όπως η ίδια υποστηρίζει) δείχνουν μουσουλμάνους να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου έναν έφηβο, να χτυπούν με ρόπαλα ένα αγόρι με πατερίτσες και να καταστρέφουν ένα χριστιανικό άγαλμα.
Δείτε τα video
https://twitter.com/JaydaBF/status/935775552102981633
https://twitter.com/JaydaBF/status/935609305574903812
https://twitter.com/JaydaBF/status/935805606447013888
Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε στρατάρχη. Είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές. Παρουσιάζεται χωρίς συγκείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το ισλάμ ως επικίνδυνα.
Άδειασμα από την Ολλανδία: Ο δράστης είναι ο Ολλανδός, Ντόναλντ
Κι αν για την εκπρόσωπο Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, η ακρίβεια των βίντεο δεν είναι το θέμα, ε τα πράγματα δεν είναι έτσι…
«Η απειλή είναι πραγματική, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος είναι η ανάγκη για εθνική ασφάλεια και στρατιωτικές δαπάνες. Αυτά είναι πολύ πραγματικά πράγματα, δεν υπάρχει κάτι λάθος στο θέμα», είπε η Σάντερς.
Μόνο που δεν φανταζόταν ότι θα δεχόταν ο Τραμπ ράπισμα από την Ολλανδία! Η πρεσβεία της χώρας στις ΗΠΑ απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο μέσω του Twitter. Αφορμή το βίντεο με την επίθεση εναντίον του νεαρού με τις πατερίτσες: «Ο δράστης της βίαιης επίθεσης που απεικονίζεται στο βίντεο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία. Τιμωρήθηκε και εκτίει ποινή βάσει του ολλανδικού δικαίου».
https://twitter.com/NLintheUSA/status/935953115249086464
Ακόμη και ο Βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, που στηρίζει τον Τραμπ, επέκρινε τα tweets: «Κύριε πρόεδρε, μην υποτιμάτε αυτό που κάνατε. Είπατε σε όλους τους ρατσιστές, τους μισαλλόδοξους, τους αντιισλαμιτές και τους υπέρμαχους της υπεροχής της λευκής φυλής ότι είστε στο πλευρό τους».
Σε άλλο tweet, έγραψε: “Καλημέρα κύριε πρόεδρε τι στο διάολο κάνετε retweet-αροντας ένα μάτσο βίντεο από το Britain First, ένα μάτσο αηδιαστικούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές; Σας παρακαλώ σταματήστε αυτή την τρέλα και κατεβάστε τα“.
Good morning, Mr President @realDonaldTrump – what the hell are you doing retweeting a bunch of unverified videos by Britain First, a bunch of disgustingly racist far-right extremists?
Please STOP this madness & undo your retweets.— Piers Morgan (@piersmorgan) November 29, 2017
Τερέζα Μέι: Ντόναλντ, έκανες λάθος
Έστω και με βαριά καρδιά (κι αφού χρειάστηκε… ώθηση από τους Εργατικούς) η Τερέζα Μέι καταδίκασε δημόσια την κίνηση του Τραμπ. «Ήταν λάθος αυτό που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ» δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας.
«Το Britain First επιδιώκει να διχάσει τις κοινότητες χρησιμοποιώντας ρητορική γεμάτη μίσος που διασπείρει ψέματα και προκαλεί εντάσεις. Οι Βρετανοί απορρίπτουν μαζικά τη ρητορική των προκαταλήψεων της άκρας δεξιάς, που είναι αντίθετη με τις αξίες τις οποίες εκπροσωπεί αυτή η χώρα, με την ευπρέπεια, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέι.
Μέχρι και ο Μπόρις Τζόνσον, γνωστός για τις… απόψεις του, πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ. «Η Βρετανία έχει μια περήφανη ιστορία ως ανοικτή και ανεκτική κοινωνία και η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση εδώ», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Britain First is a divisive, hateful group whose views are not in line with our values. UK has a proud history as an open, tolerant society & hate speech has no place here
— Boris Johnson #StayAlert (@BorisJohnson) November 29, 2017
Ποια είναι η Britain First
Το Britain First ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ καμία εκλογική διαδικασία και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς.
Είναι μια οργάνωση που προσελκύει λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές στις διαδηλώσεις που οργανώνει τακτικά ανά τη χώρα. Στο site της αναφέρει πως αντιτίθεται σε κάθε είδους μαζική μετανάστευση και έχει ένα «αποδεδειγμένο ιστορικό» αντιμετώπισης μαχητικών μουσουλμάνων. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ρατσιστική οργάνωση.
Στην Φράνσεν είχε επιβληθεί πρόστιμο, πριν από μερικές μέρες. Κρίθηκε ένοχη για σοβαρή θρησκευτική παρενόχληση επειδή έβρισε μια μουσουλμάνα η οποία φορούσε χιτζάμπ.
Την περασμένη εβδομάδα απαγγέλθηκαν σε βάρος της κατηγορίες από την αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία επειδή χρησιμοποίησε απειλητική, καταχρηστική ή υβριστική γλώσσα σε ομιλία της σε συγκέντρωση στο Μπέλφαστ τον Αύγουστο.
Ποιο είναι το Britain First
Το Britain First, βίντεο του οποίου ανήρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ σε εκλογές και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Ωστόσο η αντιφασιστική οργάνωση Hope Not Hate υποστηρίζει ότι αριθμεί περίπου 1.000 μέλη.
Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς, ή πραγματοποιεί “χριστιανικές περιπόλους” στο Λονδίνο με στόχο να προκαλέσει.
Στις συγκεντρώσεις του συμμετέχουν μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και τόσες είναι οι ψήφοι που συγκεντρώνει στις διάφορες εκλογές που διενεργούνται στη χώρα ή και στις ευρωεκλογές στις οποίες έχουν λάβει μέρος υποψήφιοί του.
Παρότι μικρό, το κόμμα έχει μεγάλο ρεύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 1,9 εκατομμύρια likes στη σελίδα του στο Facebook.
Τα τρία βίντεο, τα οποία αναμετέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, είχε αναρτήσει πρώτα η Τζέιντα Φράνσεν, η αντιπρόεδρος του Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».
Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε στρατάρχη και είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές.
Δεν συνοδεύεται από κείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το ισλάμ ως επικίνδυνα.
Ο Τραμπ αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τον οποίο παρακολουθούν 44 εκατομμύρια άνθρωποι, νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ 06:35 και 06:45 (τοπική ώρα), χωρίς κανένα σχόλιο.
Το ακροδεξιό κόμμα ήταν σχετικώς άγνωστο στη Βρετανία μέχρι που ο Τραμπ έκανε την αναμετάδοση των βίντεο.