Κόσμος

Μέρκελ: Απαράδεκτη η παρέμβαση Ερντογάν στις εκλογές μας – Γι αυτό αλλάξαμε πολιτική απέναντί τους

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ για την απελευθέρωση έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης ενός συγγραφέα γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος είχε συλληφθεί έπειτα από αίτημα της Άγκυρας. Παράλληλα είπε για ακόμα μια φορά ότι είναι απαράδεκτη η παρέμβαση του Ερντογάν στις επικείμενες γερμανικές εκλογές.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κατάχρηση στους διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, σχετικά με τον Ντογάν Ακανλί, που συνελήφθη το Σάββατο στην Ισπανία κι ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους έπειτα από τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου.

Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.

«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν» ένα από τα τρία αυτά κόμματα, απάντησε η Άγγελα Μέρκελ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «ανέβασε» άρθρο για τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στον διάδρομο IMEC που θα συνδέει Ευρώπη και Ινδία
Το θέμα του διαδρόμου IMEC συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Οι δισεκατομμυριούχοι που πήγαν στην ορκωμοσία του Τραμπ βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν: Έχασαν περισσότερα από 210 δισ. δολάρια
Οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν εξοργιστεί από την υποστήριξη του Έλον Μασκ στους ακροδεξιούς πολιτικούς, με τις πωλήσεις της Tesla στη Γερμανία να μειώνονται κατά περισσότερο από 70% τους πρώτους δύο μήνες του έτους
Ο Τζεφ Μπέζος, ο Σουντάρ Πιτσάι και ο Έλον Μασκ
Αγνοείται ναυτικός μετά τη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με φορτηγό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα – Τεράστια ανησυχία για τη διαρροή εξαιρετικά τοξικών ουσιών
Πελώριες φλόγες, ελαφρά τραυματισμοί ανθρώπων και μία αγνώστου μεγέθους ρύπανση είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο πλοίων
Επιχείρηση για την κατάσβεση φωτιάς σε πλοίο