Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν στο ανατολικό Μεξικό, την ώρα που διπλασιάζονται οι επικρίσεις για την πολιτική του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ όσον αφορά το πρόβλημα της ασφάλεια.
Τα πτώματα τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ανηλίκου, βρέθηκαν προχθές Κυριακή στη Βερακρούς, πολιτεία της του Μεξικό από αυτές που σπαράσσονται περισσότερο από τη βία, όπως ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, στην οποία ανήκε αλυσίδα κρεοπωλείων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην Εθνική Φρουρά, σώμα ασφαλείας που ίδρυσε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2018.
Το Μεξικό πλήττεται από κύμα βίας που αποδίδεται κυρίως στα καρτέλ των ναρκωτικών, με πάνω από 340.000 φόνους και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις από τον Δεκέμβριο του 2006, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ο πρώην πρόεδρος Βιθέντε Καλντερόν (2006-2012) είχε τότε εξαπολύσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», ο οποίος όμως ριζοσπαστικοποίησε τις συμμορίες και τις κομμάτιασε σε πιο βαριά οπλισμένους –και πιο αιμοδιψείς– πυρήνες.
12.737 δολοφονίες σε 5 μήνες
Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, στο Μεξικό καταγράφηκαν 12.737 δολοφονίες, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Σάββατο, αξιωματικός του στρατού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης η οποία επέτρεψε τη σύλληψη τριών «narcos» στην πολιτεία Σονόρα, ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια της πρωινής του συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του κράτους.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βία με τη βία», επανέλαβε χθες ο Λόπες Ομπραδόρ, που τονίζει πως θέλει να αντιμετωπίσει πρωτίστως τα αίτια της βίας: τη φτώχεια και την ανεργία.
Όμως η πολιτική του, που συνοψίζει με τη φράση «αγκαλιές, όχι πυροβολισμοί», αμφισβητείται ολοένα πιο έντονα, ειδικά μετά τη δολοφονία δύο ιησουιτών πριν από περίπου δέκα ημέρες μέσα σε εκκλησία ορεινής, απομονωμένης περιοχής στην πολιτεία Τσιουάουα.
«Τόσες δολοφονίες στο Μεξικό!» είπε ο πάπας Φραγκίσκος, και ο ίδιος ιησουίτης.
«Είναι καιρός να αναθεωρηθούν οι στρατηγικές για την ασφάλεια, που οδεύουν να αποτύχουν», ήταν η αντίδραση της μεξικανικής διάσκεψης των επισκόπων, που αξίωσε η κυβέρνηση να ακούσει την κοινωνία (τις οικογένειες των θυμάτων, τους αστυνομικούς, τα μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αρχίσει «εθνικό διάλογο» για την αποκατάσταση της «ειρήνης» στη χώρα. «Πιστεύουμε ότι δεν ωφελεί να αρνείσαι την πραγματικότητα», πρόσθεσε η ηγεσία της μεξικανικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.