Κυριακή, 6 Οκτ.
25oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν και του Λιβάνου από τις 9 το βράδυ

Μέση Ανατολή: Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν και του Λιβάνου από τις 9 το βράδυ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν από τις 9 το βράδυ έως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας τοπική ώρα, όπως μετέδωσε σήμερα, Κυριακή (06.10.24) το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜEHR του Ιράν επικαλούμενο αξιωματούχο.

Notam που στάλθηκε στους πιλότους από τις αρχές του Ιράν επιβεβαιώνει το κλείσιμο του εναέριου χώρου, ενώ προβλέπει εξαιρέσεις για «πτήσεις έκτακτης ανάγκης και κρατικά αεροσκάφη».

Ένα άλλο κρατικό μέσο, ​​το IRNA, αναφέρει «επιχειρησιακούς περιορισμούς» για το κλείσιμο, που μπορεί να σχετίζονται με μια αναμενόμενη ισραηλινή αντεπίθεση μετά από την ιρανική πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν εξέδωσε χθες NOTAM για τμήματα του δυτικού εναέριου χώρου της, υποδεικνύοντας ότι οι εμπορικές διαδρομές πτήσεων θα κλείνουν κάθε βράδυ από τις 20:00 ώρα Ιερουσαλήμ μέχρι τις 04:31 λόγω «Στρατιωτικής Άσκησης».

Λίγη ώρα αργότερα και το αεροδρόμιο της Βηρυτού, στον Λίβανο, ανακοίνωσε πως ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 τα ξημερώματα. 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά το διάγγελμα που απεύθυνε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι καθήκον και δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό και να απαντήσει στο Ιράν. 

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας» ανέφερε αρχικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συνεχίζει λέγοντας πως εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μία τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί» διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στην Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοφωνία ότι συντονίζουν τις προετοιμασίες τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα αντίποινα κατά του Ιράν και ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

IDF: Θα χτυπήσουμε το Ιράν σε τόπο και χρόνο της επιλογής μας

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διαμηνύουν ότι θα απαντήσουν στην «επαίσχυντη» πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε τοποθεσία και ώρα της επιλογής τους.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, την περασμένη Τρίτη, δύο ισραηλινές αεροπορικές βάσεις χτυπήθηκαν, αλλά παραμένουν πλήρως επιχειρησιακές. Σε τηλεοπτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι υπογράμμισε επίσης ότι έχουν εξοντωθεί από τη Δευτέρα 440 μαχητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων 30 διοικητών, σε μάχες στον νότιο Λίβανο. Όπως είπε «σπρώχνουμε την τρομοκρατική οργάνωση βόρεια».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις