Site icon NewsIT
13:21 | 27.04.17

Μέρκελ σε Ερντογάν: Στάσου στο ύψος σου!

Μέρκελ σε Ερντογάν: Στάσου στο ύψος σου!
Newsit Newsroom

Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει απαντήσεις στα όσα ακούγονται για τη νοθεία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αλλαγή στην Τουρκία κάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία περνούν κρίση αλλά τάχθηκε κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τα πυρά της δε γλίτωσε ούτε η Βρετανία λόγω Brexit.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τόνισε η Μέρκελ σε ομιλία της στη Γερμανική Βουλή. «Οι γερμανοτουρκικές, αλλά επίσης οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε η καγκελάριος αναφερόμενη στην έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενισχύει τις εξουσίες του ισχυρού άνδρα της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα πογκρόμ που οργανώνει η τουρκική ηγεσία αλλά και στη σύλληψη και φυλάκιση Γερμανού δημοσιογράφου της Die Welt.

Απευθυνόμενη στον Ερντογάν, η Μέρκελ του ζήτησε να απαντήσει στις επικρίσεις σχετικά με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Η κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αποφανθεί ότι η ψηφοφορία δεν ήταν στο ύψος των ευρωπαϊκών κριτηρίων και είχε τονίσει ότι η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες ανισότητας υπέρ του στρατοπέδου του «ναι».

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αρθεί στο ύψος αυτής της έκθεσης και να απαντήσει στα ερωτήματα που αυτό θέτει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πιθανόν να προκαλέσουν απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα συζητήσουμε στο πλαίσιο της ΕΕ, με σαφήνεια και σύνεση συγκεκριμένες συνέπειες που θα θεωρήσουμε προσήκουσες την κατάλληλη στιγμή», προειδοποίησε χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ήδη το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι αυτήν την στιγμή δεν είναι σε θέση να καταβάλει στην Τουρκία οικονομική βοήθεια, την οποία συζητούν οι δύο χώρες.

Η Μέρκελ κατήγγειλε και πάλι την κράτηση στην Τουρκία του γερμανο-τούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της Die Welt και κατηγορούμενου για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και υποκίνηση μίσους από τις τουρκικές αρχές. «Για να το πούμε απερίφραστα, όταν μία εκτελεστική εξουσία, στην προκειμένη περίπτωση η τουρκική εκτελεστική εξουσία, διατυπώνει δημόσιες καταδικαστικές κρίσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ντενίζ Γιουτζέλ , αυτό δεν συνάδει με το κράτος δικαίου», είπε.

Ταυτόχρονα όμως αρνείται την διάρρηξη των σχέσεων με την Τουρκία. «Δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οριστική απόρριψη της Τουρκίας, ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να απορρίψει την Ευρώπη», τόνισε.

Εξάψαλμος για το Brexit

Ένα… χεράκι τα είπε η Μέρκελ και στους Βρετανούς, ενόψει Brexit φυσικά. Διεμήνυσε στο Λονδίνο πως δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, επικρίνοντας ορισμένες ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται προς αυτήν την κατεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μία τρίτη χώρα δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με μία χώρα μέλος», είπε η Μέρκελ κατά την ομιλία της στη γερμανική Βουλή λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ίσως να σκέφτεστε ότι αυτό είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένη να το πω ξεκάθαρα διότι έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό», πρόσθεσε και επέμεινε ότι το να νομίζει κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί, μετά την έξοδό του από την ΕΕ, να επιτύχει πλεονεκτήματα αντίστοιχα με αυτά που έχει σήμερα «θα ήταν χάσιμο χρόνου». Και διεμήνυσε ότι περιμένει ότι τους μήνες που έρχονται οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες».

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν προτίθενται να δώσουν στην Βρετανία πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς την διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το αρνείται το Λονδίνο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται επίσης το στάτους του City του Λονδίνου. Άλλο ακανθώδες θέμα είναι ο «λογαριασμός» που καλείται να πληρώσει το Λονδίνο για να αποχωρήσει από την Ένωση. Σε αυτό το σημείο, η Μέρκελ θεωρεί ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει εξ αρχής να περιλαμβάνουν το ζήτημα των (οικονομικών) υποχρεώσεων της Βρετανίας, περιλαμβανομένων αυτών που έχει αναλάβει και θα ισχύουν και μετά το Brexit.

Ο λογαριασμός ανέρχεται, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να πληρώσουν ένα τέτοιο ποσόν.

Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους της εξόδου από την Ένωση θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν «κατά ικανοποιητικό τρόπο», πριν συζητηθεί το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ, τη στιγμή που το Λονδίνο θα προτιμούσε οι δύο αυτοί κύκλοι διαπραγματεύσεων να εξελιχθούν παράλληλα. Αυτή η χρονική αλληλουχία είναι μη αναστρέψιμη, προειδοποίησε η Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version