Περίπου 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Εκατό τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησαν από την Κύπρο για το αμερικανικό τεχνητό λιμάνι στη Γάζα.
Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, ανέφερε ότι «οι συνάδελφοί μας από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ – UNRWA – είπαν ότι μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 Παλαιστίνιοι – το 25% του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, καθώς η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση συνεχίζεται».
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) είπε ότι χερσαίες εισβολές και σφοδρές μάχες αναφέρονται επίσης στο Ντέιρ Αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα, καθώς και στην Τζαμπάλια (βόρεια). Πολλές από τις οικογένειες που μετακινούνται για άλλη μια φορά έχουν ήδη εκτοπιστεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Ανεξάρτητα από το αν θα μετακινηθούν ή θα μείνουν, οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται. Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βασικές ανάγκες των πολιτών -συμπεριλαμβανομένης της τροφής, της στέγης, του νερού και της υγείας- πρέπει να ικανοποιούνται, όπου κι αν βρίσκονται», σημείωσε ο κ. Χακ.
Η πρόσβαση, αναφέρει ο Φαρχάν Χακ, σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στη Γάζα συνεχίζει να συρρικνώνεται, καθώς εκδίδονται νέες εντολές εκκένωσης και εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Σύμφωνα με συνεργάτες μας, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Ράφα είναι εκτός λειτουργίας από σήμερα. Υπάρχουν τώρα οκτώ λειτουργικά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μόλις ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σε συντονισμό με την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συντριπτικής κλίμακας αναγκών στη Ράφα», είπε ο κ. Χακ.
Ο ΟΗΕ ερωτήθηκε σχετικά με ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει δραστηριότητα ενόπλων σε συγκρότημα που ανήκει στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA).
Η UNRWA δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο αυτού του βίντεο και δεν έχει καμία πληροφορία για το χρονοδιάγραμμα ή την ακριβή τοποθεσία του βίντεο.
Θεωρείται πιθανό το βίντεο να προέρχεται από μία αποθήκη της UNRWA στη Ράφα που εκκενώθηκε την εβδομάδα της 6ης Μαΐου κατόπιν εντολής εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.
Το προσωπικό της UNRWA ενημερώθηκε να αναχωρήσει από την εγκατάσταση για την ασφάλειά του. Επιπλέον, η UNRWA καταδίκασε τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ από οποιοδήποτε μέρος στη σύγκρουση για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας έχει ζητήσει επανειλημμένα ανεξάρτητη έρευνα και λογοδοσία για την κατάφωρη περιφρόνηση της ζωής, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων του προσωπικού του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση του σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την ιερότητα και την ουδετερότητα των εγκαταστάσεών του.
Βρετανία: 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησαν από την Κύπρο
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη (15.05.2024) την αναχώρηση ενός πρώτου φορτίου με σχεδόν 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας. Το φορτίο αναμένεται να φθάσει στο παλαιστινιακό έδαφος δια θαλάσσης μέσω του τεχνητού λιμανιού που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.
«Η βρετανική βοήθεια αναχώρησε από την Κύπρο για μια πρώτη παράδοση μέσω του νέου προσωρινού λιμανιού της Γάζας», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
Το φορτίο αυτό θα περιλαμβάνει «σχεδόν 100 τόνους» βοήθειας, «κυρίως 8.400 κιτ» προσωρινών καταφυγίων κατασκευασμένων από πλαστικά καλύμματα. Η βοήθεια θα διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε το υπουργείο.
Την Τρίτη, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάστηκε για να διευκολύνει την παράδοση της βοήθειας σε αυτόν τον θύλακα θα λειτουργήσει «μέσα στις επόμενες ημέρες».
«Σήμερα (Τετάρτη), η πρώτη αποστολή βρετανικής βοήθειας αποτελεί σημαντική στιγμή για την αύξηση» της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Ωστόσο ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερα, κυρίως από την ξηρά», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την άρση του αποκλεισμού περισσότερων οδών πρόσβασης».
Το προσεχές άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας οδού «δεν αντικαθιστά τη βοήθεια που μεταφέρεται από την ξηρά, η οποία παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος» για την υποστήριξη του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνει επίσης το Λονδίνο, το οποίο «συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια» καθημερινά.
Ο πόλεμος σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του νοτίου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία περισσότεροι από 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.
Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 35.173 ανθρώπων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία πήρε στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.