Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί μετανάστες από τη Βενεζουέλα και την Αϊτή, στο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα (6.10.2023) στην Οαχάκα του Μεξικού, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της συγκεκριμένης πολιτείας.
«Ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε 18 νεκρούς. Πρόκειται για δύο γυναίκες, τρία παιδιά και 13 άνδρες. Όλοι τους κατάγονταν από τη Βενεζουέλα και την Αϊτή» ανέφερε ο εισαγγελέας της Οαχάκα του Μεξικού για το δυστύχημα με το λεωφορείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλοι 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία.
Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Οαχάκα δείχνουν το λεωφορείο που μετέφερε τους μετανάστες αναποδογυρισμένο, σε μια απότομη στροφή του δρόμου που συνδέει την Οαχάκα με την Πουέμπλα.
https://twitter.com/UHN_Plus/status/1710315321561661802
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν είχα επιλογή», λέει ο Μπάιντεν για την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δικαιολογήθηκε σήμερα για την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε επιλογή» παρά μόνο να διαθέσει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για την κατασκευή νέων τμημάτων του φράχτη αυτού στο Τέξας, ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές στην περιοχή.
«Μου είπαν ότι δεν είχα επιλογή» είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εφόσον το Κογκρέσο έχει εγκρίνει νομοθεσία για την κατασκευή κάποιου πράγματος, είτε αυτό είναι ένα αεροπλανοφόρο είτε είναι ένας τοίχος, εκείνος δεν μπορεί να δηλώσει ότι δεν του αρέσει και δεν θα το πληρώσει.
Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο αλλά δεν έχει προγραμματιστεί κάτι συγκεκριμένο μέχρι αυτή τη στιγμή.
Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Σι στη σύνοδο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που θα διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Καλιφόρνια.
Τους τελευταίους μήνες, Πεκίνο και Ουάσινγκτον ξανάρχισαν τον διάλογο, με αλλεπάλληλες επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα. Όμως οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις εμπορικές διαφορές και το ζήτημα της Ταϊβάν να είναι οι πιο ακανθώδεις διαφορές μεταξύ τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters και AFP