Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πριν εφαρμοστεί η συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων

Μέση Ανατολή: Συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πριν εφαρμοστεί η συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της Χαμάς και του Ισραήλ ώστε να απελευθερωθούν οι πρώτοι όμηροι και να επιβληθεί κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο καμία πλευρά δεν δείχνει να βάζει κάτω τα όπλα…

Η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς θα τεθεί σε εφαρμογή στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής (24.11.2023) και οι πρώτοι όμηροι θα απελευθερωθούν στις 16:00 της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μερικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Ο Καταριανός εκπρόσωπος εξήγησε ότι θα απελευθερωθούν σε πρώτη φάση 13 γυναίκες και παιδιά από τη Χαμάς και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ ενώ από τη μεριά του Τελ Αβίβ θα επιστραφεί τουλάχιστον ένας από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε επίσης σήμερα (23.11.2023) ότι έλαβε μια προκαταρκτική λίστα με τους ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν αύριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διορισμένοι υπάλληλοι έκαναν έλεγχο στα στοιχεία της λίστας και ήρθαν σε επαφή με όλες τις οικογένειες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ του Κατάρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ντόχα αναμένει να ξεκινήσει άμεσα να περνάει μέσω της Ράφα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αμέσως μόλις τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια των ομήρων, ο Καταριανός εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες στη δημοσιότητα σχετικά με το πού και το πώς θα παραδωθούν οι όμηροι πίσω στο Ισραήλ, ωστόσο τόνισε ότι θα γίνει με μέριμνα του Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι μια αχτίδα φωτός στο τέλος του τούνελ», σχολίασε ο Καταριανός εκπρόσωπος για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εκφράζοντας την ελπίδα του «να μειωθούν οι δυσκολίες των ανθρώπων στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής παύσης που λαμβάνει χώρα».

Την εφαρμογή της συμφωνίας επιβεβαίωσε και η Χαμάς. «Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας των ισλαμιστών.

Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Τις 15.000 αγγίζουν οι Παλαιστίνιοι νεκροί – Πάνω από 6.000 παιδιά μεταξύ αυτών

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.854 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών συγκαταλέγονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες. Επιπλέον, 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τόνισε παράλληλα ότι δεκάδες πτώματα είναι σκορπισμένα σε δρόμους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατο να περισυλλεγούν και να καταμετρηθούν λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

Η Χαμάς κάλεσε για κλιμάκωση με το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενέτεινε τις επιθέσεις της

Η Χαμάς φάνηκε να αγνοεί εντελώς την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία που έκανε με το Ισραήλ, αφού ο εκπρόσωπος του ένοπλου βραχίονά της απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους IDF, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το Al Jazeera.

Ο Αμπού Ουμπέιντα χαιρέτισε τους «αδελφούς στην Υεμένη, στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού» και απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε όλα τα μέτωπα.

 

Παράλληλα, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ενέτεινε σήμερα τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, όπου έχασε 7 μαχητές της από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μεταξύ των οποίων και μέλη της μονάδας ειδικών δυνάμεων.

Σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για περισσότερες από 20 επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ισραηλινών θέσεων.

Μεταξύ αυτών των επιθέσεων ήταν και η εκτόξευση 48 ρουκετών Κατιούσα σε μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και η ρίψη ενός πυραύλου Μπουρκάν, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει μεγάλο φορτίο εκρηκτικής ύλης.

«Σε απάντηση για τα πυρά προς το Ισραήλ (…) ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη του Τσαχάλ έπληξαν τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ και θέσεις εκτόξευσης ρουκετών στον Λίβανο» ανέφερε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ προχώρησε επίσης σε βομβαρδισμούς σε μεθοριακά χωριά στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο της χώρας (ANI), χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Αυτή η κλιμάκωση σημειώνεται μετά τον θάνατο πέντε μαχητών της σιιτικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γιος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ, του Μοχάμεντ Ράαντ, από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο Αμπάς Ράαντ σκοτώθηκε μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σπίτι στο χωριό Μπέιτ Γιαχούν αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην οικογένειά του.

Μια πηγή της Χεζμπολάχ είπε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο επικεφαλής της Δύναμης Ραντουάν, των «ειδικών δυνάμεων» της οργάνωσης.

Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ, μετέδωσε το AFP

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από «πλήγμα του Ισραήλ» σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA στη Τζαμπαλίγια, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο έναν γιατρό του νοσοκομείου Αλ Άουντα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει στο δημοσίευμά του ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά του γιατρού για νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ στο σχολείο της Παλαιστινιακής Αρχής του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της Γάζας.

Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε λίγο νωρίτερα και το WAFA, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο ανέφερε ότι σε αυτό το σχολείο βρήκαν καταφύγιο δεκάδες εκτοπισμένοι.

Στα social media κυκλοφόρησαν και βίντεο από τον βομβαρδισμό – των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές – και μεταδίδονται με επιφύλαξη.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Haaretz και AFP / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις