Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Σε μια κλωστή κρέμεται η πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου ένα μήνα μετά τον πόλεμο

Μέση Ανατολή: Σε μια κλωστή κρέμεται η πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου ένα μήνα μετά τον πόλεμο

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο σοκ από τις φρικαλεότητες, ωστόσο,  το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Μπεντζιαμίν Νετανιάχου θεωρείται περισσότερο από επισφαλές.

Ενδεικτικό της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον οποίο το Ισραήλ έχει παραδώσει οριστικά την τύχη του από το 2009, με ένα μικρό διάλειμμα, το μήνυμά του στα τέλη του Οκτωβρίου στο Twiitter (Χ) όταν δεν δίστασε να κατηγορήσει τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ για υποτίμηση των κινδύνων μιας επίθεσης της Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους. Και, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, ισχυρίσθηκε ότι ο ίδιος «δεν έλαβε καμία ειδοποίηση» για τους κινδύνους αυτούς. Το μήνυμα σβήστηκε, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη.

Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι θέτει το προσωπικό και πολιτικό του μέλλον υπεράνω όλων επανήλθε την Κυριακή για να δηλώσει ότι το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής του μεταρρύθμισης και η άρνηση εφέδρων να παρουσιασθούν για εκπαίδευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας ήταν ίσως ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση της Χαμάς να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μάλιστα δηλώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου σύμφωνα με τις οποίες, μετά τον πόλεμο θα διεξαχθεί έρευνα για την στάση των ισραηλινών εφέδρων και την σχέση της με την επίθεση.

Γκαντς: Αποφεύγει την ευθύνη ο Νετανιάχου

Ο υπουργός και μέλος του στενού πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς ανακάλεσε στην τάξη τον Νετανιάχου κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει τις ευθύνες του και λασπολογεί σε καιρό πολέμου και του ζήτησε να ανακαλέσει. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι έκανε τέτοιες δηλώσεις

Όμως, οι δυσκολίες για τον Νετανιάχου είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τις 7 Οκτωβρίου: από τον Ιανουάριο, υπόδικος σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς, επικεφαλής μίας κυβέρνησης που για να εξασφαλισθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία συμπεριέλαβε τα αντιδραστικότερα πρόσωπα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής προερχόμενα από τα ακροδεξιά και τα θρησκευτικά υπερορθόδοξα κόμματα, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής του μεταρρύθμισης που έχει ως στόχο την αφαίρεση των εξουσιών της δικαστικής εξουσίας και την παράδοσή τους στην εκτελεστική.

Η επίθεση της Χαμάς μπορεί να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατέχει το ρεκόρ της παραμονής στην πρωθυπουργία. Η πρώτη του θητεία χρονολογείται το 1996.

Ο Μπίμπι εμφανιζόταν πάντοτε ως υπερασπιστής του εβραϊκού λαού. Στους Ισραηλινούς έχει υποσχεθεί «να αφανίσει» το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα.

Αποδυναμώθηκε η υποστήριξη προς τον Νετανιάχου

Αλλά, στα κιμπούτς του νοτίου Ισραήλ, που έγιναν οι πρώτοι στόχοι της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, πολλοί είναι εκείνοι που επιρρίπτουν στον Νετανιάχου την ευθύνη για την έλλειψη προστασίας κατά μήκος των συνόρων με την Λωρίδα της Γάζας.

«Η υποστήριξη προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον συνασπισμό του έφθινε ήδη στις 7 Οκτωβρίου και, από την έναρξη του πολέμου, έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω», διαπιστώνει ο Τόμπι Γκριν, που διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan του Τελ Αβίβ.

«Αν διεξάγονταν τώρα εκλογές, θα έχανε με μεγάλη διαφορά», λέει.

Ο Μπίμπι είναι ένας «λαμπρός» πολιτικός που αυτήν την στιγμή αγοράζει χρόνο, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Ρέουβεν Χαζάν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

«Ξέρει ότι παλεύει για την επιβίωσή του και κάθε απόφαση που λαμβάνει στον πόλεμο αυτόν έχει ως στόχο την διασφάλιση της δικής του επιβίωσης».

Εύθραυστος συνασπισμός

Οι στρατιωτικοί και οι υπηρεσίες Πληροφοριών παραδέχθηκαν «αστοχίες» στα συστήματα ασφαλείας στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας.

Για λόγους εθνικής ενότητας, ορισμένοι πολιτικοί του αντίπαλοι εντάχθηκαν στο πολεμικό συμβούλιο και υπερασπίζονται τον πόλεμο κατά της Χαμάς που, σύμφωνα με την ισλαμική οργάνωση που διοικεί την Γάζα, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, αμάχους στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Ο Αμνόν Σασούα, δημοφιλής προσωπικότητα του κόσμου της υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ και πολυπράγμων επιχειρηματίας ζήτησε την άμεση εκδίωξη του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κυβερνητικού συνασπισμού του από την εξουσία, λόγω «των αποτυχιών και της ανικανότητας».

Αλλά, όταν ερωτάται αν θα αποχωρήσει, ο Νετανιάχου απαντά: «Το μόνο πράγμα που προτίθεμαι να δω να παραιτείται είναι η Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός μπορεί να αναγκασθεί σε παραίτηση αν χάσει την πλειοψηφία των τεσσάρων εδρών στην Κνεσέτ, πλειοψηφία που συγκροτείται από μία πολιτική συμμαχία ανάμεσα στον κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, κόμματα της άκρας δεξιάς και παρατάξεις υπερορθόδοξων εβραίων.

Οι παρατηρητές της ισραηλινής πολιτικής σκηνής θεωρούν ότι η αναμέτρηση δεν είναι πλέον παρά θέμα χρόνου.

Το Ισραήλ έχει ζήσει πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών.

Η δικαστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση Νετανιάχου και θεωρείται ότι απειλεί την δημοκρατία του Ισραήλ πυροδότησε ένα πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας, το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.

«Το Ισραήλ βρισκόταν σε πορεία διάρρηξης», λέει ο Ρέουβεν Χαζάν. «Αλλά εξαιτίας του πολέμου, δεν υπάρχει πλέον πολιτική ζωή. Εν τέλει θα επανέλθει. Και οι διαδηλωτές επίσης», προβλέπει.

Μετά τον πόλεμο, η κυβέρνηση θα έχει την επιλογή να συστήσει μία κυβερνητική επιτροπή έρευνας, με μικρότερες εξουσίες, ή μία εθνική επιτροπή έρευνας, περισσότερο ανεξάρτητη.

Αν διαπιστωθεί η ευθύνη του Νετανιάχου στις αποτυχίες που επέτρεψαν την επίθεση της Χαμάς, η τύχη του θα έχει αποφασισθεί.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει μήνες, ενώ ο Νετανιάχου δεν είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει εκλογές παρά σε τρία χρόνια.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού γνωρίζουν ήδη ότι η παρτίδα έχει τελειώσει», λέει ο Ρέουβεν Χαζάν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου του Πολεμικού Συμβουλίου, θα κέρδιζε άνετα αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις