Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε θέσεις φιλοϊρανών στη Συρία και απειλεί με επιστροφή στη «λίθινη εποχή» τον Λίβανο λόγω Χεζμπολάχ

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε θέσεις φιλοϊρανών στη Συρία και απειλεί με επιστροφή στη «λίθινη εποχή» τον Λίβανο λόγω Χεζμπολάχ
ΦΩΤΟ Reuters (αρχείο)

Το Ισραήλ εκτόξευσε πυραυλική επίθεση κοντά στη Δαμασκό. Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και ακόμη ένα τραυματίστηκε, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας (SANA).

Όπως μεταδίδει το SANA, «η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας κατέρριψε εχθρικούς πυραύλους» που εκτοξεύτηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ εναντίον τοποθεσιών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως στόχος της επίθεσης ήταν τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης Σέιντα Ζέιναμπ, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Κλιμάκωσε τις επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, με αποκορύφωμα το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή σε υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματικούς.

Η Τεχεράνη απάντησε στις 13 Απριλίου εξαπολύοντας μία άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, εγείροντας φόβους για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Ισραήλ: Ο Λίβανος θα επιστρέψει «στη λίθινη εποχή» εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε εκ νέου ότι, εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω «στη λίθινη εποχή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Γκάλαντ επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανέφερε, επίσης, πως κατά τις επαφές που είχε με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, συζητήθηκαν προτάσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι μια «μακρά και περίπλοκη διαδικασία».

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις