Τρίτη, 15 Οκτ.
19oC Αθήνα

Ισμαήλ Καανί: Επανεμφανίστηκε ο διοικητής της Δύναμης Κουντς μετά από τις φήμες για κατασκοπεία

Ισμαήλ Καανί: Επανεμφανίστηκε ο διοικητής της Δύναμης Κουντς μετά από τις φήμες για κατασκοπεία
YouTube

Την επανεμφάνισή του έκανε ο διοικητής της ειδικής μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, της Δύναμης Κουντς, Ισμαήλ Καανί, μετά από πολύ καιρό και ενώ είχαν φουντώσει οι φήμες για την τύχη του.

Σε πλάνα που μετέδωσε σήμερα Τρίτη (15.10.24) η κρατική τηλεόραση του Ιράν, εμφανίζεται που φέρεται να είναι ο Ισμαήλ Καανί, σε τελετή για τον Αμπάς Νιλοφοροσάν, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στο Λίβανο.

Φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς ο ίδιος δεν εμφανιζόταν δημόσια.

Υπήρχαν αναφορές ότι ο Καανί σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο με στόχο τον αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Καανί υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάκριση της ανάκρισής τους από τις ιρανικές Αρχές με την κατηγορία ότι έδωσε στους Ισραηλινούς πληροφορίες που τους βοήθησαν να εξουδετερώσουν τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε το περασμένο καλοκαίρι στην Τεχεράνη και τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Ισμαήλ Καανί έγινε για πρώτη φορά γνωστός στη Δύση το 2020, όταν επιλέχθηκε ως ο διάδοχος του επί χρόνια διοικητή της Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε από αμερικανικό drone έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο

Σε μια λεπτή κλωστή παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εμφανίζεται έτοιμο να απαντήσει στην συντονισμένη επίθεση του Ιράν με ρουκέτες της 1ης Οκτωβρίου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ την 1η Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων της χώρας του.

Με αυτό τον τρόπο θέλησε να απαντήσει στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post, ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Μάχες, drones και σειρήνες

Ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν ένα υπόγειο συγκρότημα της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Το υπόγειο συγκρότημα φέρεται να λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης μαχητών της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, στο οποίο φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά. Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από το εσωτερικό του συγκροτήματος, όπου διακρίνονται υπνοδωμάτια, κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην ενημέρωση υπογραμμίζεται πως λειτουργούσε ως ορμητήριο για τις επιθέσεις που σχεδίαζε η επίλεκτη δύναμη της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με έναν μαχητή της δύναμης Ραντουάν, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί στο συγκρότημα και τον σκότωσαν. 

Σειρήνες ήχησαν στην βόρεια πόλη Shtula κοντά στη δυτική Γαλιλαία. Ο συναγερμός έρχεται λίγα λεπτά μετά από συναγερμό πυραύλων στο Margaliyot κοντά στο Kiryat Shmona στην ανατολική Γαλιλαία.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ χτύπησε και πάλι θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

 

ΟΗΕ: Παραμένουν στις θέσεις τους οι κυανόκρανοι

Οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ να υποχωρήσουν, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χεζμπολάχ, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα να αποχωρήσει η UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα είχαν βάλει στο στόχαστρο κυανόκρανους.

«Έχει αποφασιστεί ότι η UNIFIL θα διατηρήσει όλες τις θέσεις της, παρά τις εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού» να αποσυρθεί από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νετανιάχου διεμήνυσε χθες ότι το Ισραήλ θα εξακολουθήσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ» στον Λίβανο, κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση που επλήγη την Κυριακή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της λιβανέζικης οργάνωσης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τις θέσεις της UNIFIL προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις