Κόσμος

Μέρκελ: Άρση κυρώσεων στην Ρωσία μόνο με ειρήνη στην Ουκρανία

Προϋπόθεση χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ώστε η Ε.Ε να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι θέλει να έχει καλύτερες σχέσεις με την Μόσχα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σέφερ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο Βερολίνο, δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία η Γαλλία κι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην διαχωριστική γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, θα συμβάλλει στην διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή αυτή.

“Έχουμε εντατικές επαφές με τους Γάλλους και Αμερικανούς εταίρους μας και θεωρούμε ότι αυτό (η πρόταση για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ-σ.σ.) θα συμβάλλει να κινηθούμε προς τα εμπρός” δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, προσθέτοντας ότι “ως κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, χαιρόμαστε που υπάρχει κινητικότητα και εμφανίζεται μια νέα δυνατότητα για να επιτευχθεί εκεχειρία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ρωσική πλευρά “έχει την ευκαιρία να αποδείξει” ότι η πρόταση που έκανε για τους κυανόκρανους είναι σοβαρή. Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας δύο σχετικά σχέδια απόφασης, ένα ρωσικό κι ένα ουκρανικό, τα οποία “δεν έχουν τίποτα το κοινό μεταξύ τους”.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο την Washington Post, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι βλέπει θετικά τη ρωσική πρόταση για την αποστολή κυανόκρανών στην ανατολική Ουκρανία.

Σήμερα επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του στην Μόσχα Ζαν Υβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στο νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία, είπε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω σ’ αυτό, αλλά είναι προς το παρόν νωρίς να ειπωθεί πώς θα διαμορφωθεί τελικά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επιβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του στις συμφωνίες του Μινσκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλες οι χώρες που ασκούν επιρροή στην ουκρανική κυβέρνηση, θα μπορέσουν παρόλα αυτά να την πείσουν να μην προβάλλει εμπόδια στην εφαρμογή των συμφωνιών αυτών, επισημαίνοντας ότι “εμείς από την πλευρά μας θα ασκήσουμε την επιρροή μας στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ώστε να διασφαλίσουμε την εποικοδομητική συμμετοχή από την πλευρά τους”

Ωστόσο λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος των αποσχιστών της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Κοστένκο, δήλωσε ότι ο απευθείας διάλογος με το Κίεβο είναι άνευ αντικειμένου, όσο οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν τη δράση τους και δεν τηρούν τις συμφωνίες που αφορούν την απόσυρση δυνάμεων και οπλισμού από την διαχωριστική γραμμή.

Χθες πάντως ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, από το Βλαδιβοστόκ όπου πραγματοποιείτο το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Ανατολής, είπε ότι για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο πρέπει πρωτίστως να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και όχι με την Μόσχα που δεν αποτελεί μέρος της διένεξης.

Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην γραμμή διαχωρισμού στην ανατολική Ουκρανία που έχει σκοπό να προστατεύσει τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ επισημαίνοντας ότι η δύναμη του ΟΗΕ μπορεί να σταλεί στην περιοχή μόνον μετά την απόσυρση του οπλισμού και με την συγκατάθεση των εκπροσώπων των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε χαρακτηρίσει την πρόταση του Ρώσου προέδρου για την αποστολή δύναμης του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία, “ως ένα βήμα” προς την άρση των κυρώσεων, διαπιστώνοντας ότι η Ρωσία άλλαξε στάση στο θέμα αυτό. Επεσήμανε μάλιστα ότι “δεν πρέπει να χαθεί αυτή η στιγμή”, και τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων, μόλις εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους
Οι βετεράνοι στρατιωτικοί που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, έχασαν τα δικαιώματά τους σε δάνεια, επιδόματα και υγειονομική περίθαλψη
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους