Site icon NewsIT
19:45 | 17.11.16

Μέρκελ – Ομπάμα: Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και… άχνα για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Newsit Newsroom

Η πολυαναμενόμη κοινή συνέντευξη Τύπου της Άγκελα Μέρκελ και του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδας), με τους δύο ηγέτες να μην βγάζουν... άχνα για τη χώρα μας και το ελληνικό χρέος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης.  

Άγκελα Μέρκελ και Μπαράκ Ομπάμα αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και αναφέρθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ, τη Ρωσία, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και την τρομοκρατία.

Εξέφρασα την ελπίδα για μια ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι περισσότερο από τελωνειακές συμφωνίες» τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ στέλνοντας μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Αμερικής.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».

Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο, ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» συνέχισε η κυρία Μέρκελ και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή της: «Ευχαριστώ κ.πρόεδρε για μια υπέροχη συεργασία».

«Μου λείπουν τα oktoberfest» εξομολογήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας πως αυτή είναι η έκτη επίσκεψή του στην Γερμανία και ευχήθηκε να επιστρέψει στη χώρα, ειδικά αφού αποχωρήσει από την προεδρία για να απολαύσει ως πολίτης το περίφημο φεστιβάλ Οκτόμπερφεστ. Αναφερόμενος στην Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσα να έχω μια πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη σύμμαχο».

«Σας ευχαριστώ για τη δέσμευση στη συμμαχία μας. Ευχαριστώ το γερμανικό λαό για την αξιοθαύμαστη συνεργασία. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε την επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυες με το λαό του Βερολίνου», είπε ο Ομπάμα.

Φυσικά το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Όλοι κερδίζουν, ειδικά σε καιρούς που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες» συνέχισε ο κ. Ομπάμα.

Η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερη επιτεύγματα στη ιστορία και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα πρέπει να τα καλλιεργούμε και να τα προστατεύουμε είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έστειλε το μήνυμα ότι σε αντίθεση με τη διαιρεμένη Ευρώπη των περασμένων αιώνων, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μας θυμίζουν πως πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού.

Οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Παρισίων πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι συνεχάρη την Ανγκελα για την προεδρία της.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Ουκρανίας. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο κυρώσεων» επισήμανε ο κ.Ομπάμα.

«Όσο για το Ισλαμικό Κράτος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «νομίζω ότι τους έχουμε θέσει υπό πίεση. Προσπαθούμε να τους εξολοθρεύουμε. Μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κινούμαστε προς την απελευθέρωσης της Μοσούλης. Το ΝΑΤΟ Θα συνεχίσει την εκπαίδευση δυνάμεων για την απελευθέρωσης της περιοχής

«Σχετικά με τη Συρία, είναι σαφές ότι τα πλήγματα από το καθεστώς Ασαντ και τη Ρωσία θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Στόχος είναι η μακρά ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από τη σύνοδο του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αυξάνουν τη βοήθεια σχετικά με τους πρόσφυγες και θέλω να συγχαρώ την Ανγκελα και τη συμπόνια για την πρόκληση, δεν ήσασταν μόνοι και δεν μπορεί καμία χώρα να επωμιστεί το βάρος μόνη» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ δεν είχα λευκά μαλλιά, αλλά μπορώ να πω ότι αν θέλεις να οικοδομήσεις μία δυναμική κοινωνία τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά. Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά» έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Μπαράκ Ομπάμα.
 

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε σχετικά με τη Ρωσία ότι το θέμα είναι η τήρηση αρχών. Το γεγονός ότι ζούμε εν ειρήνη βασίζεται στο ότι η κυριαρχία κάθε κράτους έτυχε σεβασμού. Αν δεν το κάναμε αυτό θα είχαμε την αρχή μίας πικρής διαδρομής και σε αυτή πρέπει να αντισταθούμε. Κατά τη λύση προβλημάτων προσπαθούμε πολιτικά και λέμε ότι η Ρωσία είναι γείτονάς μας και έχουμε συμφέρον οι σχέσεις να είναι καλές. Αλλά αυτό δε μπορεί να μας αποτρέψει από το να πούμε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Σχετικά με την υποψηφιότητά της απάντησε πως θα σχολιάσει την κατάλληλη στιγμή και πρόσθεσε πως σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

 

Ομπάμα: Στήριξη σε Μέρκελ

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά πως η Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου, ο Ομπάμα απάντησε: «Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε πολιτική άλλων, αλλά μπορώ να πω ότι η καγκελάριος Μέρκελ ήταν μία εξαιρετική εταίρος. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ίσως η μόνη ηγέτης που έχει απομείνει μεταξύ των πιο στενών συμμάχων μας που ήταν εκεί όταν ανέλαβα την εξουσία. Και τώρα είμαστε βετεράνοι σε πολλές προκλήσεις τα τελευταία οκτώ έτη. Αν και πάντα δε συμφωνούσαμε σε κάθε ζήτημα, αλλά σχετικά με τις αξίες μας και την ακεραιτότητα της, την αλήθεια και ότι πάντα ήξερε τα ζητήματα, σε σχέση με τη δέσμευση για το γερμανικό συμφέρον, αλλά και ότι πάντα είχε ηγετική θέση, μπόρεσα να δω ότι συμμετείχε σε πολλούς θεσμούς και ήταν εξαιρετική σε όλα τα μέτωπα. Εξαρτάται από εκείνη αν θέλει να θέσει υποψηφιότητα. Αν ήμουν Γερμανός ίσως να την υποστήριζα, αλλά δεν ξέρω αν τη βοηθά ή όχι αυτό που λέω».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Ομπάμα δήλωσε πως ήθελε πάντα να έχει συνεργασία και πρόσθεσε πως οι αξίες και οι διεθνείς κανόνες και το κράτους δικαίου σχετικά με την ικανότητα των άλλων χωρών να διατηρούν την κυριαρχία τους, όλες αυτές οι ιδέες δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραμερίσουμε. Σε ζητήματα όπως η Ουκρανία ή η Συρία είχαμε σημαντικές διαφορές με τη Ρωσία. Η ελπίδα μου είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μία εποικοδομητική προσέγγιση με τη Ρωσία, ή πεδία που θα συμπίπτουν με τις απόψεις μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο νέο πρόεδρος θα σταθείς το ύψος των περιστάσεων. Δεν περιμένω να ακολουθήσει ακριβώς το δικό μας σχέδιο, αλλά ελπίζω να μην έχει μία προσέγγιση ρεαλπολιτίκ. Νομίζω θα μάθουμε περισσότερα όταν δομήσει την ομάδα του. Με ευχαριστεί που δεσμεύεται προς το ΝΑΤΟ.

Όσο για τις κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία, δήλωσε πως υπάρχουν πολλά κράτη με ανάλογες επιθέσεις που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εμποδίζονται και έδωσα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν και αναγνωρίζουμε τη συλλογή πληροφοριών από τη Ρωσία, ίσως συλλέγονται πληροφορίες που δε μας αρέσει. Υπάρχει διαφορά τι κάνει το κράτος και τι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα απαντήσουμε καταλλήλως αν θίγονται τα συμφέροντά μας. Ο κυβερνοχώρος αγγίζει όλες τις χώρες και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να δομηθούν τα κατάλληλα πλαίσια για να μην αυξηθεί το κυβερνο-έγκλημα το μέλλον. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε συχνά το φαινόμενο μαχών στο κυβερνο-επίπεδο. Προσπαθήσαμε να θέσουμε κάποιες αρχές σε επίπεδο ΟΗΕ και G7, αλλά απαιτείται περισσότερη εργασία.

 

Ομπάμα: Από τα γκάλοπ φαίνεται πως οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα πήγα καλά

Οι δικές μου αρχές ως πρόεδρος ήταν να προσπαθήσω να κάνω το σωστό. Ακόμα και όταν αυτό δεν ήταν βολικό από πολιτικής πλευράς. Επίσης ήθελα να κοιτάζω τα αποτελέσματα της οικονομίας για την κοινωνία. Ήθελα να χρησιμοποιώ την κρίση μου για να διαμορφώσω πολιτικές υπέρ του αμερικανικού λαού, να επανεκκινήσω την οικονομία μας. Ήθελα να διασφαλίσω τη σταθερότητα ανά τον κόσμο.
Βάσει δημοσκοπήσεων η πλειονότητα του αμερικανικού λαού πιστεύει ότι τα πήγα πολύ καλά.
Ο αμερικανικός λαός όπως και ο γερμανικός λαός και ο βρετανικός, βλέπουν γρήγορες αλλαγές. Ο κόσμος γίνεται πιο μικρός και η οικονομία πιο ολοκληρωμένη, αυτό συμβαίνει λόγω του Διαδικτύου. Οι άνθρωποι νιώθουν ολοένα λιγότερο σίγουροι για την οικονομική τους ασφάλεια. Αναζητούν μέσα ελέγχου.

 

Μέρκελ για Ομπάμα: Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος για μένα

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της δήλωσε πως σήμερα συμβάλλουμε περισσότερο από ότι πριν 27 χρόνια και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε περισσότερο.
Η ποιότητα της ζωής στην περίοδο της ψηφιοποίησης θα πρέπει να είναι στόχος μας και για αυτό η ΕΕ θα πρέπει να είναι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Οι συμμαχίες για εμάς είναι κομμάτι της μοίρας και του μέλλοντός μας και αυτό οδηγεί την πολιτική μου.
Ένα βλέμμα προς το ευρωκοινοβούλιο δείχνει ότι όσοι αναζητούν απλοϊκές λύσεις, δεν βρίσκουν απήχηση.

Οι αρχές μας παραμένουν σταθερές. Πρέπει να βρούμε τρόπους να απευθυνθούμε στον κόσμο και είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε λύσεις.
Σχετικά με την αποχώρηση του Ομπάμα από την εξουσία, η Μέρκελ δήλωσε: «Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος γι μένα. Αλλά είμαστε όλοι πολιτικοί και για αυτό το λόγο προς το συμφέρον της Γερμανίας θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Αν θέλουμε να ξαναβρεθούμε μπορούμε στο μέλλον να το κάνουμε και δεν θα χαθούμε».
Ομπάμα: Η Δημοκρατία θα καταρρεύσει αν οι πολίτες είναι απρόθυμοι να συμβιβαστούν

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα δήλωσε πως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας είναι ότι έχει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και αυτό συμπεριλαμβάνει την διαδήλωση. «Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν εναντίον μου. Δεν έχει υπάρξει πρόεδρος που να μην έχει διαμαρτυρηθεί. Δε θα συνιστούσα να είναι ήσυχοι αλλά θα συμβούλευα οι εκλογές έχουν σημασία, η οργάνωση των πολιτών έχει σημασία, αλλά αυτό που συνεχώς λέω προς τους νέους είναι να μην θεωρείτε δεδομένα τα συστήματα διακυβέρνησης και τον τρόπο ζωής»., είπε ο απερχόμενος πρόεδρος.
Συμπλήρωσε, μάλιστα πως η δημοκρατία απαιτεί σκληρή δουλειά και «Όταν δεν προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες, η δημοκρατία γίνεται ασθενέστερη. Αν δεν έχουμε σοβαρή στάση απέναντι στα γεγονότα και σχετικά με το τι είναι αληθές και τι όχι, ειδικά στα μέσα μαζικής δικτύωσης, αν δε μπορούμε να διαχωρίσουμε τα σοβαρά επιχειρήματα και την προπαγάνδα τότε έχουμε προβλήματα».

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που λησμονούν τα θέματα που ήταν ανοιχτά στον Ψυχρό Πόλεμο, ξεχνούν το παρελθόν.
Κάποτε γινόταν αντιπαραβολή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί. Έχω δηλώσει πως όποια κυβέρνηση έχουμε ελαττώματα. Υπάρχουν εποχές που κάνουμε λάθη. Υπάρχουν φορές που έχω κάνει προσωπικά λάθη.
Σε μία εποχή που υπάρχουν λανθασμένες πληροφορίες, όταν υπάρχει υπερβολικός ζήλος σχετικά με τα λεγόμενα ενός Αμερικανού αξιωματούχου για μία άλλη χώρα, για παράδειγμα, αν δεν γίνονται διαχωρισμοί τότε δεν ξέρουμε τι πρέπει να προστατεύσουμε και έτσι μπορεί να χάσουμε όσα κερδίσαμε κατά τη διάρκεια των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε μία εξαιρετικά αντισυμβατική εκστρατεία και αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να προχωρήσει στη μετάβαση εξουσίας, είπε ο Ομπάμα για τον Τραμπ και πρόσθεσε πως «όχι μόνο είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάποιος που όλη η χώρα κοιτά για κατεύθυνση, αλλά θέτει διεθνώς την ατζέντα με πολλούς τρόπους».

Σχετικά με τη Συρία δήλωσε: «Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς μία πολιτική μετάβαση. Θα ήταν αφελές να προτείνω, με τη Ρωσία να έχει εμπλακεί στρατιωτικά που στηρίζει βάρβαρες μεθόδους του καθεστώτος Άσαντ, ότι θα υπάρχει ξαφνική αλλαγή στην πολιτική. Αλλά πρόκειται να συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα και να αναζητούμε ανθρωπιστικά βήματα για τους ανθρώπους που παραμένουν εκεί. Τελικά, η διαρκής ειρήνη απαιτεί τη συναίνεση του λαού και αυτό δεν γίνεται με το να σκοτώνεις τους πολίτες».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version