Συμβαίνει τώρα:
Στο «κόκκινο» η κίνηση σε Κηφισό και Κηφισίας - Καθυστερήσεις και στη Μεσογείων
Κόσμος

Μέτωπο ΗΠΑ – Καναδά κατά Κίνας και στο επίκεντρο η κυρία “Huawei”

Βολές κατά της Κίνας εξαπέλυσαν την Παρασκευή (14.12.2018) οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Η κόντρα με το Πεκίνο κλιμακώνεται μετά και τη σύλληψη της κόρης του ιδιοκτήτη του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ και τον υπουργό Άμυνας του Καναδά, Χαρτζίτ Σατζάν, με φόντο την υπόθεση της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τηλεφωνίας και τεχνολογίας Huawei.

Οι τρεις πολιτικοί ζήτησαν από την Κίνα να απελευθερώσει τους δύο Καναδούς υπηκόους, καταγγέλλοντας  “παράνομη κράτησή τους” από το Πεκίνο.

“Η κράτηση αυτών των δύο Καναδών υπηκόων στην Κίνα πρέπει να τελειώσει”, τόνισε ο Πομπέο πλάι στην Καναδή ομόλογό του Φρίλαντ και τον Σατζάν.

Η Φρίλαντ δήλωσε ότι στις συζητήσεις που είχε με Κινέζους αξιωματούχους δεν υπήρξε σύνδεση μεταξύ της κράτησης των δύο Καναδών και της σύλληψης της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τηλεφωνίας και τεχνολογίας Huawei, στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Η Φρίλαντ δήλωσε ότι ο Καναδάς ενεργεί “σχολαστικά” στην υπόθεση της Μενγκ που συνεχίζει να προκαλεί διπλωματική ένταση μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και πρόσθεσε ότι η Οτάβα ακολουθεί τους κανόνες δικαίου, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική ανάμιξη στη δικαστική διαδικασία.

“Όλοι συμφωνούμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τους κανόνες δικαίου, διασφαλίζοντας ότι θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα της κ. Μενγκ σε δίκαιη δίκη και πως η τρέχουσα δικαστική διαδικασία στην Καναδά θα εξακολουθεί να μην έχει πολιτικό χαρακτήρα”, τόνισε στους δημοσιογράφους η κ. Φρίλαντ μετά τις συνομιλίες της με τον Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δόθηκε σε Καναδούς αξιωματούχους προξενική πρόσβαση σε έναν από τους δύο άνδρες κρατουμένους στην Κίνα και πως η Οτάβα εξακολουθεί να προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον άλλο κρατούμενο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βραζιλιάνα με 20 πλαστικές κρατήθηκε στο αεροδρόμιο επειδή δεν την αναγνώριζαν στο διαβατήριό της – «Και η τελειότητα έχει το τίμημά της»
Η 35χρονη από τη Βραζιλία περίμενε για 40 ολόκληρα λεπτά στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο μέχρι οι αστυνομικοί να πειστούν πως πρόκειται για το ίδιο άτομο
Η 35χρονη Βραζιλιάνα
Η ακτινογραφία του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία – Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ και τα κόκκινα σημεία της πρότασης
Τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά διακαώς ο Ζελένσκι και τα οφέλη για τις ΗΠΑ στην περίπτωση που επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αναλύει το BBC
Πολίτες φορούν μάσκες του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαδήλωση