Στελέχη των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στην πόλη Κουλιακάν, μετά το χάος που προκάλεσε η δράση κακοποιών του καρτέλ Σιναλόα, η οποία ανάγκασε τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον έναν γιο του «Ελ Τσάπο».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξασφάλισε επίσης την υπόσχεση της Ουάσινγκτον ότι θα εντείνει την προσπάθεια να ανακοπεί η ροή όπλων προς τις συμμορίες του Μεξικό από τις ΗΠΑ.
Πάνω από 400 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στην Κουλιακάν το Σαββατοκύριακο, μερικά εικοσιτετράωρα αφότου οι κακοποιοί του καρτέλ Σιναλόα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες συνοικίες την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Οβίδιο Γκουσμάν.
«Θα προστατεύσουμε τους πολίτες, αυτή είναι η αποστολή μας», εξήγησε ο στρατηγός Κάρλος Ραμόν Καρίγιο ντε Βιγιάρ, ο οποίος επιθεώρησε μονάδες του στρατού που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για τα ΜΜΕ. «Θα καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια», πρόσθεσε.
Βαριά πολυβόλα στους δρόμους
Οχήματα του στρατού εφοδιασμένα με βαριά πολυβόλα οργώνουν τους δρόμους της στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, αλλά δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν πως η κοινή γνώμη θεωρεί πως οι βαρόνοι των ναρκωτικών ισχυροποιήθηκαν μετά το χάος της περασμένης εβδομάδας, όταν ο στρατός και η αστυνομία εμφανίστηκαν να υποχωρούν.
Ο Κριστόμπαλ Καστανέδα, επικεφαλής της διεύθυνσης δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Σιναλόα, είπε σε τηλεοπτικό παρουσιαστή ότι συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα.[read4more]
Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιμένει ότι η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Οβίδιο Γκουσμάν ήταν σωστή και έσωσε ζωές αφού οι εκτελεστές των καρτέλ έστησαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα με τα οποία ήταν εφοδιασμένα τα θωρακισμένα οχήματα με τα οποία κινούνταν.
Είχαν οπλισμό… που δεν υπάρχει καν στο Μεξικό!
Σε βίντεο των επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, sicarios των καρτέλ εικονίζονται να ρίχνουν με πενηντάρια τουφέκια και τουλάχιστον ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο εφοδιασμένο με βαρύ πολυβόλο, οπλισμό που δεν είναι διαθέσιμος, τουλάχιστον νόμιμα, στο Μεξικό.
Η μείωση του αριθμού των ανθρωποκτονιών που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο έδωσε μια ανάσα στον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος εφαρμόζει μια ευρεία στρατηγική με στόχο τη μείωση του επιπέδου της βίας που όμως επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση.
Υπόσχεση των ΗΠΑ για το εμπόριο όπλων
Το υπουργείο Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι οι αρχές των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν τη διακίνηση όπλων προς νότον.
«Οι αρχές των ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι η κυβέρνησή τους θα καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει την εμπορία όπλων (…) και επανέλαβαν ότι είναι πρόθυμες να εργαστούν [μαζί με αυτές του Μεξικού] για την κατάρτιση κοινών σχεδίων δράσης», ανέφερε σε δελτίο Τύπου το υπουργείο.
“Ανάσα” η μείωση των ανθρωποκτονιών
Την ίδια ώρα μια “ανάσα” για τον πρόεδρο του Μεξικό είναι τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα, κατά τα οποία ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στη χώρα μειώθηκε για τρίτο συναπτό μήνα.
Τα στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες αφήνουν να διαφανεί μια αχτίδα ελπίδας για τη στρατηγική του Ομπραδόρ.
Τον Σεπτέμβριο, οι μεξικανικές αρχές άρχισαν να διενεργούν 2.403 έρευνες για ανθρωποκτονίες, αριθμό μειωμένο κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι μήνες από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο ήταν οι πιο πολυαίμακτοι το 2018.
29.000 ανθρωποκτονίες σε έναν χρόνο!
Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι πως η χώρα οδεύει σε ένα σημείο καμπής, αν και ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών οδεύει πάντα να ξεπεράσει το περυσινό ιστορικό υψηλό (29.000).
Αλλά επικριτές της κυβέρνησης διατείνονται ότι η απόφαση των αρχών να αφήσουν ελεύθερο τον Οβίδιο Γκουσμάν εξαιτίας της δράσης των μελών της συμμορίας του ίσως ενθαρρύνει και άλλα καρτέλ να δρουν με ακόμη πιο αδίστακτο τρόπο όταν αναμετρώνται με κυβερνητικές δυνάμεις.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην εφημερίδα Reforma υποδεικνύει ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη όσον αφορά τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την επιχείρηση. Το 49% διαφωνεί με την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο νεότερος Γκουσμάν, ενώ το 45% συμφωνεί. Μια δεύτερη έρευνα, του ινστιτούτου GCE, παρουσιάζει θεαματικά διαφορετική εικόνα, με τα ποσοστά στο 54% και το 34% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GCE, το 63,5% του δείγματος θεωρεί ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν μεγαλύτερη ισχύ από την κυβέρνηση. Ενώ τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η απελευθέρωση του Οβίδιο Γκουσμάν θα ενθαρρύνει τις συμμορίες να κλιμακώσουν τη δράση τους.
Οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσίευσε η Ρεφόρμα κρίνουν ότι από τα γεγονότα στην Κουλιακάν τα καρτέλ βγήκαν ισχυροποιημένα.
Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυσσε τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τις συμμορίες.