Site icon NewsIT

Μέση Ανατολή: Εφιαλτικές ώρες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που ετοιμάζει σκληρή απάντηση

02.10.2024 | 00:21
Μέση Ανατολή: Εφιαλτικές ώρες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που ετοιμάζει σκληρή απάντηση

Israel's Iron Dome anti-missile system intercepts rockets after Iran fired a salvo of ballistic missiles, as seen from Ashkelon, Israel, October 1, 2024 REUTERS/Amir Cohen ATTENTION EDITORS: ADDING INFORMATION TPX IMAGES OF THE DAY

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης (01/10/2024).

Το Ιράν πραγματοποίησε τελικά τις απειλές του και εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ και έκανε λόγο για απάντηση στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Επίθεση αυτή οδήγησε προσωρινά τους πολίτες του Ισραήλ στα καταφύγια ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν και ξεκαθάρισαν πως στέκονται στο πλευρό του Τελ Αβίβ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά είπε πως το «Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει».

Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό σχεδόν 180 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ χωρίς μεγάλη επιτυχία, ενώ από την πλευρά της η Τεχεράνη κάνει λόγο για 80% επιτυχίας αυτής της επίθεσης.

Το  Πεντάγωνο από την πλευρά του σημείωσε πως  η πυραυλική επίθεση ήταν «διπλάσια σε έκταση» από την αντίστοιχη της 14ης Απριλίου και πως είχε σκοπό να προκαλέσει πλήγματα και να βλάψει το Ισραήλ.

REUTERS/Ammar Awad

Οργή και υποσχέσεις για εκδίκηση από το Ισραήλ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους στη χώρα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει χαρακτηριστικά πως «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος σήμερα και θα το πληρώσει».

Συγκεκριμένα στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας, είπε: “Απόψε το Ιράν επιτέθηκε ξανά στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους. Αυτή η επίθεση απέτυχε. Ματαιώθηκε χάρη στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, που είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο.

Συγχαίρω τον IDF για το εντυπωσιακό επίτευγμα. Ματαιώθηκε επίσης χάρη στην επαγρύπνηση και την ευθύνη που δείξατε από εσάς – τους πολίτες του Ισραήλ. Ευχαριστώ επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στην αμυντική μας προσπάθεια απόψε το Ιράν – και θα το πληρώσει .”

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε: “Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να ανταποδώσουμε τους εχθρούς μας . Ο Σινουάρ και ο Νταφ δεν το κατάλαβαν αυτό, ο Νασράλα και ο Μοχσέν δεν το κατάλαβαν αυτό, και πιθανώς υπάρχουν εκείνοι στην Τεχεράνη που το καταλαβαίνουν Δεν το καταλαβαίνουνΘα το καταλάβουν.

Αυτό ισχύει όπου κι αν πολεμάμε τον άξονα του κακού. Ισχύει για την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, ισχύει για τη Γάζα, τον Λίβανο, την Υεμένη, τη Συρία και ισχύει επίσης για το Ιράν. Πολεμούμε τον άξονα του κακού παντού».

Την ίδια ώρα ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για μεγάλη επίθεση σε όλα τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή, ενώ όπως ισχυρίζεται η επίθεση του Ιράν δεν προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη χώρα.

REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS/Ronen Zvulun

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει και πως η ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας, θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η πυραυλική επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε», είπε.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυναμικά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο».

Χτυπήσαμε 3 στρατιωτικές βάσεις λέει η Χεζμπολάχ, συντριπτικά πλήγματα υπόσχονται οι Φρουροί της Επανάστασης

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε στο Al Jazeera ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν επιτυχής και ότι αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις χτυπήθηκαν «όπως είχε προγραμματιστεί».
Ο αξιωματούχος της λιβανικής οργάνωσης πρόσθεσε ότι ο ρυθμός αναχαίτισης από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ήταν «αδύναμος», τονίζοντας ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων.

Τρεις στρατιωτικές βάσεις του Τελ Αβίβ έγιναν στόχος επίθεσης, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.
Ακόμη τόνισαν πως η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και απειλούν Ισραήλ με «συντριπτικά πλήγματα» σε περίπτωση που προχωρήσει σε αντίποινα.

«Ως απάντηση στις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια, Χασάν Νασράλα και Αμπάς Νιλφορουσάν (υπαρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο), στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχόμενων εδαφών (σ.σ. το Ισραήλ)», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η σημερινή επίθεση ήταν η δεύτερη που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ύστερα από εκείνη του Απριλίου, όταν η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι ενήργησε «σε νόμιμη άμυνα» μετά το πλήγμα στο προξενείο της στη Δαμασκό που στοίχισε τη ζωή σε επτά στρατιωτικούς.

Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις, έκλεισε το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ενώ η ιρανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις εσωτερικού και ανακατευθύνει άλλες.

Πανηγυρισμοί με σημαίες της Χεζμπολάχ και πορτραίτα Νασράλα

Μόλις οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης επαίνεσε τον «θαρραλέο ιρανικό λαό» για αυτήν την επιχείρηση. Ακολούθως, μεταδόθηκαν εικόνες από την εκτόξευση των πυραύλων υπό τους ήχους πανηγυρικής μουσικής, καθώς και πλήθους που πανηγύριζε με σημαίες της Χεζμπολάχ και πορτρέτα του Νασράλα.

Reuters
REUTERS/Essam Al-sudani

Το Ιράν απειλούσε με αντίποινα το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, στα τέλη Ιουλίου. Στη σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν «σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ύστερα από μια «περίοδο αυτοσυγκράτησης» που επέδειξαν αφότου «παραβιάστηκε η εθνική κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» με τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Η ανακοίνωση απηχεί τα σχόλια που έκανε πρόσφατα ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «προσπάθησε να μην αντιδράσει» μετά τη δολοφονία του Χανίγια, ώστε να μην εκτροχιάσει τις αμερικανικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

55 νεκροί στον Λίβανο

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 156 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους περιοχών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version