«Η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
«Η αναφορά μας, πρώτα απ΄όλα, είναι στα οικονομικά θέματα, στην ευελιξία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όταν η ΕΕ εργάζεται για την οικολογική και την ψηφιακή μετάβαση, για την στήριξη της Ουκρανίας, όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στους ευρύτερους οικονομικούς κανόνες της Ένωσης. Θεωρώ ότι υπάρχει μια γενικότερη ευαισθησία ως προς αυτό», πρόσθεσε η Μελόνι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στα συμπεράσματα είναι σαφές πως υπάρχει μια αλλαγή βηματισμού, η οποία υιοθετήθηκε στην περασμένη σύνοδο, όπως και ότι το μεταναστευτικό παραμένει μια μεγάλη προτεραιότητα για την ΕΕ».
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να επαληθεύσουμε αν οι στόχοι που ετέθησαν στη σύνοδο του Φεβρουαρίου έχουν επιτευχθεί. Εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα εργαλεία. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, ότι υπάρχει ειλικρινής θέληση να αντιμετωπιστεί πραγματικά όλο αυτό το θέμα», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Τόνισε, δε, ότι «η διμερής συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μακρά και άγγιξε πολλά θέματα, με ειλικρινή θέληση συνεργασίας σε στρατηγικής σημασίας θέματα για την Ιταλία και τη Γαλλία, όπως το μεταναστευτικό».
«Είμαι ικανοποιημένη από την διμερή αυτή συνάντηση, αλλά και από τις άλλες, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει ένας σημαντικός ρόλος της Ιταλίας που αποδεικνύει ότι μπορούμε να μετράμε περισσότερο, να πετυχαίνουμε περισσότερα πράγματα υπέρ των συμφερόντων μας αναζητώντας βέβαια μια σύγκλιση με τα συμφέροντα των άλλων χωρών», είπε η Μελόνι.
Αναφερόμενη στην Τυνησία, τέλος, η Μελόνι ολοκλήρωσε: «το έθεσα διότι ίσως δεν γνωρίζουν όλοι οι εταίροι τους κινδύνους που υπάρχουν και την ανάγκη να στηριχθεί η σταθερότητα μιας χώρας που παρουσιάζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Αν δεν αντιμετωπιστούν από όλους μας με τον σωστό τρόπο, μπορεί να προκαλέσουν μεταναστευτικά κύματα χωρίς προηγούμενο. Πρέπει κυρίως να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπογραφεί μια συμφωνία της Τυνησίας με το ΔΝΤ, με στόχο την οικονομική σταθεροποίηση της περιοχής. Σύντομα, θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Τύνιδα και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι για να συζητήσει τα σημαντικά αυτά θέματα».