Κόσμος

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ διαψεύδει ότι ζήτησε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα

Το Ισραήλ διέψευσε ότι ζήτησε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα «σε μια ώρα», μια πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα Σάββατο (18.11.2023) το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αντ’ αυτού δέχθηκε το αίτημα του διευθυντή του να εκκενώσουν όσοι ασθενείς μπορούσαν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Σήμερα το πρωί, οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα να επιτραπεί, σε όσους πολίτες της Γάζας το επιθυμούν, να εκκενώσουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου», αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε ο στρατός μας την εκκένωση των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο και μάλιστα προτείναμε ότι όποτε υπάρχει ανάγκη για συντονισμό εκκένωσης για ιατρικούς λόγους, θα την επιτρέψουμε και θα μεταφέρουμε τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Ισραήλ.

«Ιατρικές ομάδες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο προς όφελος των ασθενών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκκενώσουν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι IDF συνέχισαν να παρέχουν τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο», καταλήγει η ανακοίνωση του Ισραήλ.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου – που βρίσκεται στο σημείο – μετέδωσε ότι πολλοί ασθενείς φεύγουν από το νοσοκομείο με τα πόδια.

https://twitter.com/spectatorindex/status/1725798348610056317

Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διευκρίνισε ότι δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση «120 τραυματιών» και πρόωρων βρεφών. «Είμαστε σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό για το θέμα τους», σημείωσε επίσης το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε σε μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι περίπου 950 άνθρωποι – εκ των οποίων οι 650 ασθενείς και οι 300 γιατροί και νοσηλευτές – εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο Αλ Σίφα.

«Το Αλ Σίφα πρέπει συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Σύμφωνα με αναφορές, εκεί εργάζονται έως και 300 ιατρικοί υπάλληλοι και νοσηλεύονται 650 ασθενείς. Ακόμη και αν η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς, τα νοσοκομεία, και μάλιστα όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να παραμένουν ποτέ χωρίς προστασία από το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Το Al-Arabiya μετέδωσε ότι 450 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα σε κρίσιμη κατάσταση.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα