Site icon NewsIT
15:52 | 25.11.24

Μέρκελ: Απέτρεψα να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία νωρίτερα – Τι είπε για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν

Μέρκελ: Απέτρεψα να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία νωρίτερα – Τι είπε για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν

REUTERS/Michele Tantussi/File Photo

Newsit Newsroom

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, παραχώρησε συνέντευξη στο BBC και μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά και τον ρόλο που έπαιξε η ίδια ώστε να μην ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι συμφωνίες που έκανε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, είχαν σκοπό να βοηθήσουν τις γερμανικές εταιρείες και να διατηρήσουν την ειρήνη με τη Μόσχα,.

Μάλιστα, η πρώην Γερμανία Καγκελάριος υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν δεν είχε μπλοκάρει την ένταξη των Ουκρανών στο ΝΑΤΟ.

Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Θα είχαμε δει νωρίτερα την στρατιωτική αυτή σύγκρουση. Μου ήταν ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εξάλλου και η Ουκρανία [το 2008] δεν ήταν τότε τόσο προετοιμασμένη να μπει στην Βορειοατλαντική Συμμαχία όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2022» είπε η Μέρκελ.

Ωστόσο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαφωνεί με την άποψη αυτή και περιέγραψε την απόφαση της Μέρκελ και του τότε Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί ως «λάθος υπολογισμό» που ενθάρρυνε την Ρωσία να ασκεί περαιτέρω πίεση στην Δύση και στο Κίεβο.

Στην σπάνια συνέντευξη που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο BBC, δήλωσε ακόμα ότι ανησυχεί με τις απειλές του Ρώσου Προέδρου για την χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων» είπε η ίδια χαρακτηριστικά. Έπειτα, πρόσθεσε ότι: «Ευτυχώς η Κίνα τοποθετήθηκε πρόσφατα επί του θέματος. Δεν πρέπει να φοβόμαστε αλλά να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι μαζί με τις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο».

Παρά το γεγονός ότι απολάμβανε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της, η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάζεται να αμυνθεί για την υστεροφημία της, σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία δημοσιεύει τα απομνημονεύματά της, καθώς βρίσκεται ενώπιον των συνεπειών που επέφεραν οι πολιτικές της για 16 χρόνια.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εξασφαλίσει ειρηνικά μέσα συνεργασίας με τη Ρωσία και σημείο αναφοράς ήταν οι συμφωνίες για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, που όμως προκάλεσαν ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα, κάτι που το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε ως «γεωπολιτικό εργαλείο» σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία λίγους μήνες αφότου άφησε την εξουσία.

Το ρωσικό φυσικό αέριο

Από την πλευρά της, η Μέρκελ δήλωσε ότι προχώρησε σε αυτές τις συμφωνίες αφενός για να υποστηρίξει τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και αφετέρου για να διασφαλίσει ειρηνικούς δεσμούς με την Μόσχα. Αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κράτη – μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ διαφώνησαν έντονα με τις αποφάσεις αυτές.

Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος επιμένει ότι προσπάθησε να περιορίσει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας διπλωματία και διαπραγματεύσεις, όμως τελικά απέτυχε, όπως η ίδια παραδέχεται.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική βιομηχανία έχει πληγεί δυσανάλογα από κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και αναγκάζεται να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να αγοράζει πλέον ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). 

Η Μέρκελ κατέληξε λέγοντας πως μια νέα εποχή έχει ανατείλει «δυστυχώς» στις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας, μετά την ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε μερικούς μήνες αφού έφυγε από την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version