Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απομάκρυνε την Παρασκευή το ενδεχόμενο ταχείας ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του οποίου είχαν υποσχεθεί το 2008 στην πρώην σοβιετική δημοκρατία ότι μία ημέρα θα μπορούσε να γίνει και αυτή μέλος της συμμαχίας, μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP.
«Η θέση της Γερμανίας είναι ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι για το άμεσο μέλλον, τα πράγματα έρχονται σταδιακά» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, πρωτεύουσα της χώρας αυτής στον νότιο Καύκασο.
Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι το 2008, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν ότι μία ημέρα η Γεωργία θα μπορούσε να γίνει μέλος της, όμως –υπό την πίεση της Αγγελας Μέρκελ και του τότε προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί– αρνήθηκαν να της χορηγήσουν το καθεστώς της επίσημης υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Στη συνέχεια η Γεωργία βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη διάρκεια ενός πολέμου -αστραπή διάρκειας δύο περίπου εβδομαδων, ο οποίος έληξε με την αναγνώριση από την πλευρά της Μόσχας της ανεξαρτησίας των δύο φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών, της νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες είχαν αποσχισθεί από τη Γεωργία το 1992.
Σήμερα η Ρωσία διατηρεί μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στις δύο δημοκρατίες, με φανερή την ενόχληση της Τιφλίδας η οποία καταγγέλει τη Μόσχα για «κατοχή».
«Πρόκειται για μία κατοχή του 20% του εδάφους της Γεωργίας και αυτό είναι μία μεγάλη αδικία», δήλωσε η Μέρκελ στους φοιτητές. Σε μία μάλιστα συμβολική κίνηση επισκέφθηκε τα διοικητικά σύνορα με τη νότια Οσετία, όπου οι συνοριοφύλακες έχουν εγκαταστήσει συρματοπλέγματα.
Η Ρωσία από την πλευρά της, ανησυχώντας για την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Γεωργίας στη συμμαχία.
Σήμερα το βράδυ η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αρμενία και το Σάββατο το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να απευθύνει έκκληση «για μία ειρηνική λύση μέσω συναίνεσης» στη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Νοτίου Καυκάσου που φιλονικούν για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου.
Στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαγάγει επίσης συνομιλίες για ενεργειακά θέματα με την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα, ως πιθανή εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο που παραδίδεται στην Ευρώπη.