Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί χωριά στον νότιο Λίβανο μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Μέση Ανατολή: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί χωριά στον νότιο Λίβανο μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει σε ένα χωριό στο νότιο Λίβανο μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και απειλεί και τα γειτονικά χωριά.

Την φωτιά στο νότιο Λίβανο προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο στρατιώτες και εθελοντές ενώ «η φωτιά έφτασε στα όρια του Άλμα αλ Σάαμπ μετά τα μεσάνυχτα και πλησιάζει στα σπίτια», είπε ο δήμαρχος του χωριού, Ζαν Γαφάρι.

Μέλη της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), ο στρατός του Λιβάνου και η Πολιτική Άμυνα, με τη βοήθεια εθελοντών, προσπαθούν ακόμη να κατασβήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε από μια δασώδη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Άλμα αλ Σάαμπ και Νακούρα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο «εξουδετέρωσε πέντε τρομοκρατικούς πυρήνες της Χεζμπολάχ που επιχείρησαν να βάλουν» εναντίον του Ισραήλ και το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχαστρό του στόχους στον νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-αέρος.

Σχεδόν το 70% των κατοίκων του Άλμα αλ Σάαμπ έχει φύγει από το χωριό από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αψιμαχίες στα σύνορα, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Ο Αμπάς Αουάντα, ο δήμαρχος της πόλης Νακούρα, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε «βόμβες φωσφόρου που προκάλεσαν την πυρκαγιά», η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «βόμβες φωσφόρου» εναντίον της χώρας του.

Το Ισραήλ έχει διαψεύσει πολλές φορές ότι χρησιμοποιεί τέτοιες βόμβες.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Από τις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 57 άνθρωποι από τη λιβανέζικη πλευρά: τέσσερις άμαχοι, 44 μαχητές της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και εννέα μέλη οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της. Από την πλευρά του Ισραήλ οι νεκροί είναι 4.

Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα και η χρήση τους εναντίον αμάχων απαγορεύεται, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών στόχων. Στις 12 Οκτωβρίου η οργάνωση Human Rights Watch προειδοποίησε ότι «η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου εκ μέρους του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και τον Λίβανο εκθέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρών τραυμάτων μακροπρόθεσμα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις