Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφαση της κυβέρνησής του να επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στην είσοδο στη ζώνη αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων τριγύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα.
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε το μέτρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην επαρχία της Φουκουσίμα, από όπου οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν αναγκασθεί να μετακινηθούν, εξαιτίας της πυρηνικής κρίσης που ξέσπασε με τη διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα που υπέστη σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του, από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, αλλά και το τσουνάμι που τον ακολούθησε.
Οι αρχές έχουν δώσει οδηγίες στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το σημείο όπου καταγράφεται η διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά δεν έχει υπάρξειμέχρι σήμερα και τυπική εντολή εκκένωσης της περιοχής από τους κατοίκους.
Κατά συνέπεια μερικοί από τους απομακρυθέντες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια από τα πράγματά τους αψηφώντας τους φόβους από τη ραδιενέργεια.
Η απαγόρευση, που θα ισχύσει από το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, έχει στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της συγκεκριμένης ζώνης. Η αστυνομία που επιθεώρησε πολλές χιλιάδες σπίτια στην περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, ανακάλυψε πως τουλάχιστον 60 οικογένειες εξακολουθούν να ζουν εκεί, παρά το μεγάλο κίνδυνο από τη ραδιενέργεια.
Η εταιρία Tepco, διαχειρίστρια του πυρηνικού εργοστασίου, εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας και άλλοι έξι με εννιά για να ολοκληρωθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως όσοι εισέρχονται στην απαγορευμένη ζώνη θα βρίσκονται υπό κυβερνητική επιτήρηση.
Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας στην αρχή της εβδομάδας, τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι διαμένουν σε καταυλισμούς και καταφύγια.