Site icon NewsIT
22:42 | 07.04.24

Μεσανατολικό: Τουλάχιστον 33.175 νεκροί από τα αντίποινα του Ισραήλ στη σφαγή της Χαμάς – Ο θάνατος σε αριθμούς

Μεσανατολικό: Τουλάχιστον 33.175 νεκροί από τα αντίποινα του Ισραήλ στη σφαγή της Χαμάς – Ο θάνατος σε αριθμούς

Israeli soldiers patrol in a tank near the Israel-Gaza border, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, on the Israeli side April 7, 2024. REUTERS/Amir Cohen

Newsit Newsroom

Στον έβδομο μήνα του μπήκε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ο πλέον πολύνεκρος μήνας που έχει ποτέ γνωρίσει ποτέ αυτός ο μικρός υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.

Τουλάχιστον 33.175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για το μακελειό που προκάλεσε η Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου, γεγονός που πυροδότησε το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, μίας άλλης παλαιστινιακής οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση, σκότωσαν 1.170 ανθρώπους, Ισραηλινούς και ξένους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα στοιχεία.

Την ώρα που η Χαμάς αρνείται να δώσει τον αριθμό των μαχητών της που σκοτώθηκαν, το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως έχει εξοντώσει περισσότερους από 12.000.

Απολογισμοί που είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι ισραηλινές απώλειες

Εκτός των 1.170 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ έκανε σήμερα γνωστό πως σχεδόν 260 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της χερσαίας επιχείρησής του που ξεκίνησε την 27η Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε σε μια αύξηση των βιαιοπραγιών στη Δυτική Όχθη. Συνολικά, 17 Ισραηλινοί, στρατιώτες, έποικοι και άμαχοι, σκοτώθηκαν σε αυτήν την περιοχή, που βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967. Επιπλέον, 8 άμαχοι και 10 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο τμήμα της χώρας από ρίψεις ρουκετών και πυραύλων της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, έναν σύμμαχο της Χαμάς, και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλυτώσουν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βασίζονται στους εφέδρους, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 έχουν κινητοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Εκ των περίπου 250 ανθρώπων που απήχθησαν κατά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, 129 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι σοροί 12 ομήρων έχουν παραδοθεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με μία καταμέτρηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, 9.100 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι παλαιστινιακές απώλειες

Oι περισσότεροι από τους 33.175 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα στο πλαίσιο της εκστρατείας αντιποίνων από το Ισραήλ είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει πως τα αεροπορικά πλήγματά του έχουν στοχοθετήσει 32.000 “στόχους” στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου. Λέει πως έχει «εξοντώσει» 12.000 μαχητές του εχθρού, μεταξύ αυτών πέντε διοικητές ταξιαρχίας και 20 διοικητές τάγματος.

Τουλάχιστον 459 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στη Ραμάλα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι «εξόντωσε (εκεί) 420 τρομοκράτες».

Λίβανος και Συρία

Από τον Οκτώβριο, πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 359 ανθρώπους στον Λίβανο, ιδίως μαχητές της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 70 άμαχοι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του AFP.

Οι μαχητές άλλων οργανώσεων στον Λίβανο, μεταξύ αυτών η Χαμάς και η οργάνωση Amal, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον απολογισμό.

Οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Συρία, τουλάχιστον 23 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν επίσης σκοτωθεί σε πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου και επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει πλήξει 1.400 «στόχους» στον Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές και 3.300 με πυρά του πυροβολικού, ρουκέτες ή άρματα μάχης.

Περίπου 3.100 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από τον Λίβανο και 35 από τη Συρία, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων 

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 7 Απριλίου στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας την απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα έπειτα από έξι μήνες πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και σκότωσαν 1.200 ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους, σε στρατιωτικές βάσεις, σε δρόμους και σε ένα υπαίθριο ρέιβ πάρτι, ασκώντας επίσης σεξουαλική βία σε μερικά από τα θύματά τους, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Οι ένοπλοι συνέλαβαν επίσης 253 ομήρους, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένους, πολίτες και στρατιώτες. Περίπου οι μισοί απ’ αυτούς απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας ανακωχής στα τέλη Νοεμβρίου.

Συνομιλίες για να εξασφαλισθεί άλλη μια κατάπαυση του πυρός, που θα περιλάμβανε την απελευθέρωση δεκάδων άλλων από τους εναπομείναντες ομήρους, επαναλήφθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο.

Όμως μερικές οικογένειες ομήρων ανησυχούν, καθώς προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων δεν έφεραν αποτέλεσμα και μερικοί από τους ομήρους πεθαίνουν στην αιχμαλωσία.

«Ο κόσμος πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να τους πάρουμε πίσω», λέει η Μιχάλ Ναχσόν, 39 ετών, η οποία έφθασε από το Τελ Αβίβ για να διαδηλώσει έξω από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Είναι πάνω από την πολιτική. Είναι πάνω από τη θρησκεία, είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και αυτό ήρθαμε να φωνάξουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ενώ μερικοί γονείς ομήρων στη σημερινή συγκέντρωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να φέρει πίσω τους ομήρους, οι ομιλητές δεν έστειλαν πολιτικά μηνύματα και επικέντρωσαν στον πόνο τους και στην επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουν σπίτι οι αγαπημένοι τους.

Όμως τις λίγες τελευταίες εβδομάδες οι διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης του Νετανιάχου έχουν ενταθεί. Μερικοί επικριτές διατυπώνουν κατηγορίες ότι ο βετεράνος ηγέτης σέρνει τα πόδια του στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια συμφωνία – μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version