Για μικρή διάρκεια της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού μιλούν ορισμένοι επιστήμονες, την ώρα που σε όλο τον κόσμο επικρατεί ανησυχία και με τα κρούσματα αν αυξάνονται.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από τη Νότια Αφρική υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια.
Αυτό έρχεται να προστεθεί και σε μελέτες που γνωρίζουμε μέχρι τώρα και λένε πως δεν προκαλεί τόσο βαριά νόσηση όσο η Δέλτα. Ωστόσο μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως είναι πιο μεταδοτική.
Η μελέτη των επιστημόνων εξετάζει τη διαδρομή της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότια Αφρική, που – όπως αναφέρει – είχε έξαρση μόνο ένα μήνα.
Ωστόσο αναμφίβολα σε Βρετανία και Γαλλία, η άνοδος των κρουσμάτων είναι μεγάλη. Αλλά και εκεί η μελέτη τονίζει πως οι θάνατοι δεν έχουν ανέβει το ίδιο δραματικά με τον προηγούμενο χειμώνα.
Επίσης οι επιστήμονες στέκονται και στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου, αφού όπως λένε αυξάνει την προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.
«Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχει φύγει από την Αφρική»
Ο Φρανσουά Βέντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προέβλεψε, παρατηρώντας τη μείωση των κρουσμάτων, πως η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει αφήσει τη Νότια Αφρική τον επόμενο 1,5 μήνα.
Από τη μεριά του ο επιδημιολόγος Σαλίμ Άμπντουλ Καρίμ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, εκτιμά πως η μετάλλαξη θα έχει ανάλογη πορεία και σε άλλες χώρες.
Ο διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζον Νκενγκασόνγκ αναφέρει πως ο κόσμος θα πρέπει να προσέξει πολύ καθώς για ένα μήνα η Όμικρον είναι σε έξαρση. Μετά όμως αρχίζει να φθίνει.
Υπενθυμίζεται πως Στη Νότια Αφρική η μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να καταγράφονται 10.000 ημερήσια κρούσματα.
Πλέον όμως τα κρούσματα ανά 24ωρο έχουν πέσει στο μισό, στις 5.000.