Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Μέτωπο κατά των προσφύγων (και της Μέρκελ) στη Γερμανία – Πρωτοστατεί ο Σόιμπλε

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ανήμερα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, υψώνουν νοητό αλλά ουσιαστικό τείχος κατά των προσφύγων που παίρνουν άσυλο στη Γερμανία και ουσιαστικά δημιουργούν μέτωπο κατά της Άνγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επανέλαβε την πρότασή του να ελέγχονται οι ανάγκες για την παροχή ασύλου στους Σύρους πρόσφυγες και να περιοριστεί το δικαίωμά τους να επανενώνονται με τις οικογένειές τους, κάτι που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παρά την αντίδραση της καγκελαρίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν τον ντε Μεζιέρ.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο n-tv ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι στο μέλλον οι Σύροι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μόνο «επικουρική προστασία». Βάσει της πρότασης αυτής ο χρόνος που θα επιτρέπεται στους πρόσφυγες να παραμένουν στη Γερμανία θα είναι περιορισμένος, ενώ δεν θα μπορούν να φέρουν στη χώρα και τις οικογένειές τους. Ο ντε Μεζιέρ πρόσθεσε ότι κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά για να καθίσταται σαφές ποιος καθεστώς προστασίας είναι πιο κατάλληλο, αντί να εφαρμόζεται το ίδιο σε όλους.

Αυτή τη στιγμή το Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF) δίνει το καθεστώς του πρόσφυγα σε όλους τους Σύρους, βάσει της Συνθήκης της Γενεύης. Αυτό σημαίνει ότι ο/η σύζυγος του προσώπου που λαμβάνει άσυλο και τα παιδιά του μπορούν να έρθουν στη χώρα.

Παρόλο που η καγκελαρία αμέσως ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι προς το παρόν θα συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς που υπάρχει, κάποιοι πολιτικοί του CSU και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ντε Μεζιέρ.

«Θεωρώ απαραίτητη την πρόταση του ντε Μεζιέρ. Σε ό,τι αφορά τους Σύρους θα πρέπει να ελέγχουμε ξεχωριστά αν διώκονται», είπε ο Σόιμπλε χθες Κυριακή μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin (Νέα από το Βερολίνο) του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο συνάδει με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες. «Φυσικά πρέπει να περιορίσουμε το δικαίωμα επανένωσης των οικογενειών, διότι οι ικανότητές μας υποδοχής (προσφύγων) δεν είναι απεριόριστες», εξήγησε. «Θεωρώ ότι είναι μια απαραίτητη απόφαση και τάσσομαι υπέρ μιας γρήγορης συμφωνίας για το θέμα από τον κυβερνητικό συνασπισμό», τόνισε ο Σόιμπλε.

«Ο ντε Μεζιέρ έχει δίκιο. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη νομοθεσία και να εξετάζουμε επακριβώς το καθεστώς πρόσφυγα κάθε Σύρου», σχολίασε σήμερα και ο Ζέεχοφερ στη Suddeutsche Zeitung.

Εξάλλου ο αρμόδιος για θέματα εσωτερικής πολιτικής του CSU Στέφαν Μάγιερ επεσήμανε ότι πολλοί Σύροι θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο επικουρική προστασία διότι δεν έρχονται απευθείας από τη ζώνη του πολέμου, ενώ και ο γενικός γραμματέας του CSU Αντρέας Σόιερ τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των δικαιωμάτων των Σύρων προσφύγων. Πάντως τη σαφή διαφωνία του εξέφρασε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας περαιτέρω περιορισμός του δικαιώματος επανένωσης των οικογενειών, πέραν αυτού που έχει συμφωνηθεί», υπογράμμισε Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ του SPD μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Ραλφ Στέγκνερ, επίσης των Σοσιαλδημοκρατών, επεσήμανε: «Οι δημόσιες συζητήσεις για την αλλαγή στη διαδικασία επανένωσης των οικογενειών οδηγούν μόνο σε περισσότερες γυναίκες και παιδιά να αποπειρώνται να ακολουθήσουν τον επικίνδυνο δρόμο των προσφύγων».

Πάντως η καγκελαρία προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση. «Αυτή ήταν μια συζήτηση που έγινε προχθές, την Παρασκευή, και η οποία στο μεταξύ έχει ήδη διευθετηθεί», δήλωσε ο Πέτερ Άλτμαϊερ, προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και αρμόδιος για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας χθες Κυριακή στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Το CDU, το CSU και το SPD ξεπέρασαν από κοινού «μια μικρή περίοδο ενόχλησης», πρόσθεσε. Οι αιτήσεις των Σύρων προσφύγων θα συνεχίσουν να εξετάζονται όπως και πριν, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε