Site icon NewsIT

Μέση Ανατολή: Πρώτα θα χτυπήσει η Χεζμπολάχ και μετά το Ιράν λένε οι New York Times – Φόβος για επίθεση στη Χάιφα

09.08.2024 | 08:28
Μέση Ανατολή: Πρώτα θα χτυπήσει η Χεζμπολάχ και μετά το Ιράν λένε οι New York Times – Φόβος για επίθεση στη Χάιφα

Η Χεζμπολάχ θα είναι η πρώτη που θα χτυπήσει εναντίον του Ισραήλ και θα ακολουθήσει το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», ενώ όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπάρχει φόβος για μεγάλο χτύπημα στη Χάιφα με το Ισραήλ να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και να δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, που επικαλείται δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους και ανώτατο στέλεχος μυστικών υπηρεσιών χώρας της Δύσης, βάσει των τελευταίων πληροφοριών αυτή που θα χτυπήσει πρώτη θα είναι η Χεζμπολάχ.

Κατά την ίδια εκτίμηση η ένοπλη οργάνωση με βάση το Λίβανο θα κάνει ξεχωριστή επίθεση πριν το Ιράν να προχωρήσει στο δικό του ανταπαδοτικό χτύπημα για τη δολοφονία Χανίγια.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν ότι  θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Φόβος για μεγάλη επίθεση στη Χάιφα

Μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ ή/και του Ιράν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ κοντά στη Χάιφα αναμένουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο φόβος μεταξύ των κατοίκων της Χάιφα είναι διάχυτος μετά και τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το βράδυ της Τρίτης ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Ισραήλ μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θα πλήξει η οργάνωσή του σε αντίποινα για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Και το σενάριο που τους κάνει να χάνουν τον ύπνο είναι μια επίθεση στα πετροχημικά εργοστάσια της Χάιφα και τα διυλιστήρια, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων υλικών. «Καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με εκρηκτικά και ανησυχούμε πολύ για το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα o Ραβίτ Στοσέλ, κάτοικος της Χάιφα.

Το γεγονός ότι η Χάιφα βρίσκεται κοντά στον Λίβανο την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους πυραύλους της Χεζμπολάχ με τη Haaretz να σημειώνει ότι άλλοι ανησυχούν για τυχόν πλήγματα σε πολυκατοικίες και γειτονιές, όπου υπάρχει μόνον μία είσοδος και έξοδος, αλλά και για την παρουσία πλησίον τους βάσεων των IDF.

«Το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ με όλη του τη δύναμη»

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, αναφερόμενος στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα που συνεχίζονται, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολά συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του.

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Ο πόλεμος του καλοκαιριού του 2006, με έναυσμα την αιχμαλώτιση από μαχητές της Χεζμπολάχ δυο ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους άμαχους, και σε άλλους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, που άνοιξε τον Οκτώβριο μέτωπο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και, την επομένη, τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Βηρυτό.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για τον θάνατο την 27η Ιουλίου 12 παιδιών και εφήβων σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που χτυπήθηκε από ρουκέτα. Η Χεζμπολά αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version