Σε μία σπουδαία ανακάλυψη βρέθηκε μεταπτυχιακός φοιτητής καθώς ανακάλυψε τυχαία μία χαμένη πόλη των Μάγια σε ζούγκλα στο Μεξικό. Η πόλη ήταν κρυμμένη για αιώνες και δεν μπόρεσαν να φτάσουν σ’ αυτή οι αρχαιολόγοι λόγω της πυκνής βλάστησης.
Με τη χρήση τεχνολογίας Lidar, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τεράστια αρχαία πόλη των Μάγια κρυμμένη για αιώνες στη ζούγκλα στο Μεξικό, κοντά στη σύγχρονη πολιτεία Καμπέτσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πόλη, που φέρει την ονομασία «Βαλεριάνα», περιλαμβάνει πυραμίδες, γήπεδα, δρόμους που συνδέουν τις συνοικίες, αμφιθέατρα και πλατείες, στοιχεία που φανερώνουν τη σημασία της ως κέντρο πολιτισμού και διοίκησης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πυκνότητα των κτισμάτων της τη φέρνει δεύτερη μόνο μετά την Καλακμούλ, τη μεγαλύτερη γνωστή τοποθεσία των Μάγια στη Λατινική Αμερική.
Πώς ανακαλύφθηκε η πόλη των Μάγια
Σύμφωνα με το BBC, η πόλη ανακαλύφθηκε «κατά λάθος» όταν ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Tulane, Λουκ Όλντ-Τόμας, εντόπισε δεδομένα ενός παλιού μηχανισμού Lidar που είχε χρησιμοποιηθεί από μεξικανική οργάνωση για περιβαλλοντική παρακολούθηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσα από αυτά τα δεδομένα, που αναλύθηκαν με αρχαιολογικές μεθόδους, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μιας ολόκληρης πόλης, η οποία κάποτε φιλοξενούσε περίπου 30.000 έως 50.000 ανθρώπους.
Τα χαρακτηριστικά της «Βαλεριάνα»
Ο Λουκ Ολντ-Τόμας και οι συνάδελφοί του ονόμασαν την πόλη αυτή «Βαλεριάνα» από μια κοντινή λιμνοθάλασσα.
Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η πόλη των Μάγια φιλοξενούσε πλούσιους και πολύπλοκους πολιτισμούς, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι οδήγησε στην καταστροφή και στην τελική εγκατάλειψη της πόλης.
Η Βαλεριάνα έχει τα «χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας» και ήταν δεύτερη σε πυκνότητα κτηρίων μετά τη θεαματική τοποθεσία του Καλακμούλ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά.
Είναι «κρυμμένη σε κοινή θέα», λένε οι αρχαιολόγοι, καθώς απέχει μόλις 15 λεπτά από έναν κεντρικό δρόμο. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες της χαμένης πόλης επειδή «κανείς δεν έχει πάει ποτέ εκεί», όπως λένε οι ερευνητές, αν και οι ντόπιοι μπορεί να υποψιάζονταν ότι υπήρχαν ερείπια κάτω από τους λόφους της γης.
Πάντως, η εν λόγω πόλη των Μάγια εκτείνεται σε περίπου 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στους χώρους αυτούς βρέθηκαν πλατείες με ναούς σε σχήμα πυραμίδας, γήπεδα για το αρχαίο παιχνίδι της μπάλας των Μάγια και ένα σύστημα ύδρευσης με δεξαμενή, που υποδηλώνει την ικανότητα των κατοίκων να αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους για τη στήριξη του πληθυσμού τους. Οι ανασκαφές στην περιοχή δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, καθώς η πόλη βρίσκεται σε πυκνή ζούγκλα.
Συνολικά, ο Ολντ-Τόμας και ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν, Κανούτο, εξέτασαν τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στη ζούγκλα και βρήκαν 6.764 κτίρια διαφόρων μεγεθών.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγκατάλειψή της συνδέεται πιθανότατα με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι Μάγια, που ζούσαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αδυνατούσαν να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες ξηρασίες.
Άλλοι παράγοντες, όπως οι συγκρούσεις και η κατάκτηση από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα, συνέβαλαν στην πλήρη εξαφάνιση των πόλεων-κρατών των Μάγια.
Η χρήση της τεχνολογίας Lidar έχει φέρει επανάσταση στην αρχαιολογική έρευνα σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, σύμφωνα με τους καθηγητές. Μέσα σε μια δεκαετία, το Lidar έχει αποκαλύψει χιλιάδες τοποθεσίες, αποκαλύπτοντας μια εικόνα του παρελθόντος που οι επιστήμονες θεωρούσαν αδύνατο να δουν.
Η ανακάλυψη της θαμμένης πόλης των Μάγια επιβεβαιώνει την ύπαρξη πλούσιων και πολύπλοκων πολιτισμών στις τροπικές περιοχές, και αποτελεί μία από τις πολλές χαμένες πόλεις των Μάγια που περιμένουν να εξερευνηθούν.
Πληροφορίες από BBC