Μετά την Δυτική Όχθη την οποία επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ και συγκεκριμένα στη Βαγδάτη.
Ο Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Βαγδάτη συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας.
Πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που — μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς — επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του “είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες”, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Τουρκία.
“Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας”, τόνισε.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δι αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.
Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ” με μηνύματά της σε κανάλια Telegram που συνδέονται με ιρακινές παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ 17ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17 επιθέσεις στο Ιράκ και 12 στη Συρία. Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Αποστολή τους είναι να συμβουλεύουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο Σουντάνι έχει ήδη καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι γίνονται “έρευνες” για τον εντοπισμό των δραστών.
Σήμερα, όταν υποδέχτηκε τον Μπλίνκεν, ζήτησε για άλλη μια φορά “άμεση κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα, επισημαίνοντας “την επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η κρίση και να αποτραπεί η εξάπλωσή της”, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Το Ιράκ δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο Ιράν, χώρα που υποστηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς.
«Θολή» η συνάντηση με Ερντογάν
Την ίδια ώρα σε «θρίλερ» έχει εξελιχθεί η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται εκεί σημερα, όμως μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει το πρωί της Δευτέρας και από την τουρκική πλευρά αναμένεται να τεθεί το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα , η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η πρόταση της Τουρκίας να είναι εγγυήτρια δύναμη ενός παλαιστινιακού κράτους, γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα της Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του Αμερικανού υπουργού με τον πρόεδρο Εντογάν μάλλον απομακρύνεται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε σήμερα, από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι αύριο θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.
Να σημειώσουμε ότι η Άγκυρα δεν συμπεριελήφθη στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ για το πρόγραμμα περιοδείας του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή παρά το γεγονός ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να ανακοινώσουν την επίσκεψη…