Site icon NewsIT

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για ιρανική επίθεση με πυραύλους και drone – Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο οι ΗΠΑ

04.08.2024 | 21:16
Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για ιρανική επίθεση με πυραύλους και drone – Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια πολυήμερη επίθεση με πυραύλους και drone που αναμένει ότι θα εξαπολύσουν εναντίον του το Ιράν και η Χεζμπολάχ ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο NBC News.

«Ιράν και Χεζμπολάχ θα προσπαθήσουν απλώς να μας εξαντλήσουν», ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι υπάρχει «ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς». «Ο Μπάιντεν θέλει να συμβεί κατά τη διάρκεια της θητείας του», επισήμανε.

Το Ιράν θα χτυπήσει εσκεμμένα πολίτες του Ισραήλ, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας, χαρακτηρίζεται η πρώτη σε 20 χρόνια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στην Τεχεράνη «σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης. 

Το τελευταίο 48ωρο, είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τον Αιγύπτιο Υπ. Εξωτερικών. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ιράν διεμήνυσε σε Άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορεί αν η αντίδραση του πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία Ισπανία και Ιταλία απηύθυναν νέες εκκλήσεις στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν με την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό να τους προτρέπει να φύγουν με οποιοδήποτε εισιτήριο είναι διαθέσιμο.

Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στους φόβους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο.

Η G7 καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συνεδρίασαν μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση, ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.

«Με τους εταίρους μας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα γεγονότα που απειλούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη επέκταση της κρίσης στην περιοχή, αρχής γενομένης από τον Λίβανο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα παρεμπόδιζε την οδό του διαλόγου και της μετριοπάθειας και θα ενθάρρυνε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της G7 ζητείται επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Το CDU ζητά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ  

Την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ ενόψει του κινδύνου αντιποίνων από το Ιράν ζητά ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ. «Δεν τίθεται επί του παρόντος τέτοιο ζήτημα», απαντά η κυβέρνηση.

«Εν όψει της επικείμενης ιρανικής επίθεσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει και να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο κ. Κιζεβέτερ, ο οποίος είναι και πρώην αξιωματικός της Bundeswehr. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θεμιτό να ανεφοδιάζονται μαχητικά αεροσκάφη από φιλικά κράτη, αλλά και να χρησιμοποιούνται τα Eurofighters της ίδιας της Bundeswehr, για παράδειγμα στην άμυνα έναντι των ιρανικών drones. «Το θέμα είναι αποκλειστικά η προστασία του ισραηλινού πληθυσμού. Εάν η ασφάλεια του Ισραήλ είναι πραγματικά κρατική επιταγή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ειδικά η Καγκελαρία θα πρέπει επιτέλους να επιδιώξουν την ρεάλ πολιτίκ», τόνισε και ζήτησε η κυβέρνηση «να μην περιμένει μέχρι το Ισραήλ να της ζητήσει βοήθεια, αλλά να την προσφέρει με δική της πρωτοβουλία και να κάνει ήδη τώρα εκστρατεία για αυτήν στην Bundestag».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός επίτροπος για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν θεωρεί δικαιολογημένη τη στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ. «Εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ και η ισραηλινή κυβέρνηση υποβάλει αίτημα στη Γερμανία για στρατιωτική υποστήριξη, δεν θα πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια», δήλωσε ο κ. Κλάιν στον όμιλο ΜΜΕ Funke και εξήγησε ότι «δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση η επίθεση θα έχει προέλθει από κρατικό παράγοντα, η στρατιωτική επέμβαση της Bundeswehr θα ήταν ξεκάθαρα δικαιολογημένη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ωστόσο δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι «δεν τίθεται επί του παρόντος» ζήτημα γερμανικής συμμετοχής σε επιχείρηση για την προστασία του Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version