Site icon NewsIT
11:30 | 21.01.25

Μεσαίωνας με τη βούλα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ: Νέο δόγμα ή στιγμιαίος αντιπερισπασμός;

Μεσαίωνας με τη βούλα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ: Νέο δόγμα ή στιγμιαίος αντιπερισπασμός;

REUTERS/Carlos Barria

Newsit Newsroom

Αντιμεταναστευτική επίθεση, αποχώρηση ΗΠΑ από ΠΟΥ και Συμφωνία του Παρισιού, τέλος η woke ατζέντα - Με την υπόσχεση μιας «χρυσής εποχής», η δεύτερη εποχή Τραμπ μόλις ξεκίνησε, λέει ανάλυση του BBC

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στην εξουσία παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εθνικό σωτήρα και υποσχέθηκε μια νέα «χρυσή εποχή» για την Αμερική στην εναρκτήρια ομιλία του ως 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ομιλία του Τραμπ ήταν ένα μείγμα μεγάλων υποσχέσεων – και αντιφάσεων – όπου και υπογράμμισε ορισμένες από τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο για να «τελειώσει η παρακμή της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε εκτελεστικά διατάγματα τα οποία προωθούσαν τον πλουραλισμό, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI- diversity, equality, inclusion) και προστάτευαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των φυλετικών μειονοτήτων.

Σε αντίθεση με το 2017, όταν ο Τραμπ έφτασε στην Ουάσιγκτον ως αουτσάιντερ με λίγους πολιτικούς δεσμούς, αυτή τη φορά ξέρει καλά πώς θα τραβήξει τους μοχλούς της διακυβέρνησης, πώς να εφαρμόσει την ατζέντα του – και πώς να ξεπεράσει αυτούς που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στα μεγαλεπίβολα σχέδιά του.

Η ομάδα του Τραμπ πέρασε μήνες συγκεντρώνοντας δεκάδες εκτελεστικά εντάλματα, ώστε να ήταν έτοιμα να τα υπογράψει ο νέος πρόεδρος χθες Δευτέρα (20.01.2025). Και δεν έχασε καθόλου χρόνο. 

Στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος χρησιμοποίησε τις νέες του εξουσίες για να υπογράψει εκτελεστικές πράξεις, προεδρικά μνημόνια και διατάγματα σε μια σειρά πολιτικών προτεραιοτήτων. Πολλά από αυτά πιθανόν να αντιμετωπίσουν νομικές προκλήσεις.

Ο Τραμπ είπε ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα ομοσπονδιακό πάγωμα προσλήψεων, διέταξε τους κυβερνητικούς να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, έλαβε μέτρα για αποχώρηση από τη Συνθήκη του Παρισιού και ζήτησε τον τερματισμό των πρωτοβουλιών ποικιλομορφίας, ισότητας και συμπερίληψης που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση. 

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, ο Τραμπ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μετανάστευση και την οικονομία – θέματα για τα οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο οδεύοντας προς τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

Υποσχέθηκε επίσης να τερματίσει τα προγράμματα της woke αντζέντας που προωθούνταν από την κυβέρνηση και σημείωσε ότι η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ θα αναγνωρίζει πλέον μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό.

Αυτή η τελευταία ατάκα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στο Καπιτώλιο και έντονες επευφημίες από το πλήθος των υποστηρικτών του. Είναι ένα σημάδι ότι τα πολιτιστικά ζητήματα – όπου δημιούργησαν και τις πιο έντονες αντιθέσεις με τους Δημοκρατικούς στις περσινές εκλογές – θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς τρόπους με τους οποίους ο νέος πρόεδρος Τραμπ συνδέεται με τη βάση του.

Ωστόσο, πριν σκιαγραφήσει τι θα συνεπαγόταν αυτή η νέα εποχή, ο Τραμπ ζωγράφισε μια σκοτεινή εικόνα του σημερινού αμερικανικού πολιτικού κλίματος.

Με τον Τζο Μπάιντεν, την Κάμαλα Χάρις και άλλους Δημοκρατικούς παρόντες, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «κρίση εμπιστοσύνης». Καταδίκασε τον «φαύλο, βίαιο και άδικο οπλισμό» του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο είχε ερευνήσει και επιχείρησε να τον διώξει για αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020.

Διεκδίκησε εντολή για να ανατρέψει τις «φρικτές προδοσίες» και επιτέθηκε στη «ριζοσπαστική και διεφθαρμένη ελίτ» που, όπως είπε, απέσπασε εξουσία, δύναμη και πλούτο από τους αμερικανούς πολίτες.

Ήταν το είδος της λαϊκίστικης, αντι-ελίτ ρητορικής που αποτελεί βασικό στοιχείο των ομιλιών του Τραμπ για περισσότερο από μια δεκαετία, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την εποχή ο Τραμπ ξεκίνησε για πρώτη φορά την άνοδό του στις κορυφές της πολιτικής ισχύος των ΗΠΑ από το 2015, ο Τραμπ εκπροσωπεί το τρέχον αναδυόμενο οικονομικό κατεστημένο και μαζί του έχει μερικούς από τους πλουσιότερους, και με τη μεγαλύτερη επιρροή, εταιρικούς ηγέτες στον κόσμο.

Την ημέρα της ορκωμοσίας του, ο Τραμπ είχε την προσοχή – και την πρωτοβουλία. Οι βοηθοί του υποσχέθηκαν εκατοντάδες εκτελεστικά διατάγματα – για μια σειρά θεμάτων, όπως η μετανάστευση, η ενέργεια, το εμπόριο, η εκπαίδευση και καυτά πολιτιστικά ζητήματα.

Δεσμεύτηκε να κηρύξει εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια και τη μετανάστευση, που θα του επιτρέψουν να βάλει τον αμερικανικό στρατό στα σύνορα, να περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και να ανοίξει εκ νέου μεγάλες εκτάσεις ομοσπονδιακής γης για εξόρυξη ενέργειας. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπος της Αμερικής» και να πάρει πίσω τη Διώρυγα του Παναμά.

Διατύπωσε έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι η Κίνα διαχειρίζεται τη βασική πλωτή οδό και δήλωσε ότι τα αμερικανικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων, πληρώνουν υπερβολικά υψηλά τέλη διέλευσης – ίσως ένας υπαινιγμός για τον πραγματικό στόχο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Παναμά.

«Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν και πάλι τον εαυτό τους αναπτυσσόμενο έθνος», είπε, δεσμευόμενος να αυξήσει τον αμερικανικό πλούτο και να επεκτείνει «το έδαφός μας».

Αυτό το τελευταίο κομμάτι ίσως και να… να τραβήξει το αυτί των συμμάχων των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ήδη αντιδράσει στο ενδιαφέρον του Τραμπ να εξαγοράσει τη Γροιλανδία και πραγματικά δεν πιστεύουν ότι ο Καναδάς θα φτάσει να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Στην προεκλογική εκστρατεία και σε αυτή την ομιλία, ο Τραμπ έδωσε μια σειρά από μεγάλες υποσχέσεις. Τώρα που είναι πρόεδρος, θα κληθεί να τηρήσει – και να δείξει τι πραγματικά σημαίνει η «χρυσή εποχή» που προαναγγέλλει.

Αφού ο Τραμπ ολοκλήρωσε την ομιλία του και είδε τον Μπάιντεν να αναχωρεί, έκανε σχόλια σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο. Εκεί επανεμφανίστηκε ο πιο σκληρός Τραμπ – αυτός που δημιουργεί συχνά πρωτοσέλιδα και ανατρέπει την αμερικανική πολιτική.

Οι εκλογές του 2020 ήταν «στημένες», είπε. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ήταν ποινικά υπεύθυνη για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Καυχήθηκε για το μέγεθος της εκλογικής του νίκης το 2024 και δήλωσε ότι δέχτηκε απρόθυμα να μιλήσει για «ενότητα» στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ήταν απλώς μια γεύση από αυτό που επιφύλασσε για την υπόλοιπη ημέρα – και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σε μια τελετή υπογραφής των πρώτων διαταγμάτων το βράδυ, ο Τραμπ ακύρωσε τις εντολές της προηγούμενης κυβέρνησης και τη μετέτρεψε σε θέαμα.

Έπιασε δουλειά παγώνοντας νέους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και προσλήψεις, ανατρέποντας τις οδηγίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, επιβάλλοντας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να εργάζονται στο γραφείο με πλήρη απασχόληση και αποχωρώντας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Μπορείτε να φανταστείτε τον Τζο Μπάιντεν να το κάνει αυτό;» ρώτησε μετά την υπογραφή του παγώματος των κανονισμών – αλλά αυτό αφορούσε τόσο τη στιγμή όσο και το περιεχόμενο των διαταγών.

Υπέγραψε επίσης πιο συμβολικές εντολές για να τερματιστεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης δίνοντας εντολή στην κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος ζωής.

Μετά την τελετή, ο Τραμπ πέταξε τα στυλό με τα οποία υπέγραφε στο πλήθος.

Στη συνέχεια επέστρεψε στον Λευκό Οίκο και τα εκτελεστικά διατάγματα συνεχίστηκαν.

Έδωσε χάρη σε όλους σχεδόν τους 1.600 και πλέον υποστηρικτές που συνελήφθησαν στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ανέστειλε προσωρινά την απαγόρευση του TikTok και απέσυρε τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επίσης, ερμήνευσε εκ νέου μια βασική συνταγματική τροποποίηση δίνοντας εντολή στην κυβέρνησή του να σταματήσει να χορηγεί υπηκοότητα σε παιδιά μεταναστών χωρίς έγγραφα που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων πρότεινε επιπλέον δασμούς 25% στο Μεξικό και τον Καναδά από την 1η Φεβρουαρίου και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για εξαπάτηση στις εκλογές του 2020 και εξέφρασε αμφιβολίες για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας.

Ο Τραμπ επιστρέφει στην εξουσία με μια ομάδα που έχει μια λεπτομερή στρατηγική διακυβέρνησης και μια επιθετική ατζέντα για να ακολουθήσει. Ο ίδιος ο Τραμπ, ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να είναι τόσο απρόβλεπτος όσο ποτέ – παίρνοντας αποφάσεις που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν νέα πολιτική ή απλώς έναν στιγμιαίο αντιπερισπασμό.

Η δεύτερη εποχή Τραμπ έχει πραγματικά ξεκινήσει.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version