Το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας απέστειλε στην πινακοθήκη Τρετιακόφ επιστολή μέσω της οποίας της ζητά να υποβάλει σχετική έκθεση στην οποία να αναφέρεται «αν το περιεχόμενο των μόνιμων εκθεμάτων και εκθέσεων βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις “πνευματικές και ηθικές αξίες”».
Αντίγραφο της επιστολής έχει περιέλθει στα χέρια της εφημερίδας The Moscow Times.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επιστολή φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας διευθύντριας της Διεύθυνσης μουσείων και εξωτερικών σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού Ναταλία Τσέρτσελ. Σύμφωνα με την επιστολή, το υπουργείο έλαβε καταγγελία από κάποιον ονόματι Σεργκέι Σεντρίν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα εκθέματα στην πινακοθήκη Τρετιακόφ δεν ανταποκρίνονται στην κρατική πολιτική «για την διατήρηση και την ενίσχυση των παραδοσιακών ρωσικών πνευματικών και ηθικών αξιών».
Ο καταγγέλλων επικαλείται το προεδρικό διάταγμα αριθ. 809 της 9ης Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με το οποίο οι παραδοσιακές αξίες περιλαμβάνουν τον πατριωτισμό, την υπηρεσία προς την πατρίδα, την οικογένεια και την προτεραιότητα του πνευματικού έναντι του υλικού.
Ο Σαντρίν αναφέρει στην καταγγελία του ότι τα εκθέματα από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα περιέχουν σκηνές από «πολυάριθμες κηδείες, μεταξύ άλλων με την παρουσία περιθωριακών κοινωνικών στοιχείων», «μεθυσμένων αλκοολικών» και «βολονταριστικές ερμηνείες» μορφών Ρώσων ηγεμόνων. Η καταγγελία αναφέρει επίσης ότι από το περιεχόμενο του κύκλου «Μυστικός Δείπνος», ο οποίος αποτελείται από 13 πίνακες που ζωγραφίστηκαν τον 19ο αιώνα, «είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς ποιος είναι ο Ιούδας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το άγαλμα της Πιετά, που φιλοτεχνήθηκε το 1978 από τον Αλεξάντερ Μπουργκάνοφ, ο καταγγέλλων το χαρακτηρίζει «διαβολική ερμηνεία» ενός θρησκευτικού θέματος, επειδή το γλυπτό είναι ακέφαλο.
Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από την πινακοθήκη Τρετιακόφ να ετοιμάσει έως τις 6 Φεβρουαρίου την απάντησή της στην καταγγελία.
«Έχουμε να κάνουμε με έναν τυπικό σοβιετικό τρόπο αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τέχνης – δήθεν μια επιστολή από τον λαό, η οποία τυγχάνει επίσημης αντιμετώπισης», δήλωσε στην εφημερίδα ένας υπάλληλος της πινακοθήκης που τήρησε την ανωνυμία του.
Πρόσφατα, το υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε την άδεια διανομής για την ταινία ντοκιμαντέρ «Γκόλαντ» (Λοιμός), το οποίο αφηγείται την ιστορία του λοιμού στην περιοχή του Βόλγα το 1921-1923. Οι δημιουργοί του ανέφεραν ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανακάλυψε στην ταινία «στοιχεία, η διάδοση των οποίων απαγορεύεται από την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», χωρίς να διευκρινίζει για ποια συγκεκριμένα στοιχεία γίνεται λόγος.