Κόσμος

Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου θα δώσει το «πράσινο φως» για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Το Ισραήλ θα κάνει τη χερσαία επίθεσή του στη Γάζα «όταν το αποφασίσει το Πολεμικό Συμβούλιο» της χώρας, δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον πόλεμο με τη Χαμάς να συμπληρώνει σήμερα (25.10.2023) τη 19η ημέρα του.

Ο εμψυχωτικός και ενωτικός Νετανιάχου έστειλε ξανά μήνυμα στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ, μιας και «όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι καταδικασμένοι» και μάλιστα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην «ευθύνη» που έχουν οι αξιωματούχοι για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και σε προσωπικό επίπεδο.

«Όλοι θα λογοδοτήσουν για την επίθεση της Χαμάς, ακόμη και εγώ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι «αυτό θα γίνει μετά τον πόλεμο». Παράλληλα με τον Νετανιάχου, έκανε δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, ο Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα ώστε να προετοιμάσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη χερσαία επιχείρησή του», είπε ο Χαγκάρι και πρόσθεσε για ακόμα μια φορά ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς και για να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου, απαιτείται ανθεκτικότητα, εμπιστοσύνη και υπομονή» από το ισραηλινό κοινό.

Όσον αφορά στον λαό του Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε ότι θα κηρύξει εθνική ημέρα πένθους για όσους σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Βομβαρδίστηκε σχολείο, συνεχίζονται οι μάχες με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια

Το Ισραήλ πράγματι συνεχίζει το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε άλλο ένα σχολείο στην περιοχή, μετά από αυτό την περασμένη Κυριακή. Τα δυσάρεστα νέα έγιναν γνωστά από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία ανακοίνωσε 1 νεκρό και 44 τραυματίες.

Το σχολείο υπέστησε «σοβαρές παράπλευρες ζημιές» από τον βομβαρδισμό της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο 4.600 άμαχοι.

Ωστόσο, το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο τη Γάζα. Τα αεροσκάφη του βομβάρδισαν ξανά σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι της Συρίας. Πρόκειται για τον 4ο βομβαρδισμό του μέσα σε 2 εβδομάδες, ενώ νωρίτερα προηγήθηκε και αυτός στη Ντεραά, με τους 8 νεκρούς και τους 7 τραυματίες.

«Γύρω στη 01:45, ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, με στόχο πολλές από τις στρατιωτικές μας θέσει στην επαρχία Ντεράα, στη νοτιοδυτική Συρία», δήλωσε πηγή του συριακού στρατού, την οποία επικαλέστηκαν τα συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ότι εκτόξευσε τον πύραυλο «Ayyash-250», με βεληνεκές περίπου 155 μιλίων στη νοτιοανατολική ισραηλινή πόλη Ελάτ, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος κατέληξε σε σημείο που δεν κινδύνευσαν πολίτες ή υποδομές.

Οι επικεφαλής των Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ισλαμικής Τζιχάντ συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν πώς θα πάρουν τη «νίκη» σε αυτόν τον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «απελευθερωτική οργάνωση» τη Χαμάς και προκάλεσε την οργή του Ισραήλ.

Όσον αφορά τους απαχθέντες, το Ισραήλ δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους 220 ομήρους της Χαμάς είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου. Από αυτούς 54 είναι Ταϊλανδοί, 15 Αργεντινοί, 12 Γερμανοί, 12 Αμερικανοί, έξι Γάλλοι, έξι Ρώσοι και πέντε Νεπαλέζοι, ενώ αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα.

Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν και 17.439 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μαλίκι, συναντήθηκε σήμερα με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη. «Σήμερα ο Δρ Ριάντ αλ-Μαλίκι (…) επισκέφθηκε το ΔΠΔ και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον εισαγγελέα και τον γραμματέα του Δικαστηρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Μακρόν: Μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος»

Μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», εκτίμησε σήμερα από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε «κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό» χωρίς «να προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ».

«Η επέμβαση σε χερσαίο επίπεδο, εάν πρόκειται για τη στοχοθέτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων κατά τρόπο απόλυτα προσδιορισμένο, είναι μια επιλογή που του ανήκει, που ανταποκρίνεται στον ορισμό (του διεθνούς δικαίου)», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μακρόν επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» και στην «προστασία» του πληθυσμού του, «σε ένα πλαίσιο που είναι αυτό του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού».

«Εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι αυτό είναι λάθος για το Ισραήλ επίσης γιατί αυτό δεν προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ και γιατί δεν συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ακόμη με τους κανόνες του πολέμου», δήλωσε ο Μακρόν προτού αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων ενώπιον του Τύπου, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε από την πλευρά του το Ισραήλ να αποφύγει μια «χερσαία εισβολή στη Γάζα» καθώς αυτή θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Μπάιντεν: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά πρέπει να προστατέψει τους αθώους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα αλλά και την «ευθύνη» για αυτοάμυνα απέναντι στη Χαμάς ωστόσο τόνισε και πάλι πως αυτό θα πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς του άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

“Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, για να προστατέψει αθώους πολίτες”. δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και για το “τι έρχεται μετά”. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους για μια “λύση δύο κρατών” για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Επανέλαβε την έκκλησή του για τη λύση δύο κρατών μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα σύγκρουση.

Πρόσθεσε ότι “δεν απαίτησε” από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς.

“Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα”, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει”.

Ο Μπάιντεν έκανε επίσης μια σπάνια επίπληξη στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη εκφράζοντας την ανησυχία του για τους “εξτρεμιστές εποίκους” που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και καλώντας να “σταματήσουν αμέσως” οι επιθέσεις αυτές.

“Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη”, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. “Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι”.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μπάιντεν θα απευθύνει την τελευταία ομιλία ως πρόεδρος τα ξημερώματα της 16ης Ιανουαρίου ώρα Ελλάδας
Ο Τζο Μπάιντεν, που φτάνει στο τέλος της τετραετούς θητείας του και γενικότερα μίας πολιτικής καριέρας μισού αιώνα, θα παραχωρήσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου
Ο Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει την τελευταία ομιλία ως πρόεδρος τα ξημερώματα της 16ης Ιανουαρίου