«Η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία αλλά δεν είναι το τέλος του πολέμου», δήλωσε σήμερα (22.11.2023) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν γίνει η πρώτη ανταλλαγή ομήρων με τη Χαμάς και ενώ ολοκληρώθηκε η 47η ημέρα των συγκρούσεων στη Γάζα.
Σχεδόν 50 ημέρες πολέμου έπρεπε να περάσουν για να συμφωνήσουν το Ισραήλ και η Χαμάς να απελευθερώσουν τους αθώους ανθρώπους που κρατάνε ομήρους. Οι 50 από όσους έχουν οι ισλαμιστές θα επιστρέψουν σπίτι τους μετά τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που ξεκίνησαν όλα.
Όλος ο πλανήτης, ιδιαίτερα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Τα κυριότερα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά είναι τα εξής: Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή 50 Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς με 150 Παλαιστίνιους ομήρους του Ισραήλ, μια αναλογία 3:1 που θα τηρηθεί και στις επόμενες ανταλλαγές, εφόσον η κατάπαυση του πυρός επεκταθεί για περισσότερες από 4 ημέρες.
Οι όμηροι θα παραδοθούν σε ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και από εκεί θα μεταφερθούν στις χώρες τους. Μάλιστα, για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που απελευθερώνονται, η κατάπαυση του πυρός θα παρατείνεται κατά μία ημέρα, έως δέκα ημέρες κατ’ ανώτατο όριο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Γιόαβ Γκάλαντ, ο Ερυθρός Σταυρός θα παραδώσει φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια στους ομήρους που δεν θα απελευθερωθούν και θα παραμείνουν στη Γάζα.
Ο Ερυθρός Σταυρός διέψευσε νωρίτερα σήμερα τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου, με τα στελέχη του να αναφέρουν ότι δεν έλαβαν καμία τέτοια εντολή, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να διαβάζει στα εβραϊκά την ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για ρήτρα που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία.
Παράλληλα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξήγησε ότι το Ισραήλ δεν θα απελευθερώσει Παλαιστίνιους «δολοφόνους» που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας αλλά η απελευθέρωση των 150 Παλαιστινίων εξακολουθεί να αποτελεί «ρίσκο», επειδή «είναι κακοί άνθρωποι».
«Καμία απελευθέρωση ομήρου πριν την Παρασκευή»
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι η απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας με τους επικεφαλής της Χαμάς, που διοικούν τη Γάζα, δεν θα γίνει πριν από την Παρασκευή.
«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας προχωρούν και συνεχίζονται διαρκώς», δήλωσε ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Η έναρξη της απελευθέρωσης θα προχωρήσει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των πλευρών, και όχι πριν από την Παρασκευή», δήλωσε ο Χανέγκμπι.
Το λεπτό ζήτημα της λίστας με τα ονόματα
Η ανταλλαγή των ομήρων θα γίνει αφότου οι δύο μεριές λάβουν τις λίστες με τα ονόματά τους. Μια τέτοια λίστα ανέμεναν σήμερα οι πολιτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Haaretz, η οποία θα επικυρωθεί και έτσι οι ιθύνοντες θα στείλουν μια αντίστοιχη λίστα στη Χαμάς με τα ονόματα των 150 Παλαιστίνιων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, η λίστα αυτή παραδόθηκε από τη Χαμάς απόψε το βράδυ και έφτασε μέχρι τα χέρια του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι οποίοι θα συντάξουν την αντίστοιχη λίστα που θα φτάσει στα χέρια των ισλαμιστών.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ποια ονόματα θα είναι στη λίστα και πόσοι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν. Οι πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων ανά ομάδες 10-13 ατόμων τις επόμενες 4 ημέρες που θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα, επειδή το ζήτημα είναι αρκετά λεπτό, το Ισραήλ δεν θα ενημερώσει την οικογένεια κανενός ομήρου ώστε να αποφύγουν τυχόν αναστάτωση αν – τελικά – δεν απελευθερωθεί κάποιος από αυτούς που θα αναφερθούν στη λίστα της Χαμάς. Αυτό θα αλλάξει μόνο αν η Χαμάς δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα.
Γι’ αυτό και ο Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, εξήγησε στην καθημερινή του ενημέρωση πως «η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων είναι περίπλοκη και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί».
Εφόσον αυτή η συμφωνία επεκταθεί και ισχύσει για περισσότερες από 4 ημέρες – κάτι που θέλει διακαώς η Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο – μπορεί τελικά να απελευθερωθούν ακόμη και 80 όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα Times of Israel.
Έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που θα απελευθερωθούν, δημιουργώντας ξεχωριστές πτέρυγες για την περίθαλψή τους, μακριά από αδιάκριτα μάτια και κάμερες δημοσιογράφων.
Οι διεθνείς αντιδράσεις στη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς
«Είναι μία σημαντική η εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την κατάπαυση του πυρός χαιρέτισε σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος. Κατάρ, Ιορδανία και Τουρκία εξέφρασαν την ελπίδα ότι ίσως στη συνέχεια σημάνει και τη λήξη του πολέμου. Ικανοποιημένος δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ανάλογες οι αντιδράσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ.
«Εργαζόμαστε σκληρά για την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Η ανθρωπιστική κατάπαυση που ανακοινώθηκε θα επιτρέψει να δοθεί βοήθεια και να σωθούν άμαχοι στη Γάζα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών χαιρέτησαν την κατάπαυση του πυρός, αλλά είπαν ότι θα πρέπει να παραταθεί και να γίνει το πρώτο βήμα προς την πλήρη παύση των εχθροπραξιών.
Η Ρωσία χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως τα «πρώτα καλά νέα για πολύ καιρό» στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων και είπε ότι η Μόσχα «αναπτύσσει δεσμούς με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα, αλλά δεν θα δώσουμε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες».
Το Ιράν προειδοποιεί ότι αν η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ δεν παραταθεί, ο πόλεμος θα επεκταθεί από τη Λωρίδα της Γάζας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε δηλώσεις που έκανε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε στο τηλέφωνο με τον Τζο Μπάιντεν και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τη Χαμάς, σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου στην εφημερίδα Times of Israel.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, για να τον ευχαριστήσει για τη διαμεσολάβηση του Κατάρ στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την επίτευξη συμφωνίας, ανακοίνωσε το γραφείο του εμίρη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι ώστε να ελέγξει ότι όλες οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων έχουν διευθετηθεί από όλες τις μεριές.
Δεν ξεχνιέται το μέτωπο με τη Χεζμπολάχ
Ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα απόψε οι Νετανιάχου και Γκάλαντ, για να απειλήσει τη Χεζμπολάχ, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι το Ισραήλ δεν… χαλαρώνει.
Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο από βομβαρδισμούς κατά των θέσεων της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.
מטוסי קרב של צה"ל תקפו לפני זמן קצר תשתיות טרור של ארגון הטרור חיזבאללה בשטח לבנון.
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 22, 2023
בנוסף, כלי טיס וכוחות צה"ל תקפו חוליית מחבלים שניסתה לירות רקטות לעבר שטח ישראל, וחוליית מחבלים שביצעה ירי לעבר כוחותינו pic.twitter.com/e649xYWoxC
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη βόρεια Γάζα μπορεί επίσης να συμβεί στο νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό», είπε ο Γκαντζ, στρέφοντας τα «πυρά» του και στο Ιράν.
«Ξέρουμε πώς να [ενεργούμε προς αυτούς που μας επιτίθενται], καθώς και σε αυτούς που τους στέλνουν εναντίον μας», συμπλήρωσε με νόημα ο Γκαντζ και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «καμία απειλή στην κυριαρχία του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητη».