Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού είναι η «ύστατη απόδειξη» του κινδύνου των ανισοτήτων μπροστά στον εμβολιασμό παγκοσμίως, αναφέρει ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.
«Οι επιστήμονες προειδοποίησαν τη διεθνή κοινότητα επανειλημμένως για τους κινδύνους των πολύ νέων παραλλαγών σε περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε από τη Μόσχα, ο Φραντσέσκο Ρόκα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 65% των κατοίκων των πιο αναπτυγμένων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19 έναντι μονάχα 7% στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Οι δυτικές χώρες κατηγορήθηκαν ότι συγκέντρωσαν αποθέματα εμβολίων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις προέτρεψε να μην βιαστούν να κάνουν αναμνηστικές δόσεις, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν είχαν λάβει καν μια πρώτη δόση.
«Πρόκειται για μια εγωιστική προσέγγιση εκ μέρους της δυτικής κοινότητας και μια προσέγγιση πραγματικά τυφλή», είπε σήμερα ο Ρόκα.
«Είναι απίστευτο που εξακολουθούμε να μην συνειδητοποιούμε σε ποιο βαθμό συνδεόμαστε μεταξύ μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ την παραλλαγή Όμικρον ως την ύστατη απόδειξη» των ανισοτήτων μπροστά στον εμβολιασμό, συνέχισε.
«Είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας να βρούμε νέες λύσεις, να βρούμε ένα τέλος στην πανδημία και το μοναδικό μέσο είναι ο εμβολιασμός, επομένως η πρόσβασή του σε όλους και παντού», τόνισε ο Ρόκα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.