Site icon NewsIT

Μέση Ανατολή: Η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ επιτέθηκε στο Ισραήλ

25.09.2024 | 22:45
Μέση Ανατολή: Η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ επιτέθηκε στο Ισραήλ

Smoke billows over Khiam, amid ongoing cross-border hostilities between Hezbollah and Israeli forces, as seen from Marjayoun, near the border with Israel, September 25, 2024. REUTERS/Karamallah Daher TPX IMAGES OF THE DAY

Επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή καθώς η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ επιτέθηκε με drone στο Εϊλάτ του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ή ίδια.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι αναχαίτισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που εκτοξεύτηκε από τα ανατολικά και οι φόβοι για γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλοι. Λίγο αργότερα ένα δεύτερο drone έπεσε στον χώρο του λιμανιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

«Δύο drones εντοπίστηκαν να προσεγγίζουν τη ζώνη του Εϊλάτ από τα ανατολικά. Ένα σκάφος εκτόξευσης πυραύλων του πολεμικού ναυτικού (…) αναχαίτισε ένα drone και ο άλλος έπεσε στον χώρο του λιμανιού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Οι υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών έκαναν λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI) είναι ένα δίκτυο σιιτικών, ισλαμιστικών οργανώσεων που στηρίζονται από το Ιράν και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Νωρίτερα νωρίτερα, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ του Ιράκ, μια ένοπλη, φιλοϊρανική οργάνωση που ασκεί σημαντική επιρροή, ζήτησαν να «αυξηθούν» και να ενταθούν «οι επιχειρήσεις» εναντίον του «ισραηλινού εχθρού».

«Ελπίζουμε ότι οι παρατάξεις της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, που στηρίζουν την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, θα αυξήσουν τον αριθμό και το εύρος των επιχειρήσεών τους, καθώς και το επίπεδο της απειλής» για τον εχθρό, είπε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος των ιρακινών Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, ο Άμπου Άλι αλ Ασκάρι, αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Νετανιάχου: Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα (25/09/2024) τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους», λέει ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Η εφημερίδα Times of Israel μεταδίδει πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τη δέσμευση του ισραηλινού πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω φημολογίας ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία.

Το Πεντάγωνο δεν «βλέπει» χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν υποστήριξη σε επίπεδο παροχής πληροφοριών στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, υπογράμμισε  εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον πιέζει σε όλα τα επίπεδα με στόχο την διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Σαμπρίνα Σινγκ ανέφερε επίσης πως δεν φαίνεται ότι επίκειται χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, παραπέμποντας ωστόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση τους δημοσιογράφους που ρωτούσαν για τα επόμενα στάδια της εκστρατείας του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version