Παρασκευή, 11 Οκτ.
25oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Το Ιράν ερευνά αν έχουν διεισδύσει Ισραηλινοί στους Φρουρούς της Επανάστασης

Μέση Ανατολή: Το Ιράν ερευνά αν έχουν διεισδύσει Ισραηλινοί στους Φρουρούς της Επανάστασης
REUTERS

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, μετά την είδηση πως ο διοικητής της ειδικής μονάδας Quds Force του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ταξίαρχος Ισμαήλ Καανί είναι ζωντανός και ανακρίνεται στο Ιράν, ως ύποπτος για σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο Ισμαήλ Καανί, βρίσκεται υπό διερεύνηση για παραβίαση, αφού θεωρήθηκε ύποπτος για επικοινωνία με το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, ανέφερε την Πέμπτη (10.10.24) ο Sky News Arabia, επικαλούμενο πηγές από το Ιράν. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ταξίαρχος κατά την διάρκεια των ανακρίσεων υπέστη καρδιακή προσβολή.

Επισήμως η τύχη του Καανί, παραμένει άγνωστη μετά το χτύπημα του Ισραήλ το Σάββατο στη Βηρυτό που σκότωσε τον φερόμενο ως διάδοχο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία ερευνά παραβιάσεις ασφαλείας, με πηγές από τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να δηλώνουν στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τόσο ο Καανί όσο και η ομάδα του βρίσκονται υπό απομόνωση, ενώ υποβάλλονται σε ανάκριση.

«Οι Ιρανοί έχουν σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο, γι’ αυτό και όλοι επί του παρόντος είναι υπό έρευνα», δήλωσε πηγή στο Middle East Eye.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης μία πηγή που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, η οποία ισχυρίστηκε απερίφραστα ότι η παραβίαση ασφαλείας προέρχεται «100% από την ιρανική πλευρά».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν τόσο μετά τον φόνο του Νασράλα, όσο και το αποφασιστικό χτύπημα του Ισραήλ σε πλειάδα στελεχών της Χεζμπολάχ με τις εκρήξεις των βομβητών και των ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν ως μέσα επικοινωνίας ώστε να μην παρακολουθούνται μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, θεωρούν πως υπάρχουν κατάσκοποι στους κόλπους των ανώτερων Ιρανών διοικητών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υποψιάζονται πως υπάρχει ισραηλινή «διείσδυση», κυρίως σε στελέχη που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο. Μάλιστα η έρευνα επικεντρώνεται και στις κινήσεις του ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν, που σκοτώθηκε στο πλευρό του Νασράλα.

Σημειώνεται πως ο Ισαμήλ Καανί έγινε επικεφαλής της δύναμης «Quds» μετά τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη του, Κασέμ Σολεϊμανί, από τις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2020.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις