Κυριακή, 25 Αυγ.
33oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: «Ώρα μηδέν» μετά τα αντίποινα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Κρίσιμο διάγγελμα Νασράλα και μήνυμα «απάντησης» από Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: «Ώρα μηδέν» μετά τα αντίποινα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Κρίσιμο διάγγελμα Νασράλα και μήνυμα «απάντησης» από Νετανιάχου
Φωτογραφία: REUTERS/Aziz Taher

Η κρίση στη Μέση Ανατολή βαθαίνει και αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα ξημερώματα της Κυριακής (25.08.2024) το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ ανοίγοντας μια ακόμα εστία πολέμου στην περιοχή.

Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με 320 ρουκέτες και drones. Νωρίτερα το Ισραήλ είχε εξαπολύσει προληπτικά χτυπήματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. 

Η Χεζμπολάχ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι η επίθεσή ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) και ρουκετών, «ολοκληρώθηκε» για σήμερα, σημειώνοντας ότι πέτυχε τους στόχους της. Έκανε μάλιστα λόγο για την πρώτη φάση της επίθεσης, κάτι το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε αντίποινα για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

«Η στρατιωτική μας επιχείρηση για σήμερα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε», αναφέρει η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ «όσον αφορά την αποτρεπτική δράση που διεξήγαγε (…) και την αποτυχία της επίθεσης της αντίστασης είναι κενοί ισχυρισμοί», πρόσθεσε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ. Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά «τις τελευταίες εξελίξεις», διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Νετανιάχου: Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από τη λιβανική Χεζμπολάχ εκατοντάδων ρουκετών τύπου Κατιούσα και drones εναντίον της επικράτειάς του.

 

«Σήμερα το πρωί εντοπίσαμε τις προετοιμασίες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, δώσαμε εντολή στις IDF να δράσουν προληπτικά για να αποσοβήσουν την απειλή».

«Οι IDF εργάζονται έκτοτε εντατικά για να αποτρέψουν τις απειλές. Κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες που είχαν στόχο το βόρειο τμήμα της χώρας» σημείωσε ο Νετανιάχου και ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. Θα κάνουμε κακό σε όποιον μας κάνει κακό».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε σήμερα περαιτέρω επιθέσεις κατά εκτοξευτήρων ρουκετών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ώρες μετά την ανακοίνωσή του ότι πραγματοποίησε προληπτικά αεροπορικά πλήγματα κατά του υποστηριζόμενου από το Ιράν σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

«Την τελευταία ώρα, οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) έπληξαν εκτοξευτήρες της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές στον νότιο Λίβανο για να απομακρύνουν τις απειλές», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. 

Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας «μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί», σημείωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας ότι διεξήγαγε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο για να αποτρέψει μια «επίθεση ευρείας κλίμακας» της Χεζμπολάχ.

Ενας νεκρός στο πύραυλο στον Λίβανο

Ένας άνθρωπος έχασε σήμερα τη ζωή του σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ που είχε στόχο αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι διεξήγαγε προληπτικά πλήγματα κατά του σιιτικού λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

“Επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) στην κοινότητα Χιάμ” προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, διευκρίνισε το λιβανικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI του Λιβάνου, χωρίς να διευκρινίσει αν ο νεκρός ήταν μαχητής ή άμαχος.

REUTERS/Aziz Taher

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε “σειρά ισραηλινών επιδρομών” στον νότιο Λίβανο, διευκρίνισε το ANI.

Ο αερομεταφορέας της Ιορδανίας Royal Jordanian ανέστειλε σήμερα τις πτήσεις του στη Βηρυτό “λόγω της τρέχουσας κατάστασης”, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίσει με ακρίβεια το χρονικό πλαίσιο της αναστολής αυτής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στον ιορδανικό εναέριο χώρο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις