Από όπου πέρασαν ως αποικιοκράτες κάτι πήραν για ενθύμιο. Και μάλιστα ακριβό ενθύμιο. Οι Ινδοί στρίμωξαν τον Κάμερον για το πιο διάσημο πετράδι του βρετανικού στέμματος
Μπορεί στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να τα έκλεψε ο βρετανός Λόρδος Έλγιν στην Ινδία οι αποικιοκράτες βρετανοί έκλεψαν τα διαμάντια. Και τι διαμάντια.
Σε «ενέδρα» έπεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια συνέντευξης του σε ινδικό τηλεοπτικό σταθμό στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Νέο Δελχί με σκοπό τη δημιουργία «ειδικής σχέσης» με την πρώην βρετανική αποικία.
Ο τηλεπαρουσιαστής τον ρώτησε ευθέως αν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ινδία το Κοχ-ι-Νουρ. Το θρυλικό διαμάντι των 105 καρατίων είχε περιέλθει σε βρετανική κατοχή το 1849 ενώ τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που απαιτούν την επιστροφή του πιο διάσημου πετραδιού του βρετανικού στέμματος.
Ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση. Υστερα από μια άβολη και παρατεταμένη σιωπή, απάντησε τελικά με ένα «όχι».
« Αυτό που συμβαίνει με τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ότι αν απαντήσω “ναι΄΄ σε μία,ξαφνικά το Βρετανικό Μουσείο θα μείνει άδειο. Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς την αρχική προέλευση του διαμαντιού και θα παραμείνει στη θέση του » δήλωσε ο Κάμερον.
Η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία φοβάται ότι αν δεχτεί να γίνει έστω και μία επιστροφή κάποιου από τα πολυάριθμα ανεκτίμητα αντικείμενα που εκτίθενται σε βρετανικά μουσεία, όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι μούμιες από την Αίγυπτο, θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο.
Μετά την ανεξαρτησία τους, το 1947, οι Ινδοί έχουν απευθύνει πολλές φορές εκκλήσεις για την επιστροφή του θρυλικού Κοχ-ι-Νουρ. Το όνομά του στα περσικά σημαίνει «βουνό από φως», και δεδομένου ότι προέρχεται από το κρατίδιο του Παντζάμπ το οποίο σήμερα έχει μοιραστεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, διεκδικείται και από τις δύο χώρες.
Παρ΄ όλα αυτά, εκτιμάται ότι πατρίδα του είναι η Ινδία.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της χώρας σε συνεργασία με την UΝΕSCΟ διεξάγει εκστρατεία για τον επαναπατρισμό του, άποψη με την οποία συμπαρατάσσονται και αρκετοί βρετανοί βουλευτές. Πέρυσι ο δισέγγονος του Μαχάτμα Γκάντι Τουσάρ Γκάντι δήλωσε ότι « η επιστροφή του διαμαντιού θα εξιλέωνε τη Βρετανία για το αποικιακό παρελθόν ».
Φαίνεται πάντως ότι η πρώην αποικία δεν έχει πια ανάγκη την πρώην αυτοκρατορία σε ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει καθώς η οικονομία της Ινδίας κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10%, ενώ το Λονδίνο πασχίζει ακόμη να ξεφύγει από την οικονομική κρίση. Τον βρετανό πρωθυπουργό συνόδεψαν στο ταξίδι του έξι υπουργοί και 90 επιχειρηματίες με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, όμως μοναδική επιτυχία ήταν η πώληση στην Ινδία 56 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Ηawk αντί 846 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ναι, πρόκειται για μια εμπορική αποστολή, εγώ όμως προτιμώ να τη βλέπω σαν την αποστολή της καριέρας μου» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός από το Μπανγκαλόρ, δίνοντας το στίγμα της επίσκεψής του στην πρώην αποικία και νυν αναδυόμενο γίγαντα της Ασίας.
Στη διάρκεια της επίσκεψης και με αφορμή τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη συνεργασία στελεχών των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Ταλιμπάν, ο Κάμερον δήλωσε ότι « το Πακιστάν εξάγει τρομοκράτες », γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισλαμαμπάντ.