Τρίτη, 29 Οκτ.
18oC Αθήνα

Μέσα στα τούνελ των τζιχαντιστών (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Μέσα στα τούνελ των τζιχαντιστών (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ, μέσα στα οποία ζούσαν για αρκετό καιρό τζιχαντιστές του ISIS ανακαλύφθηκε στην πόλη Σιντζάρ του Ιράκ, μόλις την πόλη ανακατέλαβαν κουρδικές δυνάμεις και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν. Πρόκειται για σχεδόν 40 διαδρομές, που εκτείνονται για εκατοντάδες μέτρα και τα οποία αρχίζουν και τελειώνουν σε σπίτια.

Τα τούνελ των τζιχαντιστών που ανακαλύφθηκαν κάτω από την Σιντζάρ έχουν… όλα τα “κομφόρ”: χώρους για ύπνο, ηλεκτρικό, σακιά με άμμο, αμερικανικά εργαλεία για την κατασκευή βομβών, φάρμακα και αντίγραφα του Κορανιού.

Η πόλη Σιντζάρ στο Ιράκ έμεινε υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους για περισσότερο από ένα χρόνο, πριν ανακαταληφθεί από τις κουρδικές δυνάμεις, τους Πεσμεργκά, πριν μερικές εβδομάδες. “Έφτιαξαν αυτά τα τούνελ για να φυλαχθούν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και να μπορούν να κινούνται ανενόχλητοι και να κρύβουν όπλα και εκρηκτικά” είπε ο Shamo Eado, διοικητής των Πεσμεργκά.

Τα τούνελ των τζιχαντιστών ξεκινούσαν από τρύπες σε σπίτια. Από σπίτι ξεκινούσαν και σε σπίτι τελείωναν. Όλα τους, φυσικά, εγκαταλελειμμένα μετά από σχεδόν ένα χρόνο εχθροπραξιών. Τα τούνελ είναι στενά και ψηλά ίσα για να χωρούν έναν ενήλικα.

Φυσικά, οι τζιχαντιστές του ISIS δεν περίμεναν να ξεκινήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί για να δημιουργήσουν την υπόγεια πόλη τους. Είχαν ξεκινήσει από πολύ πριν. Είναι μέρος της στρατηγικής τους, είπε η Lina Khatib, κορυφαία ερευνήτρια της πρωτοβουλίας για την Αραβική Μεταρρύθμιση, ένα think tank που εδρεύει στο Παρίσι.

Αφού εξώθησαν τους τζιχαντιστές από τη Σιντζάρ, οι Πεσμεργκά ανακάλυψαν τουλάχιστον δυο ομαδικούς τάφους. Στην περιοχή έμεναν κυρίως μέλη της φυλή Γιαζίντι, μιας θρησκευτικής μειονότητας του Ιράκ, με ρίζες στην αρχαία Μεσοποταμία, τους οποίους το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί “μίασμα” για το Ισλάμ.

Σε έναν από τους ομαδικούς τάφους στο κέντρο της πόλης βρέθηκαν οι σωροί 78 ηλικιωμένων γυναικών, ενώ στον δεύτερο που εντοπίστηκε περίπου 9 μίλια από την Σιντζάρ, υπήρχαν 50 ή 60 πτώματα, ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Πηγή: Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε