Κόσμος

Μέση Ανατολή: Αντιδράσεις για την επιστολή φοιτητών του Χάρβαρντ που κατηγορούν το Ισραήλ για τις επιθέσεις της Χαμάς

Τεράστιος σάλος έχει προκληθεί στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για επιστολή – «φωτιά» φοιτητών, οι οποίοι κατηγορούν το Ισραήλ για τον πόλεμο με την Παλαιστίνη και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Μάλιστα, η κίνηση αυτή έφερε και μία παραίτηση από το εκτελεστικό συμβούλιο.

Στην επίμαχη επιστολή μία ομάδα 30 φοιτητών κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ για τον πόλεμο, τη στιγμή που η ανταλλαγή ρουκετών με τη Χαμάς κορυφώνεται, με αποτέλεσμα ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Άινταν Οφερ και η σύζυγός του, Μπάτια, μα δηλώνουν την παραίτησή τους από το εκτελεστικό συμβούλιο σχολής του Χάρβαρντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δυστυχώς, η πίστη μας στην ηγεσία του Πανεπιστημίου έχει διαρραγεί και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε καλή τη πίστει να υποστηρίζουμε το Χάρβαρντ και τις επιτροπές του», τονίζει το ζευγάρι σε δήλωσή του στο CNN.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο Guardian, Αμερικανοί επιχειρηματίες απαίτησαν από το Πανεπιστήμιο να δώσει στο «φως» τα ονόματα των φοιτητών που έγραψαν την επιστολή, μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Άκμαν, CEO της Pershing Square, ο οποίος με ανάρτησή του επισημαίνει ότι υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, να το κάνουν ανοιχτά και να μην κρύβονται πίσω από έναν μεγάλο οργανισμό.

Αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, οι φοιτητές επιρρίπτουν την ευθύνη για τον πόλεμο αποκλειστικά στο Ισραήλ για τη φρίκη που ζουν τώρα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Η επιστολή έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις, που ο Τζόναθαν Νίμαν, CEO της αλυσίδας εστιατορίων Sweetgreen, έγραψε σε ανάρτησή του πως «θα ήθελα να τα γνωρίζω ώστε να μην προσλάβω ποτέ αυτά τα άτομα».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025