Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Μεξικό: Παντοδύναμος ο νέος πρόεδρος και μετά τις… 100 καυτές μέρες!

Μεξικό
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Αμείωτη παραμένει η δημοφιλία του προέδρου του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μετά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας.

Οι εκατό πρώτες ημέρες της προεδρίας του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο Μεξικό, που χαρακτηρίζονται από μία διάθεση «ριζικών μεταρρυθμίσεων», συχνά χαοτικών, δεν έχουν μειώσει στο ελάχιστον τη μεγάλη δημοφιλία του.

Εκθρονίζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα, που αλληλοδιαδέχονταν στην εξουσία για σχεδόν έναν αιώνα, ο AMLO—όπως είναι γνωστός από τ’ αρχικά του ο πρόεδρος—συγκέντρωσε το 53% των ψήφων κατά την εκλογή του κι ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Έκτοτε, ο Ομπραδόρ έχει επιδοθεί σε μία πολιτική κατά της διαφθοράς και κυβερνητικής λιτότητας—αποποιούμενος την προεδρική κατοικία και το αεροσκάφος, αρνούμενος να έχει προσωπική φρουρά και του 60% του μισθού του—και παράλληλα προωθεί τη μία μεταρρύθμιση μετά την άλλη, όχι όμως πάντοτε με ευνοϊκά αποτελέσματα.

Μολαταύτα, ακόμη κι οι ισχνές συνέπειες της πολιτικής του δεν τον αμαυρώνουν στα μάτια των πολιτών, που διψούν για αλλαγές σε μία χώρα που ενδημικά μαστίζεται από διαφθορά, κοινωνικές ανισότητες και βία.

Τι δείχνουν τα… νούμερα στο Μεξικό

Σύμφωνα με νεώτερη σφυγμομέτρηση της εφημερίδας El Financiero, τον AMLO υποστηρίζει το 78% του πληθυσμού, μολονότι όπως τονίζει ο Ντάνκαν Γουντ, του Wilson Center της Ουάσιγκτον «τα πιο δύσκολα τον αναμένουν στο μέλλον, γεγονός που μπορεί να του στοιχίσει σε δημοφιλία».

Η μεξικανική Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει τις προσδοκίες στις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, ενώπιον της αβεβαιότητας που προκαλούν οι αντιφατικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Ομπραδόρ και τις τεταμένες σχέσεις του με τους επιχειρηματικούς κύκλους. Επιπλέον, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν άλλο ένα ακανθώδες θέμα, παρά τις απροσδόκητα θερμές σχέσεις που ο AMLO διατηρεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ—ακόμη και εάν ο τελευταίος επιμένει στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα και συνεχίζει την επιθετική πολιτική του στο μεταναστευτικό.

Επίσης, ο Ομπραδόρ και η κυβέρνησή του συχνά με τις αποφάσεις τους έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις: όπως η εκστρατεία του για τη μείωση της κλοπής καυσίμων, που προκάλεσε ελλείψεις στην τροφοδοσία και ανάγκασε τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές για πολλές ώρες –μπορεί και μέρες–προκειμένου να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους.

Αλλά επίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς, καθώς ένα από τα πρώτα μέτρα του Ομπραδόρ ήταν να μειώσει τους μισθούς τους. Παράλληλα, άλλες αποφάσεις του—όπως εκείνη να ακυρώσει την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου, κόστους 13 δισεκ. δολαρίων, του οποίου το ένα τρίτο ήδη είχε ολοκληρωθεί—έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις στους επιχειρηματικούς κύκλους, μόλο που ο AMLO εξακολουθεί να χαίρει της υποστήριξης του Κάρλος Σλιμ, του πλουσιώτερου ανθρώπου στο Μεξικό.

Ορισμένοι καταλογίζουν στον πρόεδρο ότι θέλει να κάνει πολλά σε πολύ σύντομο χρόνο.

Όμως ακόμη κι όταν ‘αυτοτραυματίζεται’ ο Ομπραδόρ κατορθώνει να στρέψει την κατάσταση υπέρ του: φερ’ ειπείν κατάφερε να πείσει τον πληθυσμό πως το κλείσιμο της στρόφιγγας στα καύσιμα ήταν αναγκαία για να καταπολεμηθούν οι κλοπές. Αποτέλεσμα ήταν ότι η αποδοχή του αυξήθηκε κατά 10 μονάδες, στο 86%.

Κυρίως ο AMLO αποδείχθηκε ικανός χειριστής στα επικοινωνιακά. Καθημερινά παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στις 07.00 το πρωΐ, επικεντρώνοντας στο πρόσωπό του όλη τη δημοσιότητα από νωρίς.

Επιπλέον, το γεγονός ότι περιοδεύει—σχεδόν χωρίς σωματοφύλακες—στους δρόμους της χώρας, σφίγγει τα χέρια πολιτών και συνομιλεί μαζύ τους, είναι μία πρακτική που δεν είναι συνηθισμένη στα πολιτικά πράγματα του Μεξικού. Για τον λόγο αυτό, οι πιστοί οπαδοί του (οι επιλεγόμενοι AMLO-lovers) ανησυχούν μην και δολοφονηθεί ο αγαπημένος τους πρόεδρος.

«Ο λαός με προστατεύει», είναι η απάντηση του ίδιου του Ομπραδόρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις