Κόσμος

Μέση Ανατολή: Βίντεο του Ισλαμικού Τζιχάντ με ομήρους – «Ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους» λέει το Ισραήλ

«Ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους» χαρακτήρισε το Ισραήλ βίντεο του Ισλαμικού Τζιχάντ με ομήρους. Το βίντεο δείχνει δύο Ισραηλινούς ομήρους, μία 70χρονη γυναίκα και έναν έφηβο, που φέρονται να κρατούνται στη Γάζα.

Το Ισραήλ αποκάλεσε «ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους» τη δημοσιοποίηση νωρίτερα από τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ ενός βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς ομήρους: μία 70χρονη γυναίκα και έναν έφηβο. Και οι δύο, σύμφωνα με την τρομοκρατική οργάνωση, βρίσκονται στη Γάζα.

Πρόκειται για «ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους», κατήγγελλε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ρίτσαρντ Χεχτ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε αυτό το βίντεο, προβάλλοντας ένα στιγμιότυπο.

Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, γνωστός ως Αμπού Χάμζα, δήλωσε στο βίντεο αυτό ότι η οργάνωσή του κρατά, επίσης, ομήρους χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Στο βίντεο, οι δύο όμηροι εκφράζουν την επιθυμία να απελευθερωθούν γρήγορα για να ξαναβρεθούν με τους συγγενείς τους και επικρίνουν τη διαχείριση της κρίσης από τον πρωθυπουργό Μπενιάμιν Νετανιάχου.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο με τους Ισραηλινούς ομήρους του Ισλαμικού Τζιχάντ:

https://twitter.com/RoyalIntel_/status/1722659133634076999?t=84OAEfUVTjiWXofN0ajEXQ&s=19

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 240 άνθρωποι, Ισραηλινοί αλλά και ξένοι πολίτες, απήχθησαν κατά την σφαγιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς. Η στρατιωτική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης δηλώνει ότι κρατά σχεδόν 200.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ για τους 2 ομήρους που φαίνονται στο βίντεο 

Ο εκπρόσωπος, γνωστός ως Αμπού Χάμζα, ανακοίνωσε ότι ο Ισλαμικός Τζιχάντ είναι έτοιμος να απελευθερώσει την 70χρονη «για λόγους ανθρωπιστικούς και υγείας». «Δεν μπορούμε πλέον να της δίνουμε τη φροντίδα που χρειάζεται λόγω της έλλειψης καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και των βασικών μέσων επιβίωσης».

Όσον αφορά τον έφηβο, η τρομοκρατική οργάνωση δηλώνει διατεθειμένη να τον απελευθερώσει «για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγω της ηλικίας του, παρότι οι φυλακές του κατακτητή είναι γεμάτες από παιδιά» Παλαιστινίων.

«Σημαντικά τα βίντεο με τους δύο ομήρους»

Το Ισραήλ χαρακτήρισε σημαντικό σημάδι ζωής, τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στο αν εκτιμά πως θα αφεθούν ελεύθεροι, λέγοντας ότι εάν το έκανε αυτό, θα ήταν σαν να παίζει τον «ψυχολογικό πόλεμο» των απαγωγέων.

«Αυτό είναι ένα σημάδι ζωής, και είναι σημαντικό», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, όταν ρωτήθηκε για την ηλικιωμένη γυναίκα και το αγόρι που κρατούνται από την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Θα αγνοήσω, επί του παρόντος, το θέμα της απελευθέρωσής τους… Θα είμαστε οι πρώτοι που θα ενημερώσουμε τις οικογένειες πριν συμβεί οτιδήποτε».

Ο Μπάιντεν για παύση εχθροπραξιών στη Γάζα 

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη (09.11.2023) στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τριήμερη παύση στη Γάζα και μία παύση μεγαλύτερη από αυτήν, προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά εάν χρειαστεί στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία, και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε, επίσης, ότι δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σε αυτή την εκδοχή, δήλωσε: «Καμιά, καμιά πιθανότητα».

Αναφερόμενος προφανώς στις τετράωρες «παύσεις» που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσιγκτον, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός λαμβάνει «τοπικά μέτρα ακριβείας» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τη Χαμάς.

«Αυτά τα πράγματα δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ, την οποία δεν σχολίασε ευθέως.

Ο Γκάλαντ είπε ότι θεωρεί «δικά του» τα παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε Παλαιστίνιο που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, ο στρατός χρησιμοποιεί «νέες μεθόδους» στις επιχειρήσεις του για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 20 τραυματίες σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού

Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί και τουλάχιστον 20 είναι οι τραυματίες από τις επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων νωρίτερα την Πέμπτη (09.11.2023) στην πόλη Τζενίν και τον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, καθώς και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Τζενίν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης που κρατείτο όμηρος στη Γάζα σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό και Ένας δεύτερος τραυματίστηκε.

Πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν πάνω από την Τζενίν, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Πολλές εκρήξεις και πυρά μαρτυρούσαν ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονταν. Ο δημοσιογράφος είδε έναν ένοπλο άνδρα, που είχε πυροβοληθεί και κειτόταν στο έδαφος, μέχρι που ένας άλλος άνδρας πλησίασε και πήρε το όπλο του για να το χρησιμοποιήσει.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ένας διασώστης της τραυματίστηκε από σφαίρες στην πλάτη στην Τζενίν, όταν ένα ασθενοφόρο μπήκε στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 1.400 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς συνδέονται με τη Χαμάς.

Αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

Η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο στη Γάζα αφού ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα εφόδια που μπαίνουν στη Γάζα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

«Πριν από την 7η Οκτωβρίου, το 33% του πληθυσμού ζούσε σε επισιτιστική ανασφάλεια. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 100%», είπε η Κιουνγκ-ναν Παρκ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στο WFP. Το Πρόγραμμα χρειάζεται 112 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες 1,1 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα για τις επόμενες 90 ημέρες. «Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού», είπε.

Εκτός από χρηματοδότηση, το WFP χρειάζεται επίσης ασφαλή και τακτική πρόσβαση στη Γάζα για να φτάσουν οι υπηρεσίες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Αφού άνοιξε και πάλι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα φορτηγά που περνούν είναι λιγότερα από το 19% όσων περνούσαν πριν από τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή μπαίνουν 40-50 φορτηγά ημερησίως», είπε η Κιουνγκ-ναν. «Μόνο για τη βοήθεια σε τρόφιμα από το WFP θα χρειάζονταν 100 φορτηγά την ημέρα», εξήγησε.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Eurokinissi

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα