Κόσμος

Μέριλαντ: Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού [pics, vids]

- Ο 38χρονος Τζάροντ Ράμος αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της επίθεσης στα γραφεία της εφημερίδας Capital Gazette στο Μέριλαντ - Εκτέλεσε πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας πριν συλληφθεί - Είχε εμπλακεί σε δικαστική μάχη με την εφημερίδα και έχασε - Αρνήθηκε να πει στην αστυνομία τα στοιχεία του – Αναγνωρίστηκε ώρες αργότερα - Σοκάρει η μαρτυρία δημοσιογράφου που έζησε τον τρόμο στην Αννάπολις - «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να κρύβεσαι κάτω από το γραφείο σου και μετά να ακούς τον οπλοφόρο να ξαναγεμίζει»

Ακόμη ένα μακελειό που σοκάρει τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Πέντε νεκροί και δυο ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός του φονικού αμόκ ενός 38χρονου άνδρα. Αναγνωρίστηκε ως ο 38χρονος Τζάρεντ Ράμος. Εισέβαλε το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Πέμπτης (28.06.2018) στα γραφεία της εφημερίδας Capital Gazette στο Μέριλαντ και εκτέλεσε πέντε δημοσιογράφους.

Η Αννάπολις, πρωτεύουσα του Μέριλαντ, βυθίστηκε στο πένθος. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τη νέα τραγωδία. Η μικρή, ήσυχη πόλη, περίπου μια ώρα έξω από την Ουάσιγνκτον βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο εξαιτίας του αιματηρού περιστατικού.

Ο δράστης του μακελειού στο Μέριλαντ Τζάροντ Ράμος – Φωτογραφία Reuters

Ο Ράμος είχε προηγούμενα με την εφημερίδα και εκεί φαίνεται πως κρύβεται το κίνητρο πίσω από την επίθεσή του. Το 2012 είχε κάνει μήνυση στον τότε διευθυντή της Capital Gazette και έναν δημοσιογράφο. Αιτία η αποκάλυψη της εφημερίδας, ένα χρόνο νωρίτερα, πως είχε εντοπίσει μέσω Facebook μια γυναίκα και στη συνέχεια την παρενοχλούσε μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, της έστελνε e-mails με υβριστικό περιεχόμενο και την καλούσε να αυτοκτονήσει.

Φωτογραφία Reuters

Ο 38χρονος είναι κάτοικος Μέριλαντ. Η επίθεση στην Capital Gazette χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή “στοχευμένη”. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Μπιλ Κραμπφ, αξιωματικό της αστυνομίας της πόλης, η εφημερίδα είχε δεχτεί απειλές από τον Ράμος μέσω των social media.

Φωτογραφία EPA

Τα θύματα του μακελειού στο Μέριλαντ

Τέσσερις από τους νεκρούς έχασαν επιτόπου τη ζωή τους και ο πέμπτος νεκρός υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τα πυρά του Ράμος. Νεκροί είναι η Γουέντι Γουίντερς, η Ρεμπέκα Σμιθ, ο Ρόμπερτ Χιάανσεν (σ.σ. αδερφός του συγγραφέα Καρλ Χιάανσεν), ο Τζέραλντ Φίσμαν και ο Τζον ΜακΝαμάρα.

Τα θύματα της αιματηρής επίθεσης – Φωτογραφία fox2detroit.com

Ο Τζάροντ Ράμος εισέβαλε στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Capital Gazette στις 14:40 (21:40 ώρα Ελλάδας). Ήταν οπλισμένος με τουφέκι και καπνογόνα. Άνοιξε πυρ κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας μέσα από τη γυάλινη πόρτα, γαζώνοντας την αίθουσα σύνταξης.

Φωτογραφία Reuters

«Έψαχνε θύματα» ανέφεραν αστυνομικές πηγές. Αφού εκτέλεσε τα θύματά του, ο 38χρονος άνδρας κρύφτηκε κάτω από ένα γραφείο. Συνελήφθη λίγο αφού η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο.

«Ο δράστης δεν συνεργάζεται ιδιαίτερα στην ανάκριση», ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας. Υπήρξαν πληροφορίες πως ο Ράμος είχε αλλοιώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα για να μην μπορεί να αναγνωριστεί. Αυτό πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

https://youtu.be/C4p3ftHkncU

Η δικαστική διαμάχη με την Capital Gazette

Το 2012, ο Ράμος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Έρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου της εφημερίδας και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Χάρτλι είχε γράψει ρεπορτάζ αποκαλύπτοντας πως ο δράστης του μακελειού στο Μέριλαντ παρενοχλούσε μέσω διαδικτύου άγνωστη γυναίκα.

Φωτογραφία EPA

Η γυναίκα αυτή, κατά πληροφορίες, ήταν συμμαθήτριά του. Την είχε βρει μέσω Facebook και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, της είχε στείλει πολλά e-mails, με υβριστικό περιεχόμενο. Την καλούσε, μάλιστα να αυτοκτονήσει! Το κείμενο είχε τίτλο «Ο Τζάροντ θέλει να γίνει φίλος σου»

Πέντε μέρες πριν δημοσιευθεί το ρεπορτάζ του Χάρτλι, ο Ράμος είχε δηλώσει ένοχος για την παρενόχληση. Το 2015, η δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Baltimore Sun, στην οποία ανήκει η Capital Gazette. Ο Ράμος, δεν κατάφερε να αποδείξει πως όσα ανέφερε το ρεπορτάζ της ψέματα. Κι έτσι έχασε τη δικαστική μάχη.

Φωτογραφία Reuters

Καθώς Ράμος και Capital Gazette ήταν στα δικαστήρια, λογαριασμός στο Twitter με το όνομα του δράστη εμφάνισε αναρτήσεις κατά της εφημερίδας, του Χάρτλι και δικαστών στο Μέριλαντ. «Ναι Έρικ Τόμας Χάρτλι, μετακόμισες… πήγαινε να αυτοκτονήσεις πριν σε σκοτώσω εγώ (στο δικαστήριο)» ήταν ένα από τα μηνύματα, το 2014.

Σε αυτόν τον λογαριασμό δεν υπήρχαν αναρτήσεις από τον Ιανουάριο του 2016. Μέχρι την Πέμπτη, λίγα λεπτά πριν το μακελειό στο Μέριλαντ. «Άντε γα@@@@@τε, αφήστε με ήσυχο» ανέφερε το post στις 14:37.

https://twitter.com/EricHartleyFrnd/status/1012404716272324611

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η εφημερίδα είχε δεχτεί πολλά απειλητικά μηνύματα μέσω social media πριν την επίθεση.

Η σοκαριστική μαρτυρία για το μακελειό

Αν και η επίθεση έγινε στα γραφεία της, μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας είχαν το κουράγιο να καλύψουν το γεγονός της επίθεσης εναντίον τους. Και όχι μόνο αυτό. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η εφημερίδα κυκλοφόρησε κανονικά. “Πέντε νεκροί στην Capital” είναι ο τίτλος. Στο εξώφυλλο οι φωτογραφίες των πέντε θυμάτων και εικόνες απ’ όσα έγιναν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας.

Το εξώφυλλο μετά το μακελειό

Ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας ο Φιλ Ντέιβις, δικαστικός και αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο όσα έζησε. Τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε όταν ο δράστης άρχισε να «πυροβολεί πολλούς ανθρώπους μέσα στα γραφείο μας, ορισμένοι από τους οποίους είναι νεκροί».

Φωτογραφία Reuters

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να ακούς ανθρώπους να τραυματίζονται από σφαίρες ενώ κρύβεσαι κάτω από το γραφείο σου και μετά να ακούς τον οπλοφόρο να ξαναγεμίζει», έγραψε στο twitter.

Ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, ανέφερε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές (του) συνοδεύουν» τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Ενημερώθηκα για την επίθεση ενόπλου στην Capital Gazette στην Αννάπολις, στο Μέριλαντ. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου συνοδεύουν τα θύματα και στις οικογένειές τους. Ευχαριστώ τους αστυνομικούς και τους τραυματιοφορείς που έσπευσαν στο σημείο και βρίσκονται αυτή τη στιγμή επιτόπου», έγραψε στο twitter.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς καταδίκασε μέσω Twitter αυτή τη «βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δημοσιογράφων που έκαναν τη δουλειά τους (…) μια επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών».

«Καταδικάζω σθεναρά μια σατανική πράξη παράλογης βίας στην Αννάπολις. Μια βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δημοσιογράφων που κάνουν τη δουλειά τους είναι μια επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών», έγραψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

Είναι πολύ σπάνιες οι επιθέσεις σε αίθουσες σύνταξης μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις αστυνομικοί αναπτύχθηκαν άμεσα στις εγκαταστάσεις μεγάλων ΜΜΕ, προληπτικά.

Στις 26 Αυγούστου 2015, είχαν δολοφονηθεί η Άλισον Πάρκερ, 24 ετών, ρεπόρτερ τοπικού τηλεοπτικού δικτύου στη Βιρτζίνια και ο 27χρονος εικονολήπτης Άνταμ Γουόρντ, εν μέσω μιας συνέντευξης που αναμεταδιδόταν απευθείας.

«Κάθε επίθεση ενόπλου όπως αυτή είναι φρικιαστική, αλλά όταν γίνεται σε μια αίθουσα σύνταξης, είναι ιδιαίτερα αποκρουστική και μου φέρνει στη μνήμη εκείνη την τραγική ημέρα», δήλωσε ο πατέρας της δημοσιογράφου, ο Άντι Πάρκερ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières) έκανε λόγο για μια «νέα τραγωδία για τη δημοσιογραφία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Telegraph, Daily Mail

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα