Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: 360.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Ράφα μετά τις εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ

Μέση Ανατολή: 360.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Ράφα μετά τις εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ

Σχεδόν 360.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τότε που ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε τις πρώτες εντολές εκκένωσης πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε. Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς εκεχειρία», ανέφερε σήμερα στο Χ η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αναφορικά με τους χιλιάδες εκτοπισμένους από τη Ράφα, λόγω του φόβου επίθεσης του Ισραήλ.

Η Ράφα, όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου, θεωρείται από το Ισραήλ ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολλαπλασιάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να γιορτάσει, «χωρίς ειρήνη», την επέτειο της ίδρυσής του, την οποία επισκιάζει φέτος ο πόλεμος με τη Χαμάς, που διαρκεί πάνω από 7 μήνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι έγιναν πλήγματα σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία» για τους περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στο στόχαστρο ειδικά τη Ράφα.Σφοδρές μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ενόπλων Παλαιστινίων μαίνονταν επίσης και σε διάφορες τοποθεσίες στο βόρειο, νότιο και κεντρικό μέρος του θύλακα.

Η ανακοίνωση της UNRWA πρόσθεσε ότι στη βόρεια Γάζα, οι βομβαρδισμοί και οι περαιτέρω εντολές εκκένωσης έχουν προκαλέσει περισσότερους εκτοπισμούς και «φόβο σε χιλιάδες οικογένειες».

Σειρήνες για εισερχόμενους πυραύλους ήχησαν το πρωί σε ισραηλινές συνοριακές πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκάλαντ συζήτησε τις «εξελίξεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων (των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα απέναντι σε εστίες τρομοκρατών, και την ακριβή επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα κατά των υπόλοιπων ταγμάτων της Χαμάς, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη διάβαση» (των συνόρων της Ράφα).

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αντίθετες σε μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, «όπου πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος», «αναρχία» και «τεράστιες ζημιές» για τον άμαχο πληθυσμό, χωρίς «να επιλύσει το πρόβλημα της Χαμάς».

Αψηφώντας τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να λέει πως θα διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το τελευταίο οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν τους άμαχους στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν και έκτοτε λένε πως διεξάγουν «στοχευμένες» επιχειρήσεις εναντίον των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις