Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την χθεσινή (01/10/2024) επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τις δυο χώρες να απειλούν ευθέως η μία την άλλη με αντίποινα.
Το Ισραήλ με την στήριξη των ΗΠΑ «υπόσχεται» εκδίκηση στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της Τρίτης (01/10/2024), με την Τεχεράνη να απαντά πως σε μια τέτοια περίπτωση θα απαντήσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δυο χώρες αντάλλαξαν απειλές κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν μέσω του φόβου για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε αφού το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο εναντίον της σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη. Χθες (01/10/2024) το Ιράν εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
«Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα αναλάβουμε δράση. Και, σας διαβεβαιώνω, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρεσβευτής του Ιράν Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί είπε ότι η πυραυλική επίθεση της Τρίτης έγινε «για να αποκατασταθεί η ισορροπία και για λόγους αποτροπής». Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις στον Λίβανο.
«Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής επίθεσης και παράνομης χρήσης βίας», πρόσθεσε.
Απειλεί ο Ιρανός πρόεδρος
Την ίδια στιγμή ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά υποσχέθηκε πως σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ για τη πυραυλική επίθεση, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση».
Εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, «θα έχουμε μια ισχυρότερη απάντηση», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, στη Ντόχα.
Το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μας αναγκάζει να αντιδράσουμε». Ο πρόεδρος του Ιράν ταξίδεψε στο Κατάρ την επομένη της πυραυλικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το 90% των ιρανικών πυραύλων έπληξε τους στόχους.
«Ο κακόβουλος στόχος του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να σπείρει την ανασφάλεια και να εξαπλώσει την κρίση στην (ευρύτερη) περιοχή», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ιράν, προτρέποντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους να πιέσουν το Ισραήλ «να σταματήσει την αιματοχυσία».
Με τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το Ισραήλ εξωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε ο εμίρης του Κατάρ.
Κατήγγειλε επίσης τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η Ντόχα θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Κατάπαυση του πυρός ζητά ο πρωθυπουργός του Λιβάνου
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι τόνισε ότι απαιτείται επειγόντως ο τερματισμός των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ.
«Σταματήστε τις συγκρούσεις. Δεν χρειάζεται άλλο αίμα. Δεν χρειάζεται άλλη καταστροφή», είπε ο Μικάτι σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση ATFL (American Task Force on Lebanon). «Υπάρχει άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός», τόνισε.
Ο Μικάτι είπε πως μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου θα ήταν προς το συμφέρον τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας πως όλες οι πλευρές θα έπρεπε να τη σεβαστούν.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη βούληση να αναπτύξει δύναμη 10.000 λιβανέζων στρατιωτών στο νότιο τμήμα της χώρας του, εφόσον συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.
Εκτοξεύθηκαν 140 ρουκέτες από τον Λίβανο προς το Ισραήλ
Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας.
Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «στοχευμένη» αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Βηρυτού.
Νωρίτερα, οι IDF είχαν αναφέρει ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.
Ειδικότερα, 40 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης εναντίον της περιοχής Σάφεντ, 70 στόχευαν κοινότητες κοντά στη Χάιφα και 30 εκτοξεύτηκαν εναντίον οικισμών και κοινοτήτων πολύ κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.
Η αντιπυραυλική άμυνα αναχαίτισε τις περισσότερες ρουκέτες, ενώ ορισμένες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές. Αναφέρθηκε ένας τραυματισμός στο δυτικό τμήμα της Γαλιλαίας.
Στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο είναι να απωθήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, προκειμένου να επιτρέψει σε περίπου 60.000 εκτοπισμένους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, από ισραηλινό βομβαρδισμό, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της συνοικίας αυτής, όπου σύχναζαν ηγετικά στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Οι δύο από τους τρεις νεκρούς δεν είναι Σύροι πολίτες. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μια στρατιωτική συριακή πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο της Συρίας SANA, είπε ότι «ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση (…) με στόχο μια πολυκατοικία στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού». Το πρακτορείο έκανε επίσης λόγο για υλικές ζημίες σε ιδιωτικές κατοικίες γύρω από τον στόχο της επίθεσης.
Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από εκείνο που μπήκε στο στόχαστρο το πρωί της Τρίτης και όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, τρεις πολίτες και τρεις μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων.
Στη συνοικία Μεζά στεγάζονται πολλές διπλωματικές αποστολές και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Συρία.