Site icon NewsIT

Μεξικό: Συνέλαβαν ύποπτο για τη δολοφονία γυναίκας δημοσιογράφου

04.06.2018 | 09:27
Μεξικό:  Συνέλαβαν ύποπτο για τη δολοφονία γυναίκας δημοσιογράφου

Έναν άνδρα που φέρεται να δολοφόνησε την δημοσιογράφο Αλίσια Δίας Γκονσάλες, στις 24 Μαΐου, στο Μόντερεϊ ανακρίνουν οι μεξικανικές διωκτικές αρχές.

Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία της πόλης Μόντερεϊ στο βόρειο Μεξικό αποκάλυψαν στην εφημερίδα Reforma ότι το πρόσωπο που εξετάζεται για τη δολοφονία της Αλίσια Δίας Γκονσάλες είναι ο πρώην σύζυγός της! Η Δίας είχε βρεθεί νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Μόντερεϊ, την 24η Μαΐου.

“Το ένταλμα σύλληψης (…) σε βάρος του Χεράρδο Ν., που κατηγορείται ότι συνδέεται με τα γεγονότα, εκτελέσθηκε”, ανέφερε την Κυριακή σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της Πολιτείας Νουέβο Λεόν, αναφερόμενη στη δολοφονία της δημοσιογράφου. Σύμφωνα με αξιωματούχους ο πρώην σύζυγος, ο οποίος συνελήφθη στην Πολιτεία Γουαναχουάτο (κεντρικό Μεξικό), θα προσαχθεί πολύ σύντομα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Δίας, 52 ετών, η οποία εργαζόταν από τον Ιανουάριο στην εφημερίδα El Financiero, βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Η σορός της έφερε πολλαπλά τραύματα, τα σοβαρότερα στην περιοχή του λαιμού.

Συνάδελφοί της είχαν αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Αλίσια κάλυπτε θέματα που αφορούσαν δραστηριότητες επιχειρήσεων, φορολογικά ζητήματα, υποθήκες και τις δημόσιες επενδύσεις. Η Δίας πριν πιάσει δουλειά στην El Financiero είχε εργαστεί στις εφημερίδες El Norte και La Moneda.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού απαίτησε αμέσως μετά τον φόνο της 52χρονης δημοσιογράφου να διενεργηθεί έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η δολοφονία της συνδεόταν με τα ρεπορτάζ της στην El Financiero.

Στο στόχαστρο γυναίκες και δημοσιογράφοι

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του είχε ζητήσει η έρευνα να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο ο φόνος αυτός να «συνδέεται με το φύλο» του θύματος, θυμίζοντας ότι οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί δραματικά στη χώρα. Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί από το 2000 στο Μεξικό, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για να ασκεί κάποιος το συγκεκριμένο επάγγελμα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2018, έχουν δολοφονηθεί πέντε δημοσιογράφοι.

Στο Μεξικό καταγράφεται εξάλλου έξαρση των γυναικοκτονιών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: επτά γυναίκες δολοφονούνται στη χώρα καθημερινά, κατά μέσον όρο!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version