Κόσμος

Μέρκελ: Κάνει την… Κινέζα για τον νόμο – έκτρωμα στην Πολωνία!

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απέφυγε να σχολιάσει το Σάββατο 10.02.2018 τον νέο νόμο - έκτρωμα στην Πολωνία, τονίζοντας ότι... δεν θα επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της Πολωνίας, πηγαίνοντας την λογική των ίσων αποστάσεων σε άλλα επίπεδα!

Πρόκειται για τον νόμο που προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης σε βάρος όποιου λέει πως η χώρα υπήρξε συνεργός στο Ολοκαύτωμα. Και η Μέρκελ… δεν γνωρίζει.

Ο νέος νόμος ορίζει πως επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών η χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» καθώς και οποιοσδήποτε ισχυρισμός, «δημόσια και ενάντια στα γεγονότα», ότι το πολωνικό έθνος συνέργησε στα εγκλήματα των ναζί.

«Χωρίς να παρέμβω άμεσα όσον αφορά το νομοθέτημα στην Πολωνία, θέλω να πω με απόλυτη σαφήνεια, ως καγκελάριος της Γερμανίας, το εξής: Εμείς, ως Γερμανοί, ευθυνόμαστε για ό,τι έγινε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, του Σοά, επί των ημερών του εθνικοσοσιαλισμού» (σ.σ. του ναζισμού), ανέφερε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου πόντκαστ της.

Η Μέρκελ έκανε το σχόλιο αυτό αποκρινόμενη στην ερώτηση ενός φοιτητή εάν κρίνει πως ο νέος νόμος στην Πολωνία περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Μέρκελ

Η Μέρκελ και οι επικρίσεις χωρίς αντίκρισμα

Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ επέκριναν έντονα τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος υπέγραψε το επίμαχο κείμενο μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους αυτή την εβδομάδα. Για την κυβέρνηση του Ισραήλ, ο νόμος αυτός περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, ποινικοποιεί την επίκληση ιστορικών γεγονότων και διακόπτει κάθε συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένοι Πολωνοί, συνεργοί στα ναζιστικά εγκλήματα.

[read4more]

Ένας εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης χαιρέτισε τη στάση της Μέρκελ, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έχει έλθει αντιμέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αφότου ανέλαβε την εξουσία, στα τέλη του 2015. Το PiS θεωρεί ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος για να αναγνωριστεί πως οι Πολωνοί ήταν θύματα, και όχι θύτες, των ναζιστικών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάνω από 3 εκατομμύρια από τα 3,2 εκατ. των Εβραίων που ζούσαν στην Πολωνία προπολεμικά σφαγιάστηκαν από τους ναζί. Ήταν οι μισοί και πλέον από το σύνολο των Εβραίων που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Εβραίοι από όλη την Ευρώπη μεταφέρθηκαν από τους ναζί για να εξοντωθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης που είχαν ανεγείρει οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Πολωνία, όπου ακόμη ζούσε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1