Site icon NewsIT
10:30 | 27.05.17

Μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να “το πατήσει” και ο Τραμπ!

Μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να “το πατήσει” και ο Τραμπ!
Newsit Newsroom

Tο αμερικανικό Πεντάγωνο θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στη δοκιμή του συστήματος αναχαίτισης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, του τύπου που επιδιώκει να αποκτήσει η Βόρεια Κορέα. Η δοκιμή είναι προγραμματισμένο να γίνει την Τρίτη, ανέφερε η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defense Agency), η αρμόδια διεύθυνση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Για τη δοκιμή θα εκτοξευθεί ένας διηπειρωτικός πύραυλος από τις νήσους Μάρσαλ, στον Ειρηνικό. Η πορεία του πυραύλου αυτού θα πρέπει να σταματήσει από έναν πύραυλο αναχαίτισης που θα εκτοξευθεί από τη βάση Βάντενμπεργκ της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλιφόρνια.

Η δοκιμή θα επιτρέψει να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας έναντι διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Η πιο πρόσφατη δοκιμή, το 2014, είχε στεφθεί από επιτυχία, αλλά οι τρεις προηγούμενες είχαν αποτύχει.

Όπως εξηγεί το Πεντάγωνο η αναχαίτιση ενός διηπειρωτικού πυραύλου είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, καθώς ισοδυναμεί με μια προσπάθεια να σταματήσει κάποιος μια σφαίρα με μια άλλη σφαίρα. Το σύστημα βασίζεται σε ραντάρ και άλλους αισθητήρες σε όλο τον κόσμο καθώς και στους δορυφόρους για τον εντοπισμό εκτοξεύσεων εχθρικών πυραύλων. Κατόπιν ένας πύραυλος αναχαίτισης καταστρέφει τον πύραυλο-στόχο στο διάστημα, με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας και μόνο.

Η Βόρεια Κορέα έχει πολλαπλασιάσει το τρέχον διάστημα τις δοκιμές πυραύλων, για να καταφέρει να αποκτήσει έναν διηπειρωτικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ. Ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να το καταφέρει σε μερικά χρόνια. Οι πύραυλοι αναχαίτισης των διηπειρωτικών πυραύλων, που βρίσκονται σε βάσεις στην Αλάσκα και στην Καλιφόρνια, είναι συγκριτικά λίγοι και εξαιρετικά δαπανηροί για το Πεντάγωνο.

Ο αριθμός τους ανερχόταν σε 36 στα τέλη του 2016 κι αναμένεται να φθάσει τους 44 στα τέλη του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του κέντρου μελετών CSIS της Ουάσινγκτον. Αυτοί οι πύραυλοι αναχαίτισης προσφέρουν έναν τρόπο άμυνας, που όμως έχει όρια, έναντι πυραύλων μεγάλης εμβέλειας της Βόρειας Κορέας και δυνητικά του Ιράν.

Αλλά είναι υπερβολικά λίγοι για να αντιμετωπίσουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και κάποιας μεγάλης δύναμης όπως είναι η Ρωσία ή η Κίνα. Όταν ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει επενδύσεις στην αντιπυραυλική άμυνα για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής και της ιρανικής απειλής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version